Οι μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας θα εξαρτηθούν πρωτίστως από τις επιλογές που θα αποφασίσει η επόμενη ηγεσία της χώρας, κυρίως στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά και της οικονομικής πολιτικής, εκτιμά ο Μαρκ Πιερινί, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Europe, στη συνέντευξή του στο «Βήμα». Ο πρώην διπλωματικός δεν αποκλείει ότι μπορεί να ξεκινήσει ένας στενότερος διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, εξέλιξη που θα είχε θετική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γιατί κατά την άποψή σας οι τουρκικές εκλογές θεωρούνται τόσο κρίσιμες για την ΕΕ; τον ρωτάμε. «Αυτές οι εκλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως για την Ευρώπη, διότι για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια μια αλλαγή στην ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται εύλογη και συμπίπτει με μια τεταμένη στιγμή στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια αλλαγή είναι βέβαιη. Εναπόκειται φυσικά στους πολίτες της Τουρκίας να αποφασίσουν μόνοι τους» λέει ο κ. Πιερινί, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης και επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στην Τουρκία.

Για ποιους λόγους θεωρεί ότι είναι σημαντικές οι τουρκικές εκλογές για τους Ευρωπαίους; «Αυτές οι εκλογές έχουν σημασία για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση για διάφορους λόγους. Οι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται εάν η Τουρκία θα είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο πλαίσιο του πολέμου που πυροδότησε η Ρωσία. Αναρωτιούνται αν ένας τόσο σημαντικός γείτονας, όπως είναι η Τουρκία, θα μετακινηθεί εγγύτερα προς το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς κανόνες. Αναρωτιούνται επίσης για τη μελλοντική ευημερία της Τουρκίας ως μιας δυνητικά οικονομικής δύναμης, εάν εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές» απαντά ο ειδικός του Carnegie Europe, όπου η έρευνά του επικεντρώνεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής προοπτικής. «Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία από απόσταση. Ελπίζουν ειλικρινά ότι αυτές οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες» προσθέτει, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς προς την ανησυχία που έχουν εκφράσει πολλοί αναλυτές και στην Ευρώπη ως προς το αν το τελικό αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα γίνει σεβαστό από τον Ερντογάν.

Τον ρωτάμε επίσης πώς βλέπει να εξελίσσονται οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μετά τις εκλογές. «Οι μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα εξαρτηθούν πρωτίστως από τις επιλογές που θα αποφασίσει η μελλοντική της ηγεσία, και πάλι στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της άμυνας και της οικονομικής πολιτικής. Μόλις γίνουν σαφείς αυτές οι επιλογές, ελπίζουμε να ξεκινήσει ένας στενότερος διάλογος ΕΕ – Τουρκίας. Αυτό θα είχε θετική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» εκτιμά ο κ. Πιερινί.