Σε δύο εβδομάδες οι Έλληνες ψηφοφόροι θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία από τις 26 Ιουνίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με αρκετά «καυτά» μέτωπα-φακέλους στην οικονομία, σε ένα περιβάλλον ακρίβειας, ανόδου επιτοκίων, διεθνών κρίσεων, αυστηρότερων κανόνων από την ΕΕ αλλά και πολλών αστάθμητων παραγόντων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τα πάντα.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με στόχο την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την αντιμετώπιση της ακρίβειας με ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα αλλά και του κινδύνου δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Δημοσιονομικά

Ολα αυτά βέβαια γνωρίζοντας ότι θα τεθούν και θα εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να προβλέψει και να λάβει υπ’ όψιν της στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2024-2027 που κατέθεσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Βασική πρόβλεψη είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% με αποτύπωση των βασικών δημοσιονομικών περιθωρίων και ενσωμάτωση μόνιμων φορο-ελαφρύνσεων.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει φρένο στις αλόγιστες παροχές, ενώ από το 2024 επαναφέρει τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ζήτημα, όπως αναφέρουν αρμοδίως, στο να επανέλθει η χώρα μας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Τέλος επιτηδεύματος

Δύο σημαντικοί «φάκελοι» οι οποίοι θα απασχολήσουν την επόμενη κυβέρνηση είναι η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που επιβαρύνει πάνω από 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, που πλήττουν όλους εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη χρήση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπεται ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα γίνει σταδιακά, με το 20% του εν λόγω φόρου να αποτελεί παρελθόν το 2025, το 30% το 2026 και το υπόλοιπο 50% στο τέλος της τετραετίας το 2027.

Εξίσου σημαντικό μέτρο είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αναμένεται να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1η Ιανουαρίου 2025.

Αντικειμενικές – ΕΝΦΙΑ

Εως τα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί οι νέες τιμές ζώνης σε χιλιάδες περιοχές που ακόμη παραμένουν εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

Ο αριθμός των νέων ζωνών που θα προκύψουν και θα καλύπτουν μαζί με τις υφιστάμενες το σύνολο της επικράτειας αναμένεται να ανέλθει σε 2.167 όπως έχει υπολογιστεί αρμοδίως.

Παράλληλα, μετά τις εκλογές αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις προσφυγές περίπου 170 δήμων (σε σύνολο 332 σε ολόκληρη την επικράτεια) κατά των τελευταίων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Από την άλλη, στο παρά ένα των περασμένων εκλογών ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι εφόσον σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν το ακίνητό τους για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κ.λπ.).

Αύξηση αφορολόγητου

Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά είναι ένα από τα βασικά μέτρα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και η υλοποίησή του θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024 και θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία υπάγεται η κάθε οικογένεια, από 90 έως 220 ευρώ.

Σημαντικά ωφελημένοι θα είναι όσοι γονείς είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι καθώς θα δουν να μειώνεται ο φόρος παρακράτησης από τον πρώτο κιόλας μήνα του επόμενου έτους, που θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025 καθώς θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.

Προστασία α΄ κατοικίας

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις επιτοκίων θα βρεθούν οι δανειολήπτες τους επόμενες μήνες και η επόμενη κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πιθανή νέα γενικά κόκκινων δανείων αλλά και έναν νέο γύρο πλειστηριασμών που θα πλήξει μεταξύ άλλων και κατηγορίες πολιτών που ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες μπορούσαν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, πλέον αδυνατούν.

Επίσης, άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο ειδικός φορέας στον οποίο θα μεταβιβάζονται ακίνητα πολιτών που χρεοκοπούν ώστε στη συνέχεια να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά καταβάλλοντας ένα χαμηλό ενοίκιο και ύστερα από 12 έτη να μπορούν να τα αγοράσουν και πάλι.

Η ακρίβεια και η μείωση του ΦΠΑ

Τα στοιχεία του πληθωρισμού και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις τιμές των τροφίμων είναι άκρως απογοητευτικά, με τα ποσοστά να είναι διπλάσια ή και τριπλάσια του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ για μια ακόμη φορά η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Οσον αφορά το market pass, με τα έως τώρα δεδομένα καλύπτει την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2023.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγελθεί προεκλογικά ότι θα συνεχίσει η εφαρμογή του μέτρου έως τα τέλη του έτους, ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ εξετάζεται στο δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας και εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες να μειωθούν οι συνολικοί συντελεστές ΦΠΑ κατά 1 ή 2 μονάδες.