Η τρέχουσα Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου μας, έθεσε ως έναν από τους στρατηγικούς της στόχους την περαιτέρω διεθνοποίηση του Ιδρύματος. Μέσα από τη θέσπιση θέσης Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης και τη δημιουργία Γραφείου Διεθνοποίησης θελήσαμε να κινηθούμε συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει σε επαφή με πληθώρα Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο φίλιων ιδρυμάτων, με τα οποία θα μπορούσαμε στη συνέχεια να εξερευνήσουμε διαφορετικές δυνατότητες συνεργασίας.

Την τελευταία 3ετία έχουμε συζητήσει με ιδρύματα υψηλού κύρους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιταλία και αρκετές άλλες χώρες, με τα οποία έχουμε υπογράψει και μνημόνια συνεργασίας. Στην πράξη, η εμπειρία μας έδειξε πως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για διαφορετικού είδους συνεργασίες: κάποιες χώρες προτάσσουν συνεργασίες σύντομης διάρκειας, όπως σύντομα εκπαιδευτικά ταξίδια ή θερινά σχολεία, άλλες ενδιαφέρονται για παροχή διπλών πτυχίων (double degrees), σε κάποιες περιπτώσεις είναι αμοιβαία επωφελής η δημιουργία μαθημάτων COILs (Collaborative Online International Learning), ενώ άλλες όπως η Κίνα ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν προγράμματα σπουδών με τη συμμετοχή τόσο του ΟΠΑ όσο και δικών τους ιδρυμάτων.

Οι νέοι από την Ολλανδία και η συζήτηση για την ελληνική κρίση

Πρόσφατα, για παράδειγμα, μας επισκέφθηκαν 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Groningen της Ολλανδίας. Τους υποδεχθήκαμε σε πολύ φιλικό κλίμα στις εγκαταστάσεις μας. Εγώ και οι συνεργάτες μου τους παρουσιάσαμε το Πανεπιστήμιό μας, και εν συνεχεία παρακολούθησαν παρουσίαση του Καθηγητή κ. Φιλιππόπουλου αναφορικά με την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και του πώς εξήλθε η Ελλάδα από αυτήν. Οι ολλανδοί φοιτητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσίαση και έθεσαν πολλά ερωτήματα στη συνέχεια. Με το Πανεπιστήμιο του Groningen μας συνδέει συνεργασία σε επίπεδο προγράμματος Erasmus και αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να συσφίξουμε τις σχέσεις των δύο ιδρυμάτων ακόμα περισσότερο.

Η στενή συνεργασία με το Kelley School of Business του Indiana University

Θα θέλαμε να σταθούμε ιδιαίτερα όμως σε μια ακόμα συνεργασία, την οποία αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια μαζί με το Kelley School of Business του Indiana University. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία 25 business schools των ΗΠΑ. Η επικοινωνία μας μαζί τους ξεκίνησε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, υποδεχθήκαμε φοιτητές τους στην Αθήνα για σύντομα χρονικά διαστήματα και δημιουργήσαμε μεικτές διαδικτυακές αλλά και διά ζώσης ομάδες αποτελούμενες από φοιτητές και των δύο ιδρυμάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία πετύχαμε να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη ανάμεσα στα ιδρύματά μας, η οποία κατέληξε στη δημιουργία ενός καινούργιου προγράμματος στο ΟΠΑ: του AUEB – KSB Study Abroad. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, μέσω του οποίου το ΟΠΑ καθίσταται ευρωπαϊκός κόμβος εκπαίδευσης για ένα πολύ καλό business school των ΗΠΑ, υποδεχθήκαμε τον Ιανουάριο του 2024 τους πρώτους έντεκα αμερικανούς φοιτητές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν για ένα ολόκληρο εξάμηνο μαθήματα στο ΟΠΑ, τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά γι’ αυτούς και για τα οποία θα λάβουν πιστωτικές μονάδες στο οικείο ίδρυμά τους. Μέσα από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές από τις ΗΠΑ να σπουδάσουν στην Ελλάδα, γνωρίζοντας τη χώρα και διευρύνοντας τους διεθνείς ορίζοντές τους. Παράλληλα διευρύνει την εμπειρία μας ως ΟΠΑ στην ανάπτυξη ποιοτικών διεθνών συνεργασιών. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου ευελπιστούμε πως τα επόμενα χρόνια θα υποδεχθούμε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από τις ΗΠΑ, από ακόμα περισσότερα ιδρύματα. Θεωρούμε πως υπάρχει η προοπτική της μεταμόρφωσης του ιδρύματος σε ένα πραγματικά διεθνές Πανεπιστήμιο, αναπτύσσοντας περαιτέρω προγράμματα Study Abroad και με άλλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Κατά δεύτερον, θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε φοιτητές από ξένα Πανεπιστήμια για σύντομα χρονικά διαστήματα μιας ή δύο εβδομάδων στο ΟΠΑ και να τους συνδέουμε με δικούς μας φοιτητές στα πλαίσια μεικτών τάξεων.

Τους επόμενους μήνες θα υποδεχθούμε για ένα εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους φοιτητές του Executive MBA του Πανεπιστημίου William and Mary των ΗΠΑ, ενός ιστορικού Πανεπιστημίου από το οποίο έχουν αποφοιτήσει τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ (George Washington, Thomas Jefferson, James Monroe, John Tyler). Αντίστοιχη επίσκεψη σχεδιάζεται και από προπτυχιακούς φοιτητές του Rotterdam School of management Erasmus University, ενός Πανεπιστημίου με το οποίο έχουμε μακροχρόνια σχέση στα προγράμματα διεθνούς κινητικότητας φοιτητών.

Τρίτος στόχος μας είναι η δημιουργία περισσοτέρων διπλών (double) προγραμμάτων σπουδών, ειδικά στο μεταπτυχιακό επίπεδο. Ήδη έχουν υπογραφεί τέσσερις τέτοιες συμφωνίες με Πανεπιστήμια από Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.

Το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα

Τέλος, ειδική μνεία αξίζει να γίνει στο πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Ιδρύματος, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Σύγκλητο, στο αντικείμενο του International Business and Technology. Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται να ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, ευελπιστούμε πως θα προσελκύσει ικανό αριθμό ξένων προπτυχιακών φοιτητών στο ΟΠΑ για μια πλήρη τετραετία σπουδών.

Έχουμε τόσο εμείς όσο και άλλα ελληνικά ιδρύματα διανύσει σημαντικό δρόμο στην προσπάθειά μας να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Φιλοδοξούμε οι φοιτητές μας να μπορούν να μοιράζονται τις τάξεις τους με ξένους φοιτητές, να διδάσκονται από έλληνες και ξένους διδάσκοντες, και οι ερευνητές μας να είναι μέλη εκτεταμένων διεθνών ερευνητικών δικτύων. Έχουν τεθεί, πιστεύουμε, ισχυρές βάσεις για να πετύχουμε τα παραπάνω, και ευελπιστούμε πως το μέλλον διαγράφεται ακόμα καλύτερο.

Τι λένε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα

Ο Καθηγητής Σπύρος Μπλαβούκος δίδαξε τους νέους από τις ΗΠΑ το πρώτο τους μάθημα στο αντικείμενο των Ευρωπαϊκών Θεσμών και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Τι λέει ο ίδιος για την εμπειρία του;

«Είναι ιδιαίτερη πρόκληση να καταστήσει κανείς κατανοητή τη φύση και την πολιτική δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φοιτητές από μη ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, πρόκειται για γνώσεις απαραίτητες και εξαιρετικά χρήσιμες σε όποιον δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα των αμερικανών φοιτητών παρακολουθεί ένα μάθημα που τους εξοικειώνει με τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και εμβαθύνοντας στον διεθνή οικονομικό και πολιτικό ρόλο της ΕΕ. Οι φοιτητές είναι εξαιρετικά προσηλωμένοι και δείχνουν ένα ενεργό ενδιαφέρον για τη διαδικασία ευρωπαϊκής θεσμικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες διάδρασης που επιτρέπουν την ευέλικτη προσαρμογή του περιεχομένου του μαθήματος στις δικές τους ιδιαίτερες προτιμήσεις και στοχεύσεις. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μάθημα τους βοηθάει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν μια ευρύτερη κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος εντός του οποίου θα κληθούν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στο άμεσο μέλλον».

***

«Μέχρι τώρα, ο χρόνος που έχω περάσει στο ΟΠΑ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια καταπληκτική εμπειρία, όλοι οι συμφοιτητές μου αλλά και οι Καθηγητές μου μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες και μας έκαναν να νιώθουμε άνετα στη χώρα τους ήδη από τις πρώτες δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος που θα περάσω τους επόμενους δύο μήνες εδώ».

Daniel Sherman, φοιτητής του Indiana University