Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε έξι νέες βάσεις για αεροδιακομιδές, μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό με ελικόπτερα σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο και συνεργασία του ΕΚΑΒ με άλλες κρατικές υπηρεσίες που έχουν τη δυνατότητα διάσωσης (π.χ. ΕΜΑΚ).

Και αυτό διότι έχει γίνει σαφές πως ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλους, αλλά για ορισμένους…. πολυτιμότερος. Τον Ιανουάριο του 2022 ο νεαρός Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος έφυγε από τη ζωή ύστερα από ατύχημα στα Τζουμέρκα. Είχαν προηγηθεί πέντε αγωνιώδεις ώρες αναμένοντας ελικόπτερο, με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να είναι αδύνατο να προσεγγίσουν το ορεινό σημείο που βρισκόταν.

Ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, οδηγός βουνού, βίωσε εκείνον τον Ιανουάριο την πιο τραγική στιγμή της ζωής του όταν είδε τον γιο του να «φεύγει» στα χέρια του ψυχορραγώντας. Ο πόνος του μετατράπηκε σε δύναμη και έκτοτε αναδεικνύει τις «μαύρες τρύπες» στην επείγουσα εναέρια προστασία της ζωής στη χώρα μας.

Τον Νοέμβριο του 2022 ψηφίστηκε ο Ν. 4989 για τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος» – προς τιμήν του άτυχου παιδιού – για την «υποστήριξη και ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, σε συμβάντα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, εντός του χερσαίου χώρου της ελληνικής επικράτειας».

Βασικό πυλώνα του μηχανισμού αυτού, μάλιστα, αποτελεί η δημιουργία έξι περιφερειακών βάσεων ετοιμότητας και επιφυλακής στις οποίες διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα) και το αναγκαίο προσωπικό. Οι έδρες των βάσεων θα είναι στην Ελευσίνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Αγχίαλο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Ιωάννινα και στην Ανδραβίδα, σε μια προσπάθεια ταχύτερης κάλυψης όταν προκύπτει ανάγκη, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.