Η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη από την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», ήρθε να ανατρέψει τους ισχυρισμούς και τις πολιτικές προεκτάσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν στο γεγονός, σε μια προσπάθεια μάλιστα να συνδεθούν με την φιλολογία περί πολιτικής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Λίγη ώρα πριν αναρτηθεί στο διαδίκτυο η σχετική ανακοίνωση του «Ρουβίκωνα», ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δεν απέφευγε να συνδέσει την επίθεση στα γραφεία του κ. Κατσίκη με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν ημέρες κατά την οργανωμένη επίθεση που δέχθηκε η Βουλή το βράδυ της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης «από ολιγάριθμες μονάδες και ομάδες πολύ βίαιες» της ακροδεξιάς.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι βρέθηκαν «όγκοι μαρμάρων, βιδών, ξύλων, σιδήρων», γεγονός πρωτοφανές και σοκαριστικό, όπως το χαρακτήρισε. «Από τότε κύλησε νερό στο αυλάκι και δυστυχώς είμαστε μάρτυρες φαινομένων όπου μικρές ολιγάριθμες ομάδες της ακραίας βίας, της ακραίας διχαστικής συνθηματολογίας και της ακραίας προσπάθειας εκφοβισμού προς το πολιτικό σύστημα, προς κόμματα, βουλευτές, θεσμούς», ανέφερε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «προσπάθησαν και προσπαθούν ενδεχομένως, και αυτό πρέπει να αποτραπεί, να επιβάλουν ένα κλίμα φόβου για τις δικές τους επιδιώξεις και τις δικές τους απόψεις».
«Η δημοκρατία έχει τους τρόπους να αμύνεται», δήλωσε, τονίζοντας ότι «δεν είναι απλά καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες, αλλά μπορούν και πρέπει να αποτραπούν με ένα βασικό μέσον: την πλήρη, ανεπιφύλαχτη αποδοκιμασία κάθε τέτοιου συμβάντος εναντίον οποιουδήποτε, εναντίον οποιουδήποτε κόμματος». Και με αφορμή την επίθεση κατά του γραφείου του κ. Κατσίκη, πρόσθεσε: «Επ’ αφορμή αυτής της επίθεσης η οποία επιχειρήθηκε στο γραφείο του κ. Κατσίκη σας τα λέω αυτά, η πάνδημη αποδοκιμασία από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου κάθε στιγμή, όχι επιλεκτικά όχι συμψηφιστικά, όχι χαϊδεύοντας απόψεις που στις ακραίες τους εκφάνσεις οδηγούν σε αυτές τις βίαιες ενέργειες».
Και κάλεσε σε «δημοκρατική επαγρύπνηση», διότι, όπως είπε, «μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν πρέπει να δίνεται το οξυγόνο, σε οποιονδήποτε ή σε οποιαδήποτε, εν προκειμένω ακροδεξιά ομάδα, φιλοβασιλική, να κάνει τέτοιες ενέργειες έτσι ώστε οι βουλευτές να φοβούνται και να διαμορφώνουνε μία συνείδηση φόβου». «Αυτό πρέπει να αποκλειστεί απολύτως και πρέπει όλοι και όλες, επαναλαμβάνω χωρίς συμψηφισμούς και επιλεκτικές διατυπώσεις, να διαμορφώνουν αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απομόνωσης, πέρα της καταγγελίας και της καταδίκης, απομόνωσης όλων αυτών των ενεργειών, αυτών των ομάδων». Μάλιστα ερωτηθείς αν το όλο κλίμα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης, όπως καταγγέλλεται με διαρροές κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Βούτσης, απάντησε: «Ενδεχομένως».
Ενώ ερωτηθείς αν η επίθεση κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ σχετίζεται με το ότι βγήκε στον ΑΝΤ1 και είπε ότι δεν θα γίνει πολιτικός προδότης και ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Το δυστύχημα είναι το συνδυάζουν στα μυαλά τους αυτοί οι οποίοι έκαναν αυτού του τύπου τις ενέργειες για να αναγκάζονται βουλευτές είτε να δίνουν καθημερινά δηλώσεις πίστεως, είτε να φοβούνται να κάνουν άλλες. Αυτό πρέπει να αποτραπεί». Όσον αφορά το αν υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απειλούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, απάντησε: «Εκτιμώ ότι διάφοροι επιχειρούν να υπάρξει αυτός ο κίνδυνος. Εγώ θεωρώ πως η δημοκρατία και η συνείδηση των βουλευτών και των κομμάτων είναι σε αρκετά σοβαρό και υψηλό επίπεδο ώστε να μην το επιτρέψουν».