Την ώρα που το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους» και ο πρώην πρόεδρος των ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ τονίζει τη διεθνή διάσταση του σκανδάλου, λέγοντας ότι «πρέπει να ξέρουμε ότι στη Novartis είναι ειδικοί στη διαφθορά», οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές αναμετρώνται με τον εαυτό τους και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η στοιχειοθέτηση για πολιτικά και μη πρόσωπα, μέσα από τη ροή του μαύρου χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και σε offshore φορολογικών παραδείσων.
Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, το άνοιγμα των προσωπικών λογαριασμών του, όπως και αυτών των συγγενικών του προσώπων, ζήτησε σε επίσκεψή του στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των θιγομένων υπουργών.
Πηγές επισημαίνουν πάντως με νόημα ότι η έρευνα έχει να αντλήσει πολλά και από τα Panama Papers, και από τα Paradise Papers, καθώς off shore που συγκαταλέγονται στις οικείες λίστες φέρονται να διατηρούν δεσμούς αίματος με τον πολυεθνικό κολοσσό της Novartis. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν περάσει προσφάτως και κάποιοι από τους εκπροσώπους εταιρειών επικοινωνίας που φέρονται από το FBI ως «οχήματα» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Είναι σαφές –προσθέτουν –ότι η Εισαγγελία στοιχηματίζει σε ευρήματα που θα αφορούν συνεργάτες πολιτικών προσώπων, ώστε να αντικρούσει τις επιθέσεις που έχει δεχθεί περί σκευωρίας με τη δική της συμμετοχή, ενώ παράλληλα ρίχνει το βάρος της –όσο τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο, αλλά και τα αιτήματα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι μετέωρα ακόμη –στο σκέλος εκείνο της έρευνας που αφορά τους γιατρούς, αξιοποιώντας ό,τι υλικό διαθέτει (δεν έχει διαβιβασθεί όλο ακόμη από την Κρατική Ασφάλεια) από τις εφόδους στα γραφεία της Novartis Hellas.
Η «εσοδεία» των τελευταίων ημερών αναφέρεται σε κατάλογο 300 προσώπων, γιατρών του Δημοσίου αλλά και ιδιωτών που φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί με ποσά 1.000-5.000 ευρώ, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τον αριθμό των εμπλεκομένων –χιλιάδων (ίσως και 4.000) όπως υπολογίζεται –γιατρών, οι οποίοι συνταγογραφούσαν αντί αντιτίμου τα σκευάσματα της Novartis.
Αν και τα ποσά του λαδώματος δεν είναι υψηλά, εντούτοις τα ευρήματα έχουν ένα στοιχείο ενδιαφέρον: αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, επεκτείνοντας ουσιαστικά το φάσμα της έρευνας, ως προς τις δωροδοκίες, και πέραν του 2015, στο οποίο σταματούσε μέχρι σήμερα.
Τα νέα αυτά στοιχεία συνοδεύονται πάντως και από εκτίναξη της εκτιμώμενης ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από την άνομη δράση της εταιρείας. Το σχετικό ποσό υπολογίζεται πολλαπλάσιο του αρχικού, των 3 δισ. ευρώ, το οποίο και αφορά κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, καθώς προστίθενται πλέον και οι υπερκοστολογήσεις της Novartis σε σχέση με τα νοσοκομεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ