Ανακωχή χθες στην Κεντροαριστερά μετά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησαν τη ψηφοφορία στη Βουλή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου. Φυσικά, η ανακωχή είναι προσωρινή. Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει και η αντιπαράθεση των υποψηφίων στο πεδίο της πολιτικής αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες.

Η εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή ο χώρος της Κεντροαριστεράς, η διαφορετική στάση από Ποτάμι και ΔΗΣΥ και η πολυδιάσπαση που παρουσίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να σπάει την επίσημη γραμμή και τους διαφωνούντες με αυτήν να εξαφανίζονται, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Η δυσκολία να υπάρξει στη Βουλή μια κοινή γραμμή πλεύσης, ανέδειξε τη δυσκολία της πολιτικής ενοποίησης του χώρου. Ο νέος αρχηγός, ειδικά στην περίπτωση που εκλεγεί υποψήφιος που δεν είναι στη Βουλή, θα έχει πολύ δύσκολο έργο.

Την Τρίτη ο Γιώργος Καμίνης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην κόντρα του με τη Φώφη Γεννηματά. «Το σημαντικό είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε. Όσοι το ψήφισαν, αξίζουν το ευχαριστώ μας», ανέφερε. Ο κ. Καμίνης, νωρίτερα, είχε δεχθεί τις βολές του γραμματέα της ΚΟ της ΔΗΣΥ, Βασίλη Κεγκέρογλου που χαρακτήρισε «ανέντιμη στάση» την κριτική που άσκησε στην κυρία Γεννηματά για «φυγομαχία» και προσχηματική απουσία από τη Βουλή. Δήλωσε μάλιστα ότι αρχικά ο κ. Καμίνης δεν σήκωνε το τηλέφωνο όταν τον κάλεσε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ για να του διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του.

Debate χωρίς τη Φώφη

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ετοιμάζονται για την πρώτη τηλεοπτική τους αντιπαράθεση στον τηλεοπτικό σταθμό action 24. Θα πάρουν μέρος 6 υποψήφιοι, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης. Δεν θα παραστεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος υπεβλήθη σε μικρή χειρουργική επέμβαση αλλά και η Φώφη Γεννηματά. Ξ κυρία Γεννηματά έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει μόνο στα δύο debates που έχει ανακοινώσει η επιτροπή Αλιβιζάτου.


Βολές κατά της κυβέρνησης

H Φώφη Γεννηματά που περιοδεύει στην Κρήτη, έστρεψε και χθες τα βέλη της κατά της κυβέρνησης με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ.

«Τώρα και το ΔΝΤ βλέπει πως είναι δύσκολο και αμφίβολο να πιαστούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μέσα στο 2018 για τα οποία δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός. Και υπονοεί νέα μέτρα. Τα Ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορούν να πληρώνουν συνέχεια τα γραμμάτια που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε, για το ίδιο θέμα και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουν: Ότι η κυβέρνηση κρύβει «σκελετούς» στην ντουλάπα της και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι ένα ακόμη τέχνασμα»τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ.

Κινητικότητα υποψηφίων

Εν όψει των εκλογών οι υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους και την παρουσίαση των προτάσεων που αναδεικνύουν το πολιτικό τους στίγμα.

Την Τετάρτη ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, το σχέδιο του για την παραγωγική Ελλάδα. Ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε σε 4 πηγές εθνικού πλούτου που μπορούν εκτός των άλλων να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα ενώ κατέθεσε μια δέσμη 10 προτάσεων που αφορούν τους πλειστηριασμούς, τα κόκκινα δάνεια, την υγεία, τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το δημογραφικό, την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για τις πολιτικές, σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος στις εκλογές της Κεντροαριστεράς τόνισε ότι η νέα παράταξη χρειάζεται και μια νέα ηγεσία, αφού η σημερινή, όπως σημείωσε απέδειξε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει το χώρο πέρα από το 7%, αφήνοντας αιχμές για την κυρία Γεννηματά.

Περιοδεία σε Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα θα πραγματοποιήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης την Παρασκευή και το Σάββατο. Και στις τρείς πόλεις ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτός από τις συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς θα συμμετέχει σε ανοιχτές συναντήσεις διαλόγου με τους πολίτες. Τις περιοδείες του σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Την Τετάρτη θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Χαϊδάρι και την Πέμπτη στην Νέα Ιωνία.

«Για τη χρεοκοπία που διάγουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη διαχρονικά φέρει η ελληνική δεξιά, με ιδιαίτερα σημαντική ευθύνη για την περίοδο 2004-2009 που έδωσε τη χαριστική βολή στη χώρα» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Ο κ. Γάτσιος επεσήμανε ότι «ο νέος δημοκρατικός φορέας που είναι η απαραίτητη δύναμη για να βγει η χώρα από την κρίση δεν μπορεί να μιλάει με τη γλώσσα που μιλάει το ΠΑΣΟΚ σήμερα ή το Ποτάμι. Δεν μπορεί να λέει μισόλογα και δε μπορεί να λέει στους πολίτες πράγματα που θα είναι ευχάριστα στα αυτιά τους. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια.»

Την αλληλογραφία που είχε ο εκπρόσωπος του με τον Νίκο Αλιβιζάτο έδωσε στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Τζιώτης. Ο κ. Τζιώτης, διά του εκπροσώπου του θέτει εκ νέου το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας καθώς και ζητήματα που αφορούν την διαφάνεια στα οικονομικά των υποψηφίων και την ισότιμη μεταχείριση τους.

Βολές κατά του Τσίπρα εξαπέλυσε ο Απόστολος Πόντας. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «πρωτοφανή επίδειξη οπορτουνισμού» το «δικαίωμα σε πολίτες 15 ετών να κατοχυρώνονται νομικά, ώστε να κοινωνικοποιούνται και να μεταβάλλουν την εμφάνιση τους επιλέγοντας άλλο φύλο από το φύλο γεννήσεως τους» και προσθέτει: « Πράξη γενναιότητας δεν είναι η κολακεία κοινωνικών ομάδων που είναι φορείς αναφαίρετων δικαιωμάτων στην προσωπικότητα, αλλά ένα υπεύθυνο όχι στον εκφυλισμό της Συνταγματικής κανονικότητας και στην πολιτική της πρόζας».

Επιτυχία αν περάσουμε τους 200.000 ψηφοφόρους, θρίαμβος οι 300.000

«Όποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά, όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Αυτό έχει ληφθεί ως απόφαση από την πρώτη στιγμή. Δε μπορεί επειδή κάποιος πάει να ψηφίσει να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να βγει η Φώφη Γεννηματά και βγει ο Γιώργος Καμίνης, μπορεί μετά να μη θέλει να έχει καμία σχέση με τον χώρο» και ξεκαθάρισε:«Έχει τελειώσει το θέμα με τις λίστες και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά. Αυτά είναι λυμένα, κάποιοι δεν ξέρω ποιοι τα ανοίγουν. Είναι τελείως λυμένα. Δε μπορεί να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό ως μέλος ενός κόμματος. Για όνομα του Θεού. Εγώ δε θα φέρω τέτοιο θέμα προς συζήτηση«.

Όσον αφορά στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων, ο επικεφαλής της Επιτροπής επεσήμανε: «Θεωρώ πολύ θετικό να έχουν διαφορετικές απόψεις οι υποψήφιοί μας έστω και αν πρόκειται να γίνουν μέλη του ιδίου κόμματος. Αυτά που ενώνουν τους υποψηφίους μας θα είναι περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν».

Σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού υπογράμμισε πως «αν μπαίνει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με ιδιαίτερη έμφαση για κάποιους είναι για τους Έλληνες του εξωτερικού. Το θέμα έχει παραμεριστεί, το έχουμε στείλει στους υποψηφίους για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δυστυχώς όμως δεν έχει προχωρήσει η σχετική συζήτηση.Φάγαμε ένα μήνα γι’ αυτήν τη συζήτηση και ο κόσμος κουράστηκε. Καθυστερήσαμε όλα τα άλλα, έχουμε πέσει με τα μούτρα για να κάνουμε τις πιο άψογες εκλογές που μπορείτε να φανταστείτε με ανθρώπους που δεν είναι κανενός.. Αυτό προέχει. Εμείς πάντως, έχουμε προγραμματίσει γύρω στα 80 κέντρα για να ψηφίσουν οι Έλληνες του Εξωτερικού».

Όσο για την προσέλκυση του κόσμου και την προσέλευση στις κάλπες είπε: «Έχουν δεσμευθεί όλοι πως θα συμμετέχουν στο νέο κόμμα.. Κανένας δε μπορεί να τους εμποδίσει κανέναν να τραβήξει τον δρόμο του. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η προσέλκυση του κόσμου θα είναι μεγάλη ή μικρή και εξ αυτού του λόγου κάποιος θα θελήσει να φύγει.

Έχουμε στις 30.000 υπογραφές, που είναι οι υπογραφές υποστήριξης. Αν περάσουμε κάτω από τις 100.000 θα είναι αποτυχία, αν περάσουμε τις 100.000 θα είναι επιτυχία αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία αν πλησιάσουμε τις 300.000 – όπως θέλω να πιστεύω – θα είναι θρίαμβος.