«Τα αριστερά κόμματα μεταρρυθμίζονται όταν έρχονται στην εξουσία –συχνά με επώδυνο τρόπο». Η αποστροφή αυτή του Μανουέλ Βαλς, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με έλληνες δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, συμπυκνώνει ίσως τις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετωπίζει στην προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της εργασιακής νομοθεσίας, αλλά και την πιθανή ταύτιση που μπορεί να αισθάνεται το Παρίσι με την ελληνική κυβέρνηση.
Από το Grexit στη συνεννόηση


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εμφανίστηκε εντυπωσιακά υποστηρικτικός προς την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ. «Η εμπιστοσύνη μας είναι δεδομένη» τόνισε μιλώντας στους έλληνες δημοσιογράφους, ενώ και στη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας». Κατά τον κ. Βαλς, ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έπραξε η Γαλλία πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ελλάδα κοίταξε κατάματα την άβυσσο του Grexit. Για τον λόγο αυτόν, η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία.
Με δεδομένες τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις στη Γαλλία για τον εργατικό νόμο που επιδιώκει να νομοθετήσει η κυβέρνηση Βαλς, ο γάλλος πρωθυπουργός (ενδεχομένως και άλλοι εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος) τρέφει έναν ιδιόμορφο «θαυμασμό» στην ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να περνά δύσκολα νομοσχέδια από τη Βουλή.
Ο κ. Βαλς πάντως, ερωτηθείς από «Το Βήμα» σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Σοσιαλιστές και τον κατακερματισμό στους κόλπους τους εν όψει και των προεδρικών εκλογών, επεχείρησε να εμφανιστεί αποφασιστικός, αν και αναγνώρισε ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη για το κυβερνών κόμμα που κινδυνεύει να μην είναι παρόν στον δεύτερο γύρο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ως τα τέλη του 2016 οι Γάλλοι θα έχουν δει τα αποτελέσματα της πολιτικής του (ιδιαίτερα τη μείωση της ανεργίας) και θα ανταμείψουν τους Σοσιαλιστές. «Προσωπικά, επιθυμώ να αναλάβω το κόστος της μεταρρύθμισης» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαλς ερωτήθηκε αρκετές φορές για το γεγονός ότι παρά τον αρχικό προγραμματισμό δεν τον συνόδευσαν στην Αθήνα γάλλοι επιχειρηματίες. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Οπως είπε, σχεδιάζεται μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή για το προσεχές φθινόπωρο. Στεκόμενος δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τους γάλλους επιχειρηματίες –και όχι μόνο –να έλθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Για τον ίδιο, υπάρχει η ανάγκη ενός σήματος εμπιστοσύνης και πολιτικής σταθερότητας ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ήταν ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το Βήμα» ρώτησε τον κ. Βαλς για το αν στην τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup το Παρίσι βρέθηκε πιο κοντά στο ΔΝΤ αντί για τη Γερμανία στο θέμα του χρέους. Την απάντηση έδωσε, λόγω… εξειδίκευσης, ο κ. Σαπέν. Οπως είπε, στην τελευταία συνεδρίαση ήταν η πρώτη φορά που η συζήτηση πέρασε από το θεωρητικό στο πρακτικό. «Η Γαλλία ταυτίζεται με τις αποφάσεις του Eurogroup» είπε, αποφεύγοντας διπλωματικά να απαντήσει ευθέως.
Πλέον, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών στοιχείων την επόμενη 10ετία ή 20ετία.
Το γεγονός δε ότι τόνισε την ιδέα εξαγοράς των (ακριβότερων) δανείων του ΔΝΤ από τον ESM αποδεικνύει ότι υπάρχει πλέον συνειδητοποίηση της ανάγκης διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Στον Οδικό Χάρτη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, τα βασικά σημεία του οποίου είχε παρουσιάσει «Το Βήμα» ήδη από την περασμένη Κυριακή, καθίσταται σαφής η πρόθεση του Παρισιού να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επενδύσεις στη χώρα μας. Ο κ. Βαλς επεσήμανε ότι περίπου 100 γαλλικές εταιρείες ή θυγατρικές γαλλικών εταιρειών δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Είναι απολύτως σαφές ότι το Παρίσι επιδεικνύει εντονότατο ενδιαφέρον στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.
Πού θέλουν να επενδύσουν οι Γάλλοι


Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και η ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης βρίσκονται στο στόχαστρο των Γάλλων (οι πληροφορίες μιλούν για το ενδιαφέρον της Alstom σε σχέση με τον ΕΕΣΣΤΥ), ενώ σε ό,τι αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει επίσης κινητικότητα, αν και το «αγκάθι» των κρατικών ενισχύσεων της εταιρείας θα πρέπει να διευθετηθεί.
Το Παρίσι θέλει να εκμεταλλευθεί την τεχνογνωσία επιχειρήσεων όπως η Suez για την είσοδο στις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ άλλοι τομείς που βρίσκονται ψηλά στις γαλλικές προτεραιότητες είναι η ενέργεια (π.χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ενδοχώρα ή της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ΑΔΜΗΕ, είσοδος γαλλικών εταιρειών στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου). Ολα αυτά καταγράφονται ρητά στον Οδικό Χάρτη που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί.

Η ΕΕ περιμένει το Λονδίνο
Το Προσφυγικό, η Ακροδεξιά και το Brexit

Tο Παρίσι δίνει περισσότερο από ποτέ άλλοτε σημασία στην ασφάλεια. Ο αντίκτυπος των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα το 2015 έχει επιδράσει καταλυτικά. Η διαφύλαξη της συνοχής της Ζώνης Σένγκεν και η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Παρίσι θέλει την ενεργοποίηση, το ταχύτερο δυνατόν, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής.
Οπως ανακοινώθηκε, η Γαλλία είναι διατεθειμένη να ανεβάσει σε 400 τους πρόσφυγες που θα δέχεται μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ο κ. Βαλς χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, λέγοντας μάλιστα ότι η Αγκυρα φαίνεται να την εφαρμόζει. Τόσο ο ίδιος, όμως, όσο και ο κ. Ντεζίρ, άνθρωπος-κλειδί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επεσήμαναν ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα και φυσικά η αλλαγή του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Επιπλέον, ο κ. Ντεζίρ τόνισε ότι το Παρίσι θα έβλεπε θετικά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) –χωρίς αυτό να σημαίνει το άμεσο κλείσιμό τους.
Για τον κ. Βαλς, η προσφυγική κρίση αναμφίβολα «έριξε νερό στον μύλο» του λαϊκισμού στην Ευρώπη, τον οποίο ο ίδιος αποφεύγει να διακρίνει σε δεξιό και αριστερό. Ωστόσο, απαιτείται και μια απάντηση στην άκριτη λιτότητα που δεν έχει καμία σχέση με την άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.
Τόσο ο κ. Βαλς όσο και ο κ. Σαπέν ξεκαθάρισαν ότι το Παρίσι και το Βερολίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το μέλλον της ΕΕ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό και οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν αφορούν μια σειρά από τομείς, από την οικονομία και τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης ως την ασφάλεια, την άμυνα, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και της Ζώνης Σένγκεν.
Σε σχέση με το εκλογικό ημερολόγιο που προβλέπει εντός του 2017 προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Βαλς ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Οι προτάσεις και οι πιθανές λύσεις πρέπει να ανακοινωθούν αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν άμεσα».
Το Brexit συνιστά κατά τον γάλλο πρωθυπουργό κολοσσιαίο πρόβλημα, διότι η Βρετανία είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα. Η έξοδός της απασχολεί όλες τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, όπως εξήγησε.

ΕΛΛΑΣ – ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εμφανίστηκε εντυπωσιακά υποστηρικτικός προς την κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Το Παρίσι επιδεικνύει εντονότατο ενδιαφέρον στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να ανεβάσει σε 400 τους πρόσφυγες που θα δέχεται μηνιαίως στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ