Σε συμπληγάδες κατευθύνεται για ακόμη μία φορά η χώρα παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να εμφανίσει ένα σκηνικό ομαλότητας και συνεννόησης με τους εταίρους. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει μπει σε καραντίνα και όχι μόνο εξαιτίας του Προσφυγικού. Στην Ευρώπη υπάρχει αγωνία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, μολονότι άγγλοι αναλυτές εκτιμούν ότι από τον συσχετισμό των δημοσκοπήσεων προκύπτει μικρή υπεροχή του «Ναι». Στη Γερμανία δεν θέλουν ούτε να ακούνε για το ελληνικό πρόβλημα, ιδίως μετά τις περιπλοκές του Προσφυγικού, τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών και την άνοδο της Ακροδεξιάς.
Ερχεται θερμό καλοκαίρι

Το καλοκαίρι η Ευρώπη ενδέχεται να βρίσκεται στην πυρά και η ελληνική κυβέρνηση είτε θα αναμένει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα πυροδοτήσει την υποβόσκουσα αντιπαράθεση των ευρωπαίων εταίρων μας με το ΔΝΤ, είτε θα συζητεί για πρόωρες εκλογές, έπειτα από το μήνυμα που έστειλε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
Το σύντομο πέρασμα του Μάρτιν Σουλτς από την Αθήνα και οι άτυπες συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό και δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν ήταν χωρίς σημασία. Ακόμη και η σειρά των συναντήσεων αυτών είχε τη συμβολική της αξία. Πρώτα είδε τον Σταύρο Θεοδωράκη, έπειτα τη Φώφη Γεννηματά και τελευταίο τον Αλέξη Τσίπρα. Μετέφερε μηνύματα ένθεν κακείθεν; Οι συνομιλητές του δεν επεκτείνονται σε πολλές λεπτομέρειες, αν και υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έκανε τις συναντήσεις με αμιγώς προσωπική του πρωτοβουλία. Οτι επιχείρησε διακριτικά να παίξει έναν ρόλο «προξενητή» διερευνώντας για λογαριασμό του κ. Τσίπρα τις δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας. Είναι γνωστό ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήθελαν από τον Σεπτέμβριο μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα χωρίς τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, με συμμετοχή του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού. Τώρα, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα προβλήματα της Ελλάδας και ότι ο κυβερνητικός εταίρος του τού αφαιρεί αξιοπιστία. Η κυρία Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης επαναλαμβάνουν σε όλους τους συνομιλητές τους ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, παρά μόνο αν προκύψει εθνική ανάγκη και μπει σε αυτή και η ΝΔ. Παρά τους όρκους πίστης του κ. Καμμένου από το βήμα της Βουλής, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θεωρείται σαθρή και προβληματική ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι στη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας απέφυγε να συγκρουστεί με το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι.
Τα πράγματα όμως έχουν τη δική τους δυναμική. Οι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού βρίσκονται συχνά στις Βρυξέλλες. Θα είναι εκεί την ερχόμενη Τρίτη σε εκδήλωση για το Προσφυγικό, την οποία διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ ο κ. Θεοδωράκης θα συναντηθεί αργότερα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το Προσφυγικό δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης, αλλά και τις αντοχές της με την Ελλάδα, παρότι θεωρούν ότι έχουν ελέγξει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων ροών. Η διαδεδομένη πεποίθηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ελέγξει τα σύνορά της ενώ στο Βερολίνο, στις εμπιστευτικές συνομιλίες που έχουν έλληνες πολιτικοί με το γερμανικό πολιτικό σύστημα, λέγονται ωμές αλήθειες. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται ανίκανη, οι ΑΝΕΛ συντηρούν την αμφιβολία για την κυβερνητική σταθερότητα.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν να ξεχαστούν οι δηλώσεις Καμμένου για εξαγωγή τζιχαντιστών στην Ευρώπη αν δεν στηριχθεί η Ελλάδα, ενώ η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) ξυπνά φοβερές μνήμες στη χώρα. Στο Βερολίνο βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Αννα Διαμαντοπούλου και το κλίμα που εισπράττει είναι πολύ αρνητικό. Οι συνομιλητές της, από διάφορους πολιτικούς χώρους, κινούνται στη… γραμμή Σόιμπλε. Θεωρούν επιβεβλημένο να κλείσει αμέσως η αξιολόγηση ώστε να δοθεί χρηματοδότηση στη χώρα, πιστεύουν ότι η υπερφορολόγηση είναι καταστροφική επιλογή και ότι η λύση που επελέγη για το Ασφαλιστικό δεν θα λειτουργήσει, προσθέτουν όμως ότι οι επιλογές βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων και ότι η κυβέρνησή τους δεν θα κάνει τίποτε άλλο.
Η κυβέρνηση επιμένει να κλείσει όπως-όπως η αξιολόγηση. Αλλά τότε θα φανεί το μέγεθος της διάστασης του ΔΝΤ, που δεν μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο όπως απαιτεί το καταστατικό του, και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες αντιτείνουν ότι αν κουρέψουν εκείνες το ελληνικό χρέος ας κάνει το ίδιο και το ΔΝΤ. Σε αυτά θα παίξει τον ρόλο της και η ψυχρή σχέση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Ανγκελα Μέρκελ. Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να βάλει το χέρι στην τσέπη, οπότε δεν θα το κάνει και καμία άλλη χώρα.
Η βόμβα ενός Brexit

Μάλιστα στο Βερολίνο η Ελλάδα θεωρείται πιο σοβαρό πρόβλημα από το Προσφυγικό, εκτιμάται ότι αν έρθει θέμα χρηματοδότησής της στη Βουλή μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και δεν θέλουν τέτοιες περιπλοκές μέχρι τις εκλογές του 2017. Επιπλέον, η πλειονότητα των γερμανών οικονομολόγων, ακόμη και των προοδευτικών, τάσσεται σταδιακά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι βρετανικές κάλπες δείξουν Brexit, τίποτε δεν θα εμποδίσει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, με έναν τρίτο κύκλο χωρών με χαλαρή σχέση, όπως η Βρετανία, η Ελβετία, η Πολωνία.


ΠαΣοΚ και Ποτάμι αναζητούν κοινό έδαφος
Η Κεντροαριστερά κινείται για τον τρίτο πόλο

Οι βολιδοσκοπήσεις των Ευρωπαίων προς την αντιπολίτευση δεν έχουν στόχο να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τη χώρα, η οποία χρειάζεται μια πιο αξιόπιστη κυβέρνηση για να περάσει από τη διακεκαυμένη ζώνη του εφετινού καλοκαιριού. Τρόπο να το επιβάλουν δεν έχουν και γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να παραδώσει την πρωθυπουργία και ότι θεωρεί πιο συγγενικό χώρο το ΠαΣοΚ και δευτερευόντως το Ποτάμι.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, όπως λένε τα στελέχη τους, δεν έχουν λόγο να σώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει δημοσκοπικά, και ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πόλο ο οποίος θα μπορέσει να υποδεχθεί τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που δεν θα κατευθυνθούν προς τη ΝΔ. Επιπλέον, διάφορα επεισόδια τύπου Σηφουνάκη –ο οποίος είναι ενταγμένος στο οργανόγραμμα του ΚΙΔΗΣΟ –αντιμετωπίζονται από τη Χαρ. Τρικούπη ως «προβοκάτσιες του Μαξίμου», χωρίς να αποκλείεται «και ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ». Η κοινή 25μελής επιτροπή που συμφωνήθηκε στη συνάντηση Γεννηματά – Θεοδωράκη αναμένεται να στελεχωθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να καταλήξει το ταχύτερο στο προγραμματικό πλαίσιο και στις προτάσεις για τα επόμενα βήματα, και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν σε αυτή περισσότερα πρόσωπα από τους κοινωνικούς χώρους και τα Κινήματα και λιγότερα κομματικά στελέχη. Το ΠαΣοΚ δεν έχει καταλήξει στα τέσσερα στελέχη που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή, η ΔΗΜΑΡ προτείνει πέντε στελέχη αλλά μάλλον θα επιλεγούν δύο, εκπρόσωπο θα έχουν οι Κινήσεις Πολιτών, και το Ποτάμι προτείνει τους Σπύρο Λυκούδη, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Δημήτρη Τσιόδρα και Παναγιώτη Βλάχο. Από τον ευρύτερο χώρο ακούγονται τα ονόματα της Αννας Διαμαντοπούλου, του Νίκου Χριστοδουλάκη, του Παντελή Καψή, του Φίλιππου Σαχινίδη, ενώ ενδέχεται να επανέλθουν και στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί όπως η Μιλένα Αποστολάκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ