Χωρίς συμφωνία αναχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και η συνέχεια των διαβουλεύσεων παραπέμπεται στις τεχνικές ομάδες ώστε να βρεθούν μέτρα που θα καλύψουν δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ. Παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι «τα έδωσε όλα» στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, οι ενστάσεις του ΔΝΤ εμπόδισαν μια συνολική λύση.
Αυτό έχει κάνει έξαλλο τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ στους «FT», φέρεται να είπε εκνευρισμένος: «Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στην Ειδομένη», εννοώντας προφανώς ότι δεν αντιλαμβάνονται το συνολικό πρόβλημα της χώρας και τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

«Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα πλέον»
δήλωσε έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η εκταμίευση της δόσης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την προσφυγική κρίση.
Οπως έλεγαν την Παρασκευή το βράδυ κορυφαίες πηγές,«έχουμε προχωρήσει στο Φορολογικό, ωστόσο τελική συμφωνία θα υπάρξει μόλις συμφωνηθούν όλα και το αφορολόγητο». Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο για το Ασφαλιστικό σε συνάντηση Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
«Ο λογαριασμός»


Ετσι συμπληρώθηκαν συνολικά 140 ώρες διαδοχικών συσκέψεων με το κουαρτέτο από την Τρίτη 8 Μαρτίου ως και χθες στο… «υπερυπουργείο Χίλτον». Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, αλλά ο λογαριασμός είναι σχεδόν έτοιμος. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέτρα που οδηγούν σε τρίτο βαρύ γύρο λιτότητας μετά το 2010 που θα χτυπήσουν την τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων με τις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 7.000 ευρώ (με το επιχείρημα ότι στην Πορτογαλία είναι 4.500 ευρώ). Το γεγονός αυτό έβγαλε από τα ρούχα του τον υπουργό Οικονομικών, κύκλοι του οποίου με μια ειρωνική ανακοίνωση εξέφρασαν έκπληξη για τη στάση του ΔΝΤ λέγοντας: «Οι ισχυρισμοί στελεχών του ΔΝΤ αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι, αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ και παράλληλα δοθεί σε όλους, ακόμη και σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους»!
Η εξέλιξη αυτή, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει, χάλασε την ατμόσφαιρα του «φτάνουμε στο τέλος» που μετέδιδαν ως την Παρασκευή το πρωί κυβερνητικοί κύκλοι. Η κυβέρνηση επεδίωκε να υπάρξει κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία (staff-level agreement) με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο ως το τέλος Μαρτίου να φέρει στη Βουλή το βαρύ πακέτο μέτρων με την ελπίδα ότι έτσι θα ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.
Επίσης ήταν σαφές ότι, παρά την επικοινωνιακή τακτική για «σκληρές μάχες» που δίνουν καθημερινά οι υπουργοί, ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν ήταν άλλος από το να υπάρξει «πάση θυσία» ντιλ με το κουαρτέτο.
Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα καινούργιο αφήγημα που δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του χρέους και την ολική επαναφορά της οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης».
Μετά όμως τη σύγκρουση με το ΔΝΤ έγινε γνωστό ότι η αποστολή των δανειστών θα αναχωρήσει (το πιθανότερο τη Δευτέρα) για τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών και η κυβέρνηση θα προετοιμάσει (αν όχι θα ολοκληρώσει) το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο παζλ της δύσκολης αξιολόγησης.
Το παζλ


Με βάση αυτή τη στρατηγική ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έμπαιναν στη θέση τους ή σχεδόν στη θέση τους αυτή την εβδομάδα.
–Στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση δέχθηκε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αυτές ήδη ξεκίνησαν με την περικοπή κατά 29% του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων σε 280.000 δικαιούχους, το οποίο θα καταβάλλεται πλέον ανά τρίμηνο.
Επίσης στον υπολογισμό των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα μετρά η προσωπική διαφορά, δηλαδή τα χρήματα που παίρνουν πάνω από τις αμοιβές ενιαίου μισθολογίου. Το κυριότερο όμως μέτρο το οποίο θα επηρεάσει οριζόντια το εισόδημα νυν αλλά και μελλοντικών συνταξιούχων είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης στο επίπεδο των 350 ευρώ και πολύ χαμηλότερα για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (από 360 ευρώ που ήταν σύμφωνα με τον νόμο Κουτρουμάνη και 384 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο Κατρούγκαλου).
–Στο Φορολογικό η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρούσει την υποχώρηση του έμμεσου αφορολογήτου σε 7.000 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα, αποδεχόμενη τη μείωσή του στα 9.050 ευρώ μεταφέροντας το βάρος στα μεσαία εισοδήματα.
Ετσι η αντιπρόταση του κ. Τσακαλώτου φέρνει μαύρα μαντάτα για τα συνήθη υποζύγια:
–Μεταξύ άλλων προβλέζπει αύξηση του συντελεστή από το 22,5% στο 30% για εισοδήματα από 20.001 ως 25.000 ευρώ.
Τα χειρότερα…


Για τους φόρους που έρχονται και τα νέα βάρη στους εργαζομένους με μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ και πάνω τα είπε όλα στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης με τη δήλωσή του «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα», αν και, όπως είπε αργότερα, αναφερόταν στο παρελθόν. Στην ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση κατά των καναλιών, τα οποία κατηγόρησε ότι «τώρα αγωνιούν για τις μειώσεις μισθών 1.500-2.000 ευρώ, πλέον όμως δεν υπάρχουν τέτοιοι μισθοί στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα»!
Νωρίτερα όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών σε μια στιγμή έκρηξης είπαν σε έντονο τόνο στους διαπραγματευτές του υπουργείου Οικονομικών: «Δεν θέλετε μείωση του αφορολογήτου, δεν θέλετε κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων. Δεν θα ισχύσει τίποτε αν μειώσετε τη φοροδιαφυγή. Πείτε μας 10 μέτρα που να έχουν αποτέλεσμα».
Και ανέφεραν ως παράδειγμα ότι ακόμη και σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτε ούτε με τις αποδείξεις ούτε με τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν δέχθηκαν ούτε τις εκπτώσεις φόρου ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό αδήλωτων εισοδημάτων Ελλήνων που βρίσκονται στις ξένες τράπεζες.

Το υπερταμείο
Διπλό μπλόκο από το κουαρτέτο
Εκτός από τα καυτά μέτρα που αφορούν όλους, παράγοντες που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση περιγράφουν ότι οι δανειστές ήθελαν με πάθος να προηγηθούν οι αποφάσεις για το «υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων».
–Για το υπερταμείο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τον έμμεσο αλλά ουσιαστικό έλεγχο του κουαρτέτου σε όλες τις βασικές αποφάσεις.
Πάνω από το διοικητικό συμβούλιο που θα εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης θα στέκεται ένα πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, με πρόεδρο από την πλευρά των δανειστών, στο οποίο δύο στελέχη του κουαρτέτου θα μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση.
Επιπλέον, μετά την εκταμίευση της παρούσας δόσης των περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάθε επόμενη δόση θα εκταμιεύεται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι των πωλήσεων του νέου υπερταμείου. Ετσι η τετραμερής αποκτά τη δυνατότητα για ένα «διπλό μπλόκο» στις εξελίξεις, καθώς από τη μια πλευρά θα ελέγχει το χρονοδιάγραμμα και την επιλογή των περιουσιακών στοιχείων που θα πωλούνται και από την άλλη θα μπλοκάρει τις επόμενες δόσεις αν οι στόχοι αυτοί δεν τηρούνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ