Καμία ένδειξη εκτόνωσης της ενδοκυβερνητικής κρίσης δεν παρουσιάστηκε έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από την αξίωση του Π. Καμμένου να παραιτηθεί ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, λόγω της ατυχούς αναφοράς του στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Επειτα από την συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου το μεσημέρι της Τετάρτης, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιμονή του κ. Καμμένου ο οποίος προσήλθε απρόσκλητος στο Μέγαρο Μαξίμου, η λύση που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η μετάθεση στο μέλλον και η προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος δια της αδράνειας.

Ο κ. Καμμένος επέμεινε καθ’ όλην την διάρκεια της ημέρας στην παραίτηση Μουζάλα, θέτοντας μάλιστα έως και τελεσίγραφο και αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι αν η επιθυμία του δεν γίνει σεβαστή, θα έφθανε έως και σε μία απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, έως υπουργοί όπως ο Π. Κουρουμπλής και ο Ν. Φίλης, αλλά ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εξέφραζαν την στήριξή τους στον κ. Μουζάλα, περιγράφοντας ουσιαστικά την απόφαση της ηγεσία της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αντικατάστασή του.

Το σκηνικό περιεπλάκη με την διακίνηση της πληροφορίας ότι ο κ. Καμμένος, σε μία πρωτοφανή και αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, έχει καλέσει το πρωί της Πέμπτης σε σύσκεψη του αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις!

Παράλληλα, μέσω κύκλων του υπουργού Εθνικής Αμυνας διακινούνταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι συνεργάτες του κ. Καμμένου μάζευαν τα πράγματά τους από το υπουργείο, εν όψει αποχώρησης προφανώς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Όπως μετέδωσαν κυβερνητικές πηγές αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξει και νέα, τηλεφωνική αυτήν την φορά επικοινωνία, μεταξύ των κκ. Τσίπρα και Καμμένου, οι οποίου συμφώνησαν να συζητήσουν το θέμα άμα τη επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και του κ. Καμμένου από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Κατά τον τρόπο αυτό κατέστη σαφές ότι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων εξελίσσεται μία διαπραγμάτευση, όχι μόνο για το θέμα του κ. Μουζάλα, αλλά και για το μέλλον της κυβέρνησης με την μορφή που έχει σήμερα.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες και αναφορές κυβερνητικών στελεχών, στο παρασκήνιο της υπόθεσής βρίσκεται μία στόχευση του κ. Καμμένου να τοποθετηθεί στέλεχος των ΑΝΕΛ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κατ’ άλλους, στην ουσία αυτή την στιγμή εξελίσσεται ένας αμφίπλευρος πολιτικός εκβιασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με φόντο και την δημοσκοπική καθίζηση της κυβέρνησης.

Με βάση αυτήν την προσέγγιση, ο κ. Καμμένος αναζητεί διέξοδο εν όψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων που προϋποθέτει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διεκδικεί ανταλλάγματα από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο κ. Τσίπρας έχει προκαλέσει τον κ. Καμμένο να πράξει ό,τι αυτός θεωρεί καλύτερο, αρνούμενος να προχωρήσει σε απόλυση του κ. Μουζάλα και κατανοώντας ότι κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε πολιτικό όμηρο του ανίσχυρου κυβερνητικού του εταίρου.