Την ελληνική πρόταση παρουσίασε στους εκπροσώπους του Eurogroup, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι ώρα για ουσιαστική και βιώσιμη συμφωνία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή» δήλωσε στους ξένους ανταποκριτές ο πρωθυπουργός, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Γιούνκερ.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε τη δήλωσή του, κάνοντας αναφορά στα «κλειδιά» μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα, την περικοπή συντάξεων και μισθών, την υπαγωγή των τιμολογίων της ΔΕΗ σε υψηλότερο ΦΠΑ, τις εργασιακές σχέσεις και τις «δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Πάντως, δεν έκανε αναφορά στο χρέος.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε συντάξεις και μισθούς, με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό για τη μεσαία και λαϊκή οικογένεια, με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε για αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αναδιανομή των βαρών, της πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

Η ελληνική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός, αποτελείται απο τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη.