Δραματικές στιγμές ζει το ΠαΣοΚ. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος διάσπασης με τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου έχει παγώσει τα περισσότερα στελέχη που αγωνιούν μπροστά στην πιθανότητα αλληλοεξόντωσης. Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν προσπάθειες συμβιβασμού από βουλευτές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και δεσμεύθηκε να διεξαχθεί συνέδριο του ΠαΣοΚ μετά τις εκλογές, αλλά εις μάτην. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο διαζύγιο, παρ’ ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που ευελπιστούν να αλλάξει γνώμη έστω την ύστατη ώρα.
Οι προσδοκίες του κ. Παπανδρέου μοιάζουν με εξέγερση κατά της πραγματικότητας. Οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν, το 90% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, μεγάλο ποσοστό των πολιτών του καταλογίζει ότι έβαλε τη χώρα με δόλο στο Μνημόνιο. Αυτοί που τον πλαισιώνουν είναι πρόσωπα συγκεκριμένης νοοτροπίας: Φίλιππος Πετσάλνικος, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Μιχάλης Καρχιμάκης, Τζανέτος Καραμίχας. Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου ασκεί αφόρητες πιέσεις στον εναπομείναντα μηχανισμό του ΠαΣοΚ προκειμένου να φτιάξει μια οργανωτική ραχοκοκαλιά και ψηφοδέλτια. Τα περισσότερα τηλεφωνήματα καταλήγουν σε απελπισμένα στελέχη που διαμαρτύρονται: «Γιατί μας βάζετε στη διαδικασία να διαλέξουμε;».
Δεν είναι όλα τα «παπανδρεϊκά» στελέχη μουτζαχεντίν του «παπανδρεϊσμού», οι περισσότεροι δεν αντέχουν να φέρουν το στίγμα του διασπαστή της ενότητας της παράταξης, όταν μάλιστα το διακύβευμα δεν είναι πολιτικό αλλά βαθύτατα προσωπικό. Τα επιχειρήματα ότι «δεν υπάρχει ΠαΣοΚ για να το διασπάσουμε», «δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα, θα μας στηρίξουν επιχειρηματίες και ΜΜΕ που δεν θέλουν τον Τσίπρα πρωθυπουργό», «θα πάρουμε μεγάλο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και θα είμαστε τρίτο κόμμα», αυξάνουν τον προβληματισμό. Οι περιπλοκές του εγχειρήματος φαίνονται από τις δυσκολίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων του νέου κόμματος, που αντιστοίχως καθιστούν δυσχερή την προσέλκυση δυναμικών υποψηφίων από τους δήμους και τις περιφέρειες στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ.
Επιπλέον, η προοπτική της αναγγελίας νέου κόμματος έχει διχάσει τους παραδοσιακά στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου: Νίκος Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Παύλος Γερουλάνος έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους και δεν συμμετέχουν στις προετοιμασίες. Στα δύο αναμένεται να κοπεί και η σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ: Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης αναμένεται να αποχωρήσουν από το ΠαΣοΚ, Συμεών Κεδίκογλου και Κώστας Τριαντάφυλλος το διυλίζουν –ο πρώτος θα χάσει μια μεγάλη δεξαμενή εκσυγχρονιστών ψηφοφόρων και ο δεύτερος έχει μικρές πιθανότητες επανεκλογής και μια παραδοσιακή παπανδρεϊκή βάση που δεν του επιτρέπει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι υποψήφιοι στις τριεδρικές (Γιάννης Δριβελέγκας, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) και στις μεγάλες περιφέρειες.
Αλλά και ο κ. Βενιζέλος έχει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της Α’ και της Β’ Αθήνας. Αύριο θα συναντηθεί με τη Φώφη Γεννηματά ώστε να οριστικοποιηθεί η κάθοδός της σε μια από τις δύο περιφέρειες όπου όμως πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες με τους Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται μόνο έναν στενό κύκλο συνεργατών. Με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ δεν υπάρχουν σημεία επαφής, όπως φαίνεται και από τον διάλογο που είχαν τη Δευτέρα. «Βλέπω δημοσιεύματα ότι θα κάνεις κόμμα» λέγεται ότι του είπε ο κ. Βενιζέλος. «Κι εγώ τα βλέπω και προβληματίζομαι. Ποια είναι η άποψή σου;» φέρεται να απάντησε ο κ. Παπανδρέου. «Δεν θα σου απαντήσω ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ως φίλος του πατέρα σου σού λέω να μην κάνεις αυτό το ηθικό, πολιτικό και εθνικό ατόπημα. Να μπεις στα ψηφοδέλτια της παράταξης και να υπερασπιστείς το έργο σου» τον προέτρεψε ο κ. Βενιζέλος. «Μπορεί και να μην κάνω τίποτε» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να συστρατευτείς, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών όποτε και αν γίνουν» τον πίεσε ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Παπανδρέου χωρίς να ξεκαθαρίσει την κατάσταση βγήκε από το γραφείο που φιλοξενεί τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ στη Βουλή και συνέταξε μια ολιγόλογη απάντηση βάζοντας τέλος σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠαΣοΚ και παράλληλα της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ’ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».
Η Χαρ. Τρικούπη την Παρασκευή επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους διευκρινίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας ή στο ψηφοδέλτιο όποιας εκλογικής περιφέρειας επιθυμεί και ότι του υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα αναληφθούν οι αυτονόητες πρωτοβουλίες για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠαΣοΚ. «Το συνέδριο δεν θα είναι συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών –όπως ελπίζουν ή εύχονται ορισμένοι –αλλά συνέδριο προσανατολισμού της χώρας και της παράταξης στην εποχή μετά την κρίση και το Μνημόνιο» αναφέρεται, με την επισήμανση ότι αυτό που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι συνέδριο του ΠαΣοΚ, αλλά ένα ασαφές συνέδριο του «χώρου», χωρίς μητρώο μελών, χωρίς καταστατικές προβλέψεις, χωρίς φραγμό ως προς το όνομα και τα σύμβολα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ