Εν αναμονή της τελικής και κρίσιμης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Δευτέρας, οι σχεδιασμοί του Αλ. Τσίπρα γίνονται με τη βεβαιότητα ότι δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι υπέρ του Στ. Δήμα. Υπό αυτή την έννοια οι εκλογές θεωρούνται μονόδρομος και οι αναζητήσεις πλέον αφορούν τη στρατηγική, τις συμμαχίες και την προετοιμασία για τη «συνάντηση» με την τρόικα.
Τα στοιχεία που επεξεργάζονται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την επόμενη ημέρα από την προκήρυξη των εκλογών, τις οποίες ο κ. Τσίπρας επεδίωξε με σθένος κατά το διάστημα του προηγούμενου έτους.
Στο πλαίσιο αυτό το κεντρικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει ήδη προετοιμάσει κάποιες κινήσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θεωρεί ότι θα διαμορφώσουν το πεδίο για την αναμέτρηση με τη ΝΔ –κατά κύριο λόγο.
Μία από αυτές είναι τα πρόσωπα και οι πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα συνομιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είτε θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά του είτε θα συνεργαστούν από άλλες θέσεις μετεκλογικά.
ΔΗΜΑΡ ή (μόνο) Κουβέλης;


Αν και οι ακριβείς όροι παραμένουν ασαφείς, ο Τσίπρας έχει ήδη προχωρήσει σε μια συμφωνία με τον κ. Φ. Κουβέλη. Κατά πληροφορίες όμως η συμφωνία αυτή δεν έχει –ούτε και αναμένεται να προσλάβει –τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Διάθεση για σύναψη «προγραμματικού» χαρακτήρα συμφωνίας δεν υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντως, όπως διαμηνύεται από στελέχη της Κουμουνδούρου, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί όροι και προϋποθέσεις.
Υπό αυτή την έννοια, κάποιοι από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η όποια συμφωνία τελικώς ισχύσει θα αφορά προσωπικώς τον κ. Κουβέλη είτε ως προς την ένταξή του στα ψηφοδέλτια (πιθανώς ως πρώτου υποψηφίου στο Επικρατείας) είτε και ως προς τη μετεκλογική συμμετοχή του σε κάποια θεσμική ή άλλη θέση.
Το «φλερτ» με τη ΔΗΜΑΡ όμως δεν είναι όσο απλή υπόθεση παρουσιάζεται. Κατ’ αρχάς συναντά αντίδραση από την Αριστερή Πτέρυγα της Κουμουνδούρου, η οποία θα διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Υπάρχει όμως και μια επιφύλαξη ως προς το αποτέλεσμα που θα επιφέρει η πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη να ανακοινώσει την επικοινωνία του και τη συνεννόησή του με τον κ. Τσίπρα. Η επιφύλαξη έγκειται στο πώς θα αντιδράσουν στην τελευταία και καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου οι βουλευτές εκείνοι που διαφωνούν με την απορρόφηση της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο πεδίο σχεδιασμού αφορά τη στρατηγική του κόμματος με βασικό γνώμονα και επιδίωξη την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, το ποσοστό που απαιτείται για την εξασφάλιση 151 εδρών διαμορφώνεται στο 37%. Με βάση αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια συσπείρωσης.
«Διαζύγιο» από τον Καμμένο


Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδηλωθεί και η προσπάθεια «αποδέσμευσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τον εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν κεντρικά πολιτικά στελέχη περί τον κ. Τσίπρα, η «επένδυση» στο κόμμα του κ. Π. Καμμένου λήγει την επομένη της προεδρικής εκλογής, εν όψει της οποίας η διασφάλιση της ψήφου των βουλευτών και η διαμόρφωση ενός μετώπου κατά της ανάδειξης Προέδρου από τη σημερινή Βουλή ήταν ο βασικός στρατηγικός στόχος.
Η μεθόδευση της αποδέσμευσης πιθανολογείται ότι θα γίνει είτε με το πρόσχημα της εσωκομματικής αντίδρασης εξ αριστερών είτε με μια κεντρική απόφαση περί του χαρακτήρα των «προοδευτικών συμμαχιών» που θα επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε και μια σημαντική περιπλοκή, «στα απόνερα» της υπόθεσης Χαϊκάλη και με αφορμή την εμπρηστική ανακοίνωση και τους υπαινιγμούς των Οδ. Βουδούρη και Θ. Παραστατίδη σε βάρος όσων βουλευτών ψήφισαν ή σκέφτονταν να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το περιστατικό αυτό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτελέσει τη βάση επιχειρηματολογίας όσων αντιτίθενται στη «διεύρυνση» που επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Σταθερή σχέση με την Εκκλησία


Το τρίτο πεδίο στο οποίο ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση αναφορικά με τις επιδιωκόμενες συμμαχίες είναι το κοινωνικό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη κοινή του επίσκεψη και παρουσία με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Αποστολή».
Οι σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αρχιεπίσκοπο έχουν καλλιεργηθεί επί μακρόν και η συνεργασία στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό πεδίο είναι στενή. Στο πλαίσιο αυτό, τα βήματα προσέγγισης με την Εκκλησία αποτελούν και μια απόπειρα να σταλεί ένα μήνυμα ότι ως «κυβέρνηση εν αναμονή» η Αριστερά του κ. Τσίπρα δεν προτίθεται να διαταράξει τη σχέση με την Εκκλησία, αλλά μάλλον το αντίθετο…

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών
Μετεκλογικοί σχεδιασμοί και σενάρια αντιπερισπασμού

Πέραν των σχεδιασμών τακτικής, μια ομάδα περί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται τις δυνατότητες κινήσεων με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών. Μεταξύ στελεχών όπως οι κ.κ. Γ. Σταθάκης, Ι. Δραγασάκης κ.ά. υπάρχει επίγνωση του ότι μια πιθανολογούμενη συνομιλία με την τρόικα θα έχει χαρακτήρα σύγκρουσης και οι αξιώσεις και διεκδικήσεις που θα προβληθούν θα συναντήσουν την παγερή αδιαφορία και κατηγορηματική άρνηση των δανειστών να «δώσουν» στον Αλ. Τσίπρα όλα όσα αρνήθηκαν στον Αντ. Σαμαρά.
Για μια τέτοια περίπτωση μελετώνται κινήσεις πολιτικού αντιπερισπασμού, οι οποίες, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, θα εξασφαλίσουν χρόνο και θα κάμψουν τη δυσπιστία εντός και εκτός Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από αυτές τις κινήσεις θα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη κινητοποίηση διαδικασιών και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ».
Κάτι τέτοιο θεωρείται από το επιτελείο του κ. Τσίπρα ότι θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης μιας πιθανολογούμενης έντασης και, όπως λένε υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «θα ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα στο εσωτερικό και το βασικό προαπαιτούμενο των δανειστών για την πάταξη της φοροδιαφυγής».
Παρά ταύτα, την ίδια στιγμή μελετώνται και σενάρια ενδεχόμενης «εμπλοκής», είτε λόγω ενός ατυχούς εκλογικού αποτελέσματος που δεν θα οδηγεί σε σχηματισμό κυβέρνησης είτε λόγω ατυχούς εν τη γενέσει της απόπειρας διαπραγμάτευσης. Η δυνατότητα διαφυγής που μελετάται σε μια τέτοια περίπτωση είναι, σύμφωνα με κάποια σενάρια, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ