«Αντέξαμε και δείξαμε ότι αργεί η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ στα… χειμερινά ανάκτορα» σχολίαζε έμπειρος κομματικός παράγοντας της ΝΔ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το αρχικό σοκ λόγω των λανθασμένων exit polls, επικράτησε ικανοποίηση και ο Αντώνης Σαμαράς τόνιζε ιδιαίτερα την πολιτική αντοχή που επέδειξε η ΝΔ στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών της χώρας. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, ήταν η κακή εκλογική επίδοση των υποψηφίων της ΝΔ στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων, όπου οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Αρης Σπηλιωτόπουλος αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο.
Το γεγονός ότι η Κεντροδεξιά δεν έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο στη μάχη του Δήμου Αθηναίων προκάλεσε μεγάλη ενόχληση, αν και το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες μπήκαν στον δεύτερο γύρο σε 12 από τις 13 περιφέρειες αντιστάθμισε την πολύ καλή επίδοση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, ικανοποιητικά εκτιμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και η αντοχή που επέδειξε το ΠαΣοΚ.
Καλά εκτός Αττικής


Στο πρωθυπουργικό γραφείο έκριναν ως πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, εκτός από την Ηπειρο, όπου ο Αλέκος Καχριμάνης εξελέγη από τον πρώτο γύρο, και σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, με τους Κώστα Αγοραστό, Κώστα Μπακογιάννη και Πέτρο Τατούλη. Θετική ήταν η αξιολόγηση και για τη συμμετοχή του Ανδρέα Κατσανιώτη, της Χριστιάνας Καλογήρου και του Σεραφείμ Τσόκα στον δεύτερο γύρο στις περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς ανέτρεψαν τα προγνωστικά.
Αναμενόμενη ήταν η είσοδος στον δεύτερο γύρο του Σπύρου Σπύρου στα Ιόνια, του Γιώργου Παυλίδη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, του Γιώργου Δακή στη Δυτική Ελλάδα και του Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο.

Επί της ουσίας, εκτός από ορισμένους πιο φανατικούς, που υιοθέτησαν εξαρχής πανηγυρικούς τόνους, το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο και, όπως έλεγαν με νόημα κορυφαίοι υπουργοί, οφείλουν όλοι, και ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου, να το διαβάσουν με προσοχή και νηφαλιότητα.

Εξάλλου η άνοδος της Χρυσής Αυγής αποτελεί ανησυχητικό γεγονός, καθώς για να σχηματισθεί το 11,13% του Ηλία Παναγιώταρου στην Περιφέρεια Αττικής υπέστη πλήγμα και η ΝΔ, η οποία είδε να μετακινείται το 8,2% των ψηφοφόρων της προς τον χρυσαυγίτη υποψήφιο.
Η σημαντική πολιτική ήττα κατεγράφη όμως στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο κ. Κουμουτσάκος, που έλαβε 14,08%, έδωσε μια μοναχική εκλογική μάχη που είχε ως αποτέλεσμα η ΝΔ να απολέσει 275.415 ψήφους σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2012, όπου έλαβε 26,38% και 504.328 ψήφους.
Ο κ. Κουμουτσάκος δεν υποστηρίχθηκε ούτε από βουλευτές ούτε από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που περισσότερο τον υπονόμευσαν παρά τον βοήθησαν και αυτό αναγνωρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ηγεσία της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων επιρρίπτει ευθύνες στον «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ είναι γνωστό ότι τον βοήθησαν πολλοί νεοδημοκράτες που ήθελαν να στείλουν μήνυμα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Παράλληλα, χρυσώνουν το χάπι στον κ. Σπηλιωτόπουλο, λέγοντας ότι ήταν αυτός που έκοψε ψήφους από τη ΧΑ.
Αντίθετα, για την υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη στην Κεντρική Μακεδονία κινητοποιήθηκε σημαντικός αριθμός στελεχών του κομματικού μηχανισμού. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πολύ κακό για τον κ. Ιωαννίδη, που είδε τα ποσοστά του να αγγίζουν το 18,63% εν αντιθέσει με το 32,79% του «αντάρτη» Απόστολου Τζιτζικώστα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι σε «καραμανλικούς» νομούς, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν με μεγάλη διαφορά μπροστά. Ενδεικτικά, στις Σέρρες ο κ. Τζιτζικώστας έλαβε 28,88% (ήταν μπροστά και στην Πρώτη Σερρών, χωριό καταγωγής του Κωνσταντίνου Καραμανλή) και ο κ. Ιωαννίδης 20,38%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συγκέντρωσε 32,39%, με τον δεύτερο να φθάνει στο 16,19%.
Σε ορισμένες περιοχές αρκετές επιλογές δεν επιβραβεύτηκαν, όχι τόσο από την κομματική, αλλά από την κοινωνική βάση της ΝΔ. Το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική και δεν διαμορφώθηκε κλίμα ανατροπής, καθώς εγκλωβίστηκε στο δίλημμα που έθεσε.
Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων


Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων οδήγησε αρκετούς υπουργούς στην εκτίμηση ότι όντως σε πολλές περιφέρειες οι κακές επιλογές υποψηφίων που έκανε η Κουμουνδούρου δεν έδωσαν «αέρα» στο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως είχε τη σημαντική επιτυχία στον Δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής.
Η ΝΔ αποφάσισε μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου να δώσει γραμμή, χωρίς να χάσει χρόνο, για να στηριχθούν ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Σγουρός στην περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων, κάνοντας πολλούς να διερωτώνται: «Γιατί έπρεπε να «τσαλακωθούν» πολιτικά δύο στελέχη της, όπως οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος και Κουμουτσάκος, και να μην είχε στηρίξει εξ αρχής τους κ.κ. Καμίνη και Σγουρό;».
Το λάθος της ΝΔ έγινε στην αρχή, διότι επικράτησε η κομματική λογική διαφόρων συμβούλων και συνεργατών του Πρωθυπουργού που εισηγήθηκαν τη λύση των κομματικών υποψηφίων.
Για αρκετούς στη ΝΔ ήταν λάθος να μην υποστηριχθεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που όμως δέχθηκε πίεση στον πρώτο γύρο από τον Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος εξέπληξε πολλούς με το καλό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής.
Η περίπτωση του Πειραιά ήταν τελείως διαφορετική, καθώς εκεί διεξάγεται κυριολεκτικά «πόλεμος» μεταξύ του νυν δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου και του Γιάννη Μώραλη που τονίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι κεντροαριστερός, ενώ έχει και τη στήριξη πολλών κεντροδεξιών. Η ΝΔ σε αυτή την περίπτωση κρατάει αποστάσεις, ενώ σε άλλες πόλεις, όπως ο Βόλος, γνωστά «γαλάζια» στελέχη στηρίζουν τον Αχιλλέα Μπέο

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ
Υπουργοί κρατούν «μικρό καλάθι»

Αναμφίβολα οι πρωτιές των υποψηφίων της ΝΔ σε περιφέρειες και δήμους που δεν είχαν επίσημο χρίσμα κατόπιν εισήγησης του γραμματέα της, Ανδρέα Παπαμιμίκου, την οποία αποδέχθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, ανέκοψαν το ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και ανέστειλαν τις όποιες εσωκομματικές φωνές κριτικής.
Λόγω και της ικανοποίησης που υπήρχε στην ηγεσία της ΝΔ, ορισμένοι παράγοντες της Κεντροδεξιάς που ετοιμάζονταν για δημόσιες παρεμβάσεις με έντονο το στοιχείο της κριτικής, σιώπησαν μέχρι νεωτέρας! Εξάλλου, η ΝΔ, αν και υπέστη ήττα στην Αττική, άντεξε στην υπόλοιπη Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν διαμορφώθηκαν συνθήκες εσωστρέφειας.

«Δεν πρέπει να βάζουμε στο ίδιο καλάθι μήλα, πορτοκάλια και αχλάδια»
τονίζουν έμπειροι υπουργοί και συμπληρώνουν ότι «έχουν άλλα χαρακτηριστικά οι εκλογές για δήμους και περιφέρειες και η πολιτική μάχη θα δοθεί στις ευρωεκλογές».
Πολλοί βουλευτές αναφέρουν ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ταύτιση συμφερόντων διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην επικράτηση πολλών υποψηφίων σε περιφέρειεςκαι σε δήμους. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως είναι λάθος να γίνονται αυθαίρετες ερμηνείες για την επιρροή του ενός ή άλλου κόμματος και να συγκρίνονται διαφορετικές χρονικές περίοδοι και εκλογικές αναμετρήσεις.

«Είναι δυνατόν κάποιος να συγκρίνει τα ποσοστά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠαΣοΚ των βουλευτικών εκλογών του 2012 με τα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες αυτών των κομμάτων την περασμένη Κυριακή;»
διερωτώνται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ