«Οι τιμές στην αγορά δεν πέφτουν με τάματα στην Παναγία» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ και με τις οποίες διαφωνούν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ο κ. Χατζηδάκης εξηγεί ότι οι νέες ρυθμίσεις για το ψωμί, το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη και καλεί τους βουλευτές και τους υπουργούς που αντιδρούν να σκεφθούν τι πάνε να κάνουν.
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση εμφανίζεται εντελώς ασυντόνιστη για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υποτίθεται ότι έχει δεσμευθεί. Και η εικόνα υπουργών που διαπληκτίζονται δημοσίως δεν είναι η καλύτερη για τη χώρα. Ετσι δεν είναι;
«Κανένας διαπληκτισμός, κύριε Χιώτη. Και ας πάψουμε να προσωποποιούμε ενδεχόμενες διαφορές απόψεων».
Μα διαβάζω ότι ο Αδωνις διαφωνεί με τον Χατζηδάκη. Ο Τσαυτάρης διαφωνεί με τον Χατζηδάκη…
«Αποκλίνουσες προσεγγίσεις υπάρχουν. Αλλά είναι θεμιτές και ίσως χρήσιμες. Διότι εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχουμε καμία δογματική προσέγγιση. Αλλά έχουμε θέσει ως βασικό μας στόχο να πέσουν οι τιμές στην αγορά. Εχουν μειωθεί οι μισθοί και το εισόδημα των πολιτών σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά οι τιμές δεν έχουν μειωθεί ανάλογα. Εχουμε ήδη λάβει μέτρα. Νέες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Διεύρυνση των εκπτωτικών περιόδων. Ανοιγμα της κεντρικής αγοράς της Αθήνας στους καταναλωτές. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Το οφείλουμε στον ανυπεράσπιστο καταναλωτή. Δικαιούται, ιδιαίτερα σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης, να δει χαμηλότερες τιμές».
Ναι, αλλά εδώ, κύριε υπουργέ, τίθενται ζητήματα δημόσιας υγείας. Ακούω, για παράδειγμα, τους φαρμακοποιούς και τον υπουργό Υγείας να τονίζουν ότι ένα φάρμακο στο ράφι στοσουπερμάρκετ είναι ένα φάρμακο που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο γιατί δεν υπάρχει κάποιος να εξηγήσει πιθανές παρενέργειες.
«Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε κάθε θέμα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και άλλα δημόσια αγαθά. Ακόμη περισσότερο, είμαστε διατεθειμένοι να συγκρίνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν στην Ελλάδα με αυτά που ισχύουν σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να δεχθούμε ένα πράγμα: πίσω από την επίκληση διαφόρων δημόσιων αγαθών, να συνεχίσει να είναι ο έλληνας καταναλωτής το κορόιδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πληρώνει ακριβότερα προϊόντα που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι φθηνότερα. Οποιος διαφωνεί με αυτή την αρχή, ας το πει».
Αρα λέτε ότι στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν προτίθεστε να υποχωρήσετε…
«Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις τέσσερις μόνο χώρες της Ευρώπης που καθορίζουν τις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και πολλές άλλες τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και εκτός φαρμακείων».
Οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι μόνο στην Ουγγαρία και στη Βρετανία διατίθενται εκτός φαρμακείων.
«Πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες. Σεσουπερμάρκετσε 12 χώρες. Σε περισσότερα σημεία, ακόμη και σε παντοπωλεία, σε 9 χώρες. Και από το Διαδίκτυο σε 10 χώρες. Και σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία η λιανική τιμή είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6%. Μπορούμε λοιπόν να αγνοούμε αυτά τα δεδομένα;».
Εσείς ίσως όχι. Μήπως όμως τα αγνοήσει η Βουλή;
«Δεν μπορούμε να είμαστε ένα πολιτικό σύστημα που θα είναι ακριβό στα πίτουρα και φθηνό στο αλεύρι. Λόγω της κρίσης έχουν περικοπεί μισθοί, συντάξεις, αναπηρικά επιδόματα. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνουν αδικαιολόγητες παραχωρήσεις σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Ασφαλώς η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι κανένα ευαγγέλιο. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στο γεγονός ότι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να πέσουν σημαντικά».
Θα πέσει η τιμή και στο ψωμί;
«Το ίδιο ισχύει στο ψωμί που θα πρέπει να ζυγίζεται και όχι να το αγοράζουμε στο περίπου, με το μάτι. Το ίδιο ισχύει και στο γάλα, που έχουμε το δεύτερο ή τρίτο ακριβότερο γάλα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Εκεί κι αν υπάρχουν αντιδράσεις… Ο κ. Τσαυτάρης υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφώς πρόβλημα δημόσιας υγείας.
«Είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο στόχος μας είναι να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής. Εμείς δεν θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα. Επικαλούμαστε όμως αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανεξαιρέτως. Η διάκριση μεταξύ φρέσκου και μη φρέσκου γάλακτος υπάρχει ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα. Επομένως μπορεί να υπάρχει γάλα δύο ημερών, τριών ημερών, πέντε, επτά, δέκα και ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει».

Αν εισβάλουν όμως οι κολοσσοί της Ευρώπης, θα εξαφανιστούν περίπου 3.500 έλληνες αγελαδοτρόφοι.
«Σε καμία περίπτωση. Διότι δεν εισηγούμαστε απλώς επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος. Αλλάζουμε το μοντέλο σε σχέση με την αγορά του γάλακτος. Με το γάλα μιας ημέρας ή δύο ημερών δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές συνεταιριστικές βιομηχανίες στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Ηπειρο να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που σήμερα δεν έχουν στην τοπική αγορά. Δίνουμε τη δυνατότητα με το ελληνικό σήμα, που εισάγουμε τώρα, αυτός που θέλει να πάρει ελληνικό γάλα να προτιμήσει πράγματι ελληνικό γάλα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η διάκριση. Και, τρίτον, με τη δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή, η αγορά παύει να έχει αυτούς τους δύο πόλους –φρέσκο γάλα και γάλα μακράς διαρκείας –και μπορεί να δημιουργηθούν πολλοί και διαφορετικοί τύποι γάλακτος στην αγορά».
Δηλαδή όλα γίνονται για να πέσουν οι τιμές…
«Τα όπλα που έχει κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση σε σχέση με τις τιμές στην πραγματικότητα επικεντρώνονται στο πεδίο του ανταγωνισμού. Εάν κανείς αφαιρέσει από το όποιο υπουργείο Ανάπτυξης αυτά τα όπλα, το μόνο πια που μας απομένει είναι να κάνουμε τάματα στην Παναγία για να πέσουν οι τιμές. Και με τάματα στην Παναγία δεν πέφτουν οι τιμές».
Αυτό να το πείτε στους υπουργούς που αντιδρούν αλλά και στο ΠαΣοΚ.
«Δεν υπάρχει ούτε θέμα εγωισμού ούτε θέμα εμμονής. Υπάρχει ένας στόχος που είμαι βέβαιος ότι όλοι τον μοιραζόμαστε. Φυσικά ξέρω ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να ψηφιστεί στη Βουλή χωρίς τη συμφωνία Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Ελληνες γιατί θα πρέπει να έχουμε στο μέσο μιας απίστευτης οικονομικής κρίσης τη δεύτερη ή την τρίτη ακριβότερη τιμή για το γάλα και γιατί τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακά μας είναι 28% ακριβότερα».
Μήπως παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις επειδή πλησιάζουν οι κάλπες;
«Πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις για το γάλα, για τα φάρμακα, για το ψωμί, για τα τσιμέντα, για τα απορρυπαντικά υπάρχουν οι λίγοι που κερδίζουν και οι πολλοί, τα εκατομμύρια έλληνες καταναλωτές, η μέση ελληνική οικογένεια, που πληρώνουν ακριβότερα. Το πολιτικό σύστημα μέχρι πρότινος είχε δυστυχώς πάρει θέση υπέρ των λίγων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ