Με μια ενωτική ομιλία που απευθυνόταν προς κάθε πολίτη, πέρα και πάνω από κόμματα ο κ. Αντ. Σαμαράς απηύθυνε γενικό προσκλητήριο για τη «Νέα Ελλάδα», κλείνοντας το μεσημέρι της Κυριακής τις εργασίες του 9ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπερκομματικός και θέλοντας να σβήσει και τη φωτιά που άναψε ο κ. Μ. Βορίδης με την επίθεση κατά του ΠαΣοΚ και του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να ανοίξουν τις πόρτες των οργανώσεων σε κάθε πολίτη, πέρα και πάνω από κόμματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ελάτε όλοι μαζί να φτιάξουμε τη Νέα Ελλάδα. Η αληθινή πρόoδος χρειάζεται ενωτική διάθεση, ενωτικό πνεύμα και σημαίνει πριν απ’ όλα να αφήσουμε πίσω τις διαμάχες του χθες» τόνισε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το κάλεσμα απευθύνεται, όχι μόνο σε νεοδημοκράτες που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στον «απλό πολίτη που δεν ήταν ποτέ μαζί μας».

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του κ. Σαμαρά, ότι η ΝΔ τους χωράει όλους και μίλησε για την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης που βρίσκεται απέναντι σε όσοι κινούνται στον άξονα της γκρίνιας, της μιζέριας και της εσωστρέφειας.
«Να ανοίξουμε τις οργανώσεις» ανέφερε και αφού είπε ότι πολλοί διστάζουν να ενταχθούν, αλλά δεν έχουν δισταγμό να συμπορευθούν, ξεκαθάρισε: «Δεν περισσεύει κανένας».

Για τον κ. Σαμαρά ο αγώνας αυτός έχει αντιπάλους: πρώτον όσοι είναι κολλημένοι στα ιδεολογήματα του χθες, όσοι θέλουν να προστατεύσουν όσα εμείς θέλουμε να αλλάξουμε και οι αθεράπευτα λαϊκιστές που κερδοσκοπούν στην αγωνία του λαού και κηρύσσουν το μίσος, οι ακραίοι και οι φανατικοί του χθες.

Ο κ. Σαμαράς που προέταξε πολλές φορές τον όρο «Νέα Ελλάδα», ανέφερε ότι «η αντίθεση μνημόνιο και αντιμνημόνιο ξεπεράστηκε οριστικά και τώρα παλεύουμε να βγούμε από τα μνημόνια».

Κατά τον Πρωθυπουργό το τρίπτυχο είναι σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη και συμπλήρωσε πως πρόοδος είναι όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

«Θα την κερδίσουμε τη μάχη για τη Νέα Ελλάδα. Θέλουμε να αλλάξουμε το μέλλον και τη μοίρα του τόπου. Σήμερα δεν είναι το τέλος ενός ακόμα συνεδρίου της παράταξης. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την παράταξη και την χώρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού άρχισαν οι εκλογές για την ανάδειξη των 200 αιρετών μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν το απόγευμα και τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αργά το βράδυ. Η νέα Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για να εκλέξει τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία (το πρώην Πολιτικό Συμβούλιο) και το νέο γραμματέα του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός προτίμησε να αναφέρει πολλές φορές τον όρο «Νέα Ελλάδα», ενώ το όνομα «Νέα Δημοκρατία» ακούστηκε δυο φορές, δείχνοντας το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια μετεξέλιξης του κόμματος που ίδρυσε πριν 39 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς, φιλοδοξεί η «Νέα Ελλάδα» να αποτελέσει την πολιτική στέγη για δυνάμεις και εκτός ΝΔ που έχουν μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό και εκσυγχρονιστικό στίγμα.

Το πότε θα γίνει πράξη η πλήρης μετεξέλιξη του κόμματος θα φανεί το επόμενο διάστημα και θα κριθεί από τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και κυρίως θα επηρεαστεί από την επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά στο σχέδιο με τον κωδικό «Νέα Ελλάδα» και φιλοδοξεί να έχει τη στήριξη πολλών και γι’ αυτό απηύθυνε και το προσκλητήριο, όπως είπε σε όλους.