Ενας νέος… αντικυβερνητικός αέρας πνέει στον ως πριν από λίγες ημέρες επίσημο, κατά παράδοση, εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής. Παρά τους εκατοντάδες διορισμούς φίλων και οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων, σήμερα ελάχιστοι δηλώνουν οπαδοί τους ή έστω συμπαθούντες. Οι συνειδήσεις των απολυμένων της ΕΡΤ γέρνουν πλέον αριστερά ή και πολύ αριστερά. Αν οι Αγανακτισμένοι του Συντάγματος έφεραν στο προσκήνιο τους μπαχαλάκηδες και τη Χρυσή Αυγή, κανένας δεν ξέρει τι θα φέρει στον αφρό το νέο κύμα διαμαρτυριών μετά την όποια κατάληξη της ιστορίας της ΕΡΤ.

«Δεν σταματάμε ποτέ, θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε, γιατί δεν είμαστε εμείς ούτε οι παράνομοι, ούτε οι απολυμένοι»
εξακολουθούν να λένε και σήμερα οι εργαζόμενοι στην πρώην ΕΡΤ και συνεχίζουν να εκπέμπουν αδιάκοπα μακροσκελή δελτία ειδήσεων σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Και θα συνεχίσουν, όπως επιμένουν, να εκπέμπουν ακόμη και αν εμφανιστούν στις οθόνες το νέο σήμα και το νέο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο επεξεργάστηκε η κυβέρνηση.
Στα… τουρκικά
Θα εκπέμπουν όμως σε ποια συχνότητα; Ακόμη δεν ξέρουν, ή μάλλον ξέρουν ότι η νέα δημόσια τηλεόραση θα εκπέμψει από τις παλιές συχνότητες της ΕΡΤ, αλλά φαίνεται ότι αυτή την ώρα δεν τους απασχολεί αυτό το θέμα. Θέλουν την ΕΡΤ πάση θυσία ανοιχτή, όπως τη θέλουν και τα περισσότερα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που οι εκπρόσωποί τους είδαν ξαφνικά κάμερες, δημοσιογράφους και συχνότητες που ως τώρα δεν είχαν δει ποτέ (παρά μόνο σε προεκλογικές περιόδους), να τους προσκαλούν και να τους ανοίγουν διάπλατα τα στούντιο για να περνούν τα πολιτικά μηνύματά τους.
Αν κάποιος ισχυριστεί ότι με το κατέβασμα του διακόπτη και με το μαύρο που εμφανίστηκε στις οθόνες τίποτε δεν άλλαξε στην ΕΡΤ (αφού συνεχίζει να εκπέμπει έτσι όπως εκπέμπει), κάνει λάθος. Με το που περάσει ο επισκέπτης την πύλη του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι κάποια πανό γραμμένα στα… τουρκικά που επιχειρούν να συνδέσουν τα όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ με αυτά που συμβαίνουν στην πλατεία Ταξίμ. Μόλις προσπεράσει τα τουρκικά πανό, πέφτει το μάτι του στα έγχρωμα πανό του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Μ-Λ ΚΚΕ, του ΚΚΕ και διαφόρων άλλων οργανώσεων. Συνθήματα όπως «Οσοι θέλουν να βλέπουν ΕΡΤ να βάλουν αποχουντοποιητή» ή «Είναι επικίνδυνοι» βρίσκονται στους διαδρόμους της ΕΡΤ.
Το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε στη διάρκεια της χούντας, παρά την επιβλητικότητά του, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από χιλιάδες μέτρα διαδρόμων. Ορισμένους διαδρόμους τούς έκλεισαν για να δημιουργηθούν γραφεία, τα οποία εδώ και ημέρες, κυρίως τα λεγόμενα διευθυντικά, παραμένουν κλειδωμένα και εγκαταλειμμένα, με τους διευθυντές τους άφαντους. Στους διαδρόμους αυτούς τελευταίως ο επισκέπτης συναντά συχνά πολιτικά στελέχη, τα οποία εν συνεχεία καταλήγουν στο στούντιο για να πουν την άποψή τους ή τις προτάσεις τους στον «αέρα» όπου εξακολουθεί να εκπέμπει ακόμη η «ορίτζιναλ», όπως τη χαρακτηρίζουν, ΕΡΤ.
Πελάτης
Ο κ. Π. Λαφαζάνης, για παράδειγμα, του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους πλέον συχνούς πανελίστες στην ΕΡΤ από τότε που έπεσε το μαύρο. Υπήρξαν ημέρες που ο κ. Λαφαζάνης βρισκόταν στον «αέρα» επί ώρες. Τι λέει ο ίδιος: «Ναι, είμαι από τους πιο συχνούς στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Και ξέρετε γιατί; Επειδή αυτό το κίνημα πρέπει να μη φυλλορροήσει, αλλά να συνεχιστεί σε αυτό η λαϊκή παρουσία, η οποία είναι ελπίδα για την ΕΡΤ αλλά και για τον τόπο». Στο προαύλιο του Μεγάρου συναντάς πολλά πανό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως πανό βγαλμένα από τα κεντρικά, στην Κουμουνδούρου, αλλά τοπικών οργανώσεων, πολλές από τις οποίες πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα του κ. Λαφαζάνη.
Και ο κ. Τσίπρας, θα πείτε, πού είναι; Εργαζόμενοι (όχι κατ’ ανάγκη συνδικαλιστές) εξήγησαν ότι νιώθουν πιο κοντά τους το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στην ΕΡΤ και μίλησε σε ογκώδη συγκέντρωση και συνομίλησε με τους απολυμένους: «Δείχνουμε απλώς προς τον κ. Τσίπρα μια συμπάθεια που στηρίζει τον αγώνα μας και τίποτε άλλο» λένε οι εργαζόμενοι.
Εντονη παρουσία, κάτι που παραδέχεται στις ιδιωτικές συζητήσεις του και ο κ. Λαφαζάνης, έχει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έκαναν μια απόπειρα πριν από λίγες ημέρες να κατεβάσουν τα κομματικά πανό, για «να μη νιώθουν καπελωμένοι» από τα κόμματα. Μάλλον η προσπάθειά τους αυτή δεν ήταν και τόσο έντονη, αφού τα πανό εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους και κάθε φορά που υπάρχει συγκέντρωση στήριξης, διαδήλωση ή συναυλία συμπαράστασης όλο και αυξάνεται ο αριθμός τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο (πρώην «πράσινος») πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης ουδόλως παραδέχεται ότι έχει κομματικά «καπελωθεί» ο αγώνας των εργαζομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οποιος θέλει να βάλει ένα πανό δεν θα του το απαγορεύσουμε. Δεν περιμένουμε βεβαίως να τοποθετήσει πανό η ΟΝΝΕΔ, αλλά γιατί να μην τοποθετήσει ένα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Δεν εκφράζει κόσμο; Δεν έχει κατέβει στις εκλογές; Δεν είναι ένα δημοκρατικό κόμμα;».
Αλλά μη νομίζετε ότι με τις λαϊκές συνελεύσεις, με τα δεκαπενταμελή συμβούλια δημοσιογράφων, με την εποπτεία των κομμάτων της Αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σταμάτησαν και οι εσωτερικές συγκρούσεις στην ΕΡΤ. Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ (εξακολουθεί να βρίσκεται στο γραφείο του, όπου συνεχώς συγκαλεί συσκέψεις και απασχολεί και ιδιαιτέρα γραμματέα) κ. Κωστόπουλος εμφανίζεται οργισμένος με τον κ. Θωμόπουλο γιατί δεν μετέδωσε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν κλείνει η ΕΡΤ και μετέδωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ έχει… θολούρα». Οσον αφορά τον κ. Αιμ. Λιάτσο, πρόεδρο της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι λένε ότι δεν τον είδαν από εκείνη την ημέρα. Το γραφείο του πάντως είναι κλειδωμένο και έξω απ’ αυτό υπάρχουν μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από μια ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν, μια επίχρυση πινακίδα που γράφει «Πρόεδρος ΕΡΤ ΑΕ» και ένα μισογεμάτο μπουκάλι αναψυκτικό!
Η πλειονότητα των εργαζομένων παραμένει στις θέσεις της ή στο καφενείο του Ραδιομεγάρου συζητώντας κυρίως για το μέλλον της. Οι περισσότεροι όταν συνομιλείς μαζί τους εμφανίζονται απεγνωσμένοι, κουρασμένοι και κυρίως απογοητευμένοι: «Μας ξεγέλασαν, τώρα θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα χρήματά μας. Είμαι 24 χρόνια εργαζόμενος στην ΕΡΤ, διεκδικώ –και θα τη διεκδικήσω και δικαστικά –αποζημίωση 24 μισθούς, όπως λέει ο νόμος» έλεγε ένας από τους εργαζομένους. Οι δικαστικές διεκδικήσεις θα είναι για αυτούς πρώτη προτεραιότητα για πολλά χρόνια ακόμη. Είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια, δεν θα αφήσουν την υπόθεση να χαθεί.

Οταν έμαθαν ότι στον νέο φορέα θα προσληφθούν ορισμένοι από αυτούς με δίμηνες συμβάσεις, ανησύχησαν ότι η κυβέρνηση τους ωθεί σε εμφύλιο πόλεμο: «Θα σφαχτούμε μεταξύ μας» έλεγαν «αν γίνει αποδεκτό αυτό το σχέδιο». Οταν, τέλος, πληροφορήθηκαν ότι ενδέχεται να προσληφθούν στον νέο φορέα και απολυμένοι από άλλα κανάλια (Alter κτλ.), ζήτησαν για άλλη μία φορά τη βοήθεια των κομμάτων της Αριστεράς.

Και τούτο γιατί οι συνδικαλιστές τους δεν παραδέχονται ότι έχουν απολυθεί: «Οι απολύσεις είναι άκυρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας μάς δικαίωσε, ζήτησε να λειτουργεί η ΕΡΤ» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ. Λίγο μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ επικράτησε ένα χάος στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (όποιος ήθελε εισερχόταν στο κτίριο, πήγαινε όπου ήθελε χωρίς έλεγχο κτλ.), αλλά σήμερα η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας έχει βελτιωθεί. Υπάρχει αυστηρή φρούρηση στα πολύτιμα αρχεία της ΕΡΤ, στα πανάκριβα μηχανήματά της, στα εξωτερικά συνεργεία και στο στούντιο: «Μένουμε εδώ ανοιχτοί όλο το 24ωρο με βάρδιες, κάνουμε ρεφενέ για τα έξοδά μας, αλλά τα πανό της ΠΡΟΣΠΕΡΤ τα χρεώνεται το ταμείο του συνδικαλιστικού συλλόγου» λένε.
Αλλαξαν άρδην οι προτιμήσεις για τα πάνελ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την επιλογή των καλεσμένων

Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, οι κομματικές παρεμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν στην ΕΡΤ. Μόνο που άλλαξαν μορφή. Αντί να παρεμβαίνουν κομματικά στελέχη από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ, παρεμβαίνουν στελέχη άλλων μικρότερων κομμάτων. Δεν πέρασε απαρατήρητη, για παράδειγμα, η αποδοκιμασία που υπήρξε προς την κυρία Ελλη Στάη γιατί προχθές σε μία από τις εκπομπές της είχε πασοκογενές πάνελ. Ετσι, όταν είδαν στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου να κυκλοφορούν οι κκ. Γ. Νταλάρας, Π. Κουκουλόπουλος και η κυρία Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ορισμένοι από τους «απολυμένους εργαζομένους» αντέδρασαν. Επιδοκίμασαν όμως την παρουσία της βουλευτού της ΝΔ κυρίας Σοφίας Βούλτεψη σε ένα από τα πάνελ στην καταργημένη ΕΡΤ και έδειξαν να ενθουσιάζονταν (ακόμη και ο πρόεδρος της ΠΡΟΣΠΕΡΤ) στο άκουσμα ότι θα εμφανιστεί την Πέμπτη το βράδυ από τις συχνότητες και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που ήταν από τους πιο φανατικούς πολεμίους τους, ο οποίος μάλιστα τους είχε χαρακτηρίσει συλλήβδην ότι έκαναν την ΕΡΤ «κέντρο αδιαφάνειας και διαφθοράς»: «Είναι τρελοί εάν νομίζουν ότι θα πήγαινα στην ΕΡΤ» ήταν η απάντηση του κ. Γεωργιάδη, ενώ για την παρουσία της κυρίας Βούλτεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να τη δικαιολογήσει λέγοντας ότι πήγε λόγω των εκλογών της Ενωσης Συντακτών. Στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν απολυθεί, ψήφισαν όμως στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

Αλήθεια, πώς άλλαξαν άρδην οι καιροί και οι κομματικές προτιμήσεις των εργαζομένων; Με τον σχηματισμό της τριτοκομματικής κυβέρνησης, θυμάται ο κ. Κεδίκογλου, η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά απαιτούσε να πάρει διευθυντική θέση και μάλιστα να γίνει διευθυντής Ειδήσεων ο κ. Β. Θωμόπουλος. Οταν ο κ. Κεδίκογλου της είπε «μα το ΠαΣοΚ έχει διορίσει τόσους στην ΕΡΤ», η απάντηση της κυρίας Γεννηματά ήταν: «Δεν είναι πλέον δικοί μας». Και είχε δίκιο, αφού οι πλέον ευνοημένοι συμβασιούχοι που είχαν διοριστεί επί ΠαΣοΚ τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν οι πρώτοι που στράφηκαν εναντίον του ΠαΣοΚ: «Ας προσέχατε ποιους διορίζετε» της είπε ο κ. Κεδίκογλου, αλλά η πρότασή της για τον διορισμό του κ. Θωμόπουλου τελικά πέρασε. Ο κ. Θωμόπουλος πέρασε στην Ιστορία ως ο τελευταίος διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ, διορισμένος από την τριτοκομματική κυβέρνηση.
Υπουργείο: «Φύγετε» – Εργαζόμενοι: «Συνεχίζουμε»…

Στην έκκληση του υπουργείου Οικονομικών να εκκενώσουν οι εργαζόμενοι την ΕΡΤ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα και άμεσα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εργαζόμενοι διά του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Καλφαγιάννη απάντησαν: «Οχι, δεν εκκενώνουμε την ΕΡΤ». Το ίδιο απάντησαν και στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για την προσωρινή λειτουργία του δημόσιου φορέα: «Θα παραμείνουμε εδώ, θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε, οι απολύσεις είναι παράνομες. Γιατί, μας έχει επιδοθεί καμία απόλυση; Θα παραμείνουμε τουλάχιστον επί τρεις μήνες μέχρις ότου προσφύγουμε για τις απολύσεις στα δικαστήρια» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στην απόφαση αυτή υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες, όταν εργαζόμενοι ζήτησαν να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση.
Κυρίως το ζήτησαν επειδή πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση προχωρεί στον προσδιορισμό των 2.000 αναγκαίων θέσεων για τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα. Επίσης πληροφορήθηκαν την εντολή που έδωσε ο κ. Ι. Στουρνάρας προς την Τράπεζα της Ελλάδος να καταβληθούν δύο μηνιαίοι μισθοί στους εργαζομένους αορίστου χρόνου της πρώην ΕΡΤ, ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρις ότου υπάρξει έλεγχος στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής.
Ο λόγος που η κυβέρνηση ζητεί την εκκένωση της ΕΡΤ είναι για να υπάρξει πρόσβαση στο λογιστήριο, ώστε να υπολογιστούν και οι αποζημιώσεις που θα δοθούν. Αποφασίστηκε μάλιστα να δοθούν αποζημιώσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για τον ιδιωτικό τομέα, που προβλέπει αποζημιώσεις ως 12 μισθούς για όσους έχουν ως και 16 χρόνια προϋπηρεσίας και επιπλέον αποζημιώσεις για όσους έχουν περισσότερα χρόνια υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η αποζημίωση να δοθεί εφάπαξ και όχι σε δόσεις όπως προβλέπει η νομοθεσία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ