Εδώ και λίγο καιρό τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης, µιας πόλης στην οποία ο πληθυσµός ελληνικής καταγωγής αγγίζει τις 300.000, λειτουργούν και ως ένα ιδιότυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας. «Περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν έρθει εδώ µε σκοπό τη µόνιµη εγκατάσταση από την αρχή της χρονιάς. Παράλληλα εµείς ως κοινότητα έχουµε δεχθεί πάνω από 6.000 τηλέφωνα, mail ή γράµµατα από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες σε σχέση µε την εγκατάσταση εδώ» λέει ο γενικός γραµµατέας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Κωνσταντίνος Μάρκος.

«Η απόκτηση της βίζας που δίνει τη δυνατότητα για µόνιµη εργασία δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει συνήθως την εύρεση ενός εργοδότη-σπόνσορα, ο οποίος αναλαµβάνει συγκεκριµένες δεσµεύσεις» τονίζει ο κ. Κ. Μάρκος. « Πάντως, οι εργασιακές ευκαιρίες στον δηµόσιο ή στον ιδιωτικό τοµέα αφορούν κυρίως τα επαγγέλµατα των µηχανικών και τα επαγγέλµατα υγείας. Στους µηχανικούς οι περισσότερες θέσεις αφορούν εξειδικευµένες εργασίες, µε ζητούµενη προϋπηρεσία σε µεγάλα κατασκευαστικά έργα. Οι µισθοί για αυτές τις ειδικότητες µπορεί να φτάνουν τα 100.000-120.000 αυστραλιανά δολάρια (75.000-90.000 ευρώ).

Εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες είναι τα επαγγέλµατα υγείας – νοσηλευτές, γιατροί, φυσιοθεραπευτές κ.ά. –, µε την προϋπόθεση όµως ότι κάποιος είναι πρόθυµος να ζήσει µακριά από τα µεγάλα αστικά κέντρα» εξηγεί ο κ. Μάρκος.

Και βέβαια δεν είναι µόνο οι γιατροί και οι πολιτικοί µηχανικοί που ψάχνουν για δουλειά. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν στα γραφεία της κοινότητας κυριολεκτικά µε µια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς οποιονδήποτε γνωστό στη χώρα». Σύµφωνα πάντα µε τον κ. Μάρκο, αν και πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί Γη της Επαγγελίας, η Αυστραλία παραµένει µια χώρα σχετικά ανέγγιχτη από την οικονοµική κρίση της Ευρώπης. « Ακµή που δεν προβλέπεται να σταµατήσει την επόµενη πενταετία τουλάχιστον. Η Αυστραλία είναι σε συνεχή εµπορική επικοινωνία µε την Κίνα και αυτό είναι το πλεονέκτηµά της σε σχέση µε την Ευρώπη».

Αυτό που συµβουλεύει τους ενδιαφεροµένους είναι «να ψάξουν το θέµα προτού το αποφασίσουν και κυρίως να συµβουλευτούν τις επίσηµες υπηρεσίες. Καταγράφονται περιπτώσεις ανθρώπων από την Ελλάδα που εξαπατήθηκαν από επιτηδείους και οι οποίοι έφτασαν ως εδώ πιστεύοντας ότι η βίζα που είχαν τους έδινε εργασιακά δικαιώµατα, χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο». Μάλιστα το φαινόµενο αυτό είναι τόσο εκτεταµένο που το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας διατηρεί ειδικό κοµµάτι στον ιστότοπό του (www.immi.gov. au/migration-fraud) προκειµένου να προειδοποιήσει τον ανυποψίαστο υποψήφιο µετανάστη.

«Αν θες θα δουλέψεις»

Ο κ. Νίκος Κλάδης είναι 29 ετών, παντρεµένος εδώ και περίπου έναν χρόνο µε Ελληνίδα της Αυστραλίας. Το ζευγάρι έζησε για δυόµισι χρόνια στην Ελλάδα. Αν και εργάζονταν και οι δύο, επέλεξαν πριν από τρεις µήνες να µετακοµίσουν στη Μελβούρνη. «Προτίµησα να προλάβω τα χειρότερα και από το να µε απολύσουν κάποια στιγµή λόγω αναδουλειάς αποφάσισα να φύγω µόνος µου. Μόλις πρόσφατα ξεκίνησα την αναζήτηση δουλειάς, η σύζυγός µου εργάζεται ήδη. Είµαι πολύ αισιόδοξος, ακούω και βλέπω διάφορα καλά πράγµατα και δεν µπορεί να είναι όλα ψέµατα». Ως σύζυγος αυστραλέζας υπηκόου δεν αντιµετώπισε πρόβληµα στο να πάρει βίζα που του δίνει εργασιακά δικαιώµατα. Παρ’ όλα αυτά, πέρασε µια σειρά διαδικασίες που συνολικά κράτησαν έξι µήνες. «Ξεψάχνισαν όλα µας τα χαρτιά, ζήτησαν ακόµη και κοινές φωτογραφίες από διάφορες περιόδους προκειµένου να αποδείξουµε ότι ο γάµος δεν είναι εικονικός. Το δυσκολότερο είναι να καταφέρεις να έρθεις . Αν όµως τα καταφέρεις, είναι δύσκολο να µη βρεις δουλειά.

Θα δουλέψεις, φουλ τάιµ ή παρτ τάιµ, µε ασφάλιση ή χωρίς, αλλά θα δουλέψεις».

Στη Μελβούρνη καταφθάνουν όλο και περισσότεροι φοιτητές από την Ελλάδα. Περισσότερο από το να σπουδάσουν ενδιαφέρονται να εργαστούν ακόµη και σε δουλειές δυσανάλογες µε τα προσόντα τους.

«Είµαι εδώ και τρεις µήνες στη χώρα, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω τις σπουδές σε κάποιο κολέγιο, στον τοµέα της πληροφορικής, στον οποίο εργαζόµουν στην Ελλάδα» λέει ο Χρήστος, 28 ετών. « Αν και το πτυχίο µου είναι απαραίτητο, αφού το δικό µου δεν αναγνωρίζεται εδώ, οι σπουδές είναι πιο πολύ ένα πρόσχηµα. Ως φοιτητής έχω δικαίωµα να δουλεύω νόµιµα είκοσι ώρες την εβδοµάδα (σ. σ. : το νόµιµο κατώτερο ωροµίσθιο στην Αυστραλία είναι 15,5 δολάρια), αλλά τις εβδοµά δες των διακοπών δεν υπάρχει ούτε αυτό το όριο».

Ευκαιρίες καριέρας στην… Αθήνα

Λόγω του αυξηµένου ενδιαφέροντος και των προσπαθειών της ελληνικής οµογένειας, στις 8 και 9 Οκτωβρίου το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας διοργανώνει µια διηµερίδα για τις ευκαιρίες µετανάστευσης στην Αυστραλία. Σύµφωνα µε την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα κυρία Τζένι Μπλούµφιλντ, «η Αυστραλία διαθέτει ένα πρόγραµµα εξειδικευµένης µετανάστευσης ανοιχτό για όλους. Το πρόγραµµα αυτό βασίζεται στις ανάγκες της οικονοµίας της.

Είναι ανοιχτό για όλα τα άτοµα που διαθέτουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην Αυστραλία, συµπεριλαµβανοµένων των Ελλήνων. ∆εν υπήρξε κάποια αλλαγή στο µεταναστευτικό πρόγραµµα της Αυστραλίας ή στον τρόπο χορήγησης βίζας. ∆εν υπάρχουν ειδικές ρυθµίσεις για την Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Το µεταναστευτικό πρόγραµµα της Αυστραλίας για το 2011-2012 προβλέπει 185.000 θέσεις σε συνολικά 183 ειδικότητες. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της αυστραλιανής πρεσβείας, µηχανικοί αλλά και επαγγελµατίες από τον χώρο της υγείας, καθώς και ειδικευµένοι εργάτες από την αυτοκινητοβιοµηχανία, τον κατασκευαστικό κλάδο και από τους κλάδους της ηλεκτρολογίας και της µηχανολογίας που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν στη διηµερίδα καλούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης http://www.immi. gov.au/skillexpos/skilled-workers.htm. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών και να οµιλεί την αγγλική γλώσσα. Σηµειώνεται ότι η πρόσκληση στη διηµερίδα δεν εγγυάται την έγκριση της βίζας, καθώς και η µη πρόσκληση δεν σηµαίνει ότι ο ενδιαφερόµενος δεν διαθέτει την κατάλληλη ειδικότητα και τα προσόντα για να υποβάλει αίτηση µετανάστευσης.

ΕΡΓΑΣΙΑΧΩΡΙΣΒΙΖΑ
Το τέλος του ονείρου

Η κυρία Μικέλα Ράµπια, 29 ετών, παντρεύτηκε Αυστραλό και ζει εδώ και δύο χρόνια στη Μελβούρνη. Αν και θεωρεί ότι στην Αυστραλία υπάρχουν εργασιακές ευκαιρίες, εν τούτοις δεν ξέρει κατά πόσο «το αυστηρό αγγλοσαξονικό σύστηµα της Αυστραλίας ταιριάζει στους Ελληνες», όπως λέει, τονίζοντας ότι « είναι έγκληµα κάποιος να προσπαθήσει να έρθει µε τουριστική βίζα και να προσπαθήσει να παραµείνει παραπάνω ή να δουλέψει χωρίς να έχει το δικαίωµα. Οι νόµοι σε αυτά τα θέµατα είναι πολύ αυστηροί.

Αν σε πιάσουν, µπορεί να σου κλείσουν τον δρόµο της νόµιµης µετανάστευσης µια για πάντα».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ