Ο περιορισμός της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας τέθηκε σε υψηλή προτεραιότητα από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Την τελευταία τριετία έχουν γίνει πολλά βήματα και έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία κατά γενική ομολογία είχε εκτροχιαστεί.
Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, αλλά και των επαγγελματιών υγείας (γιατρών, φαρμακοποιών) είναι η εισαγωγή και καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία αγγίζει το 98%. Το επίτευγμα αυτό, το οποίο είναι πράγματι μοναδικό στην Ευρώπη, εάν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο υλοποίησής του, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη για το τι μπορεί να πετύχει η συνεργασία Πολιτείας και επαγγελματιών υγείας προς όφελος της αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας του συστήματος υγείας.
Ο κλειστός προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, υλοποιήθηκε για το 2013 δίχως να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, ενώ με την ίδια επιτυχία εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός για το 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω ότι στόχος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η αποφυγή μέτρων όπως ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), τα οποία πράγματι είναι άδικα, οριζόντια και ισοπεδωτικά και δεν διασφαλίζουν την αναγκαία προβλεψιμότητα για την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτόν, στον ΕΟΠΥΥ αναπτύσσονται εργαλεία και τίθενται κανόνες ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, με κριτήρια επιστημονικά και θεραπευτικά.
Η ανάπτυξη και εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, οδηγιών δηλαδή για τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές επιλογές, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται με διαρκή επικαιροποίηση των οδηγιών. Τα τέσσερα πρώτα μητρώα ασθενών (registries) έχουν δημιουργηθεί και ξεκινούν τη λειτουργία τους με την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως το τέλος του χρόνου.
Ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η αύξηση του όγκου των γενοσήμων, η οποία παραμένει εξαιρετικά χαμηλή (περίπου 20%) σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, γεγονός το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την ιατρική κοινότητα το επόμενο διάστημα.
Ο ισχυρισμός ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε έχουν ως αποτέλεσμα τη μη επάρκεια φαρμακευτικής περίθαλψης στους δικαιούχους διαψεύδεται από τους αριθμούς, σύμφωνα με τους οποίους το 2013 εκτελέστηκαν 66,5 εκατομμύρια συνταγές ασφαλισμένων έναντι 56,5 εκατομμυρίων το 2012 (αύξηση 18%) και συνταγογραφήθηκαν 197 εκατομμύρια εμβαλάγια (κουτιά φαρμάκων) έναντι 172 εκατομμυρίων το 2012 (αύξηση 15%).
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ήδη εφαρμόζεται η δέσμευση και ταυτόχρονα μείζονα κοινωνική υποχρέωση της χώρας μας για τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ηδη για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο εκτελέστηκαν 430.000 συνταγές με την ένδειξη της μη ασφαλιστικής ικανότητας του δικαιούχου, συνολικής δαπάνης περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας, η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων ώστε να μειωθεί η δαπάνη και να αποδεσμευθούν πόροι για την πρόσβαση των πολιτών που έχουν ανάγκη, σε καινοτόμες θεραπείες, ιατρικά αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές.
Ο κ. Δημήτρης Κοντός είναι πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ