Τα δίκτυα οπτικής ίνας είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα της τεχνολογικής επικαιρότητας, καθώς αποτελούν την ψηφιακή επανάσταση που θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, ψωνίζουμε και εργαζόμαστε, ακόμα και πώς κοινωνικοποιούμαστε με τους φίλους. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας είναι μονόδρομος για την πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας καθώς η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε.
Σύμφωνα με τον γενικό τεχνικό διευθυντή της WIND Ελλάς κ. Νίκο Πανόπουλο, «η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή, αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα, και ήδη υλοποιούμε ένα 5ετές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ για υποδομές νέας γενιάς. Το πλάνο αυτό πυροδοτεί σημαντικές αλλαγές στον ψηφιακό οδικό χάρτη και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».
Ο ένας πυλώνας του επενδυτικού πλάνου της WIND αφορά το δίκτυο 4G και τις επόμενες γενιές δικτύων στην κινητή τηλεφωνία και ο δεύτερος πυλώνας αφορά το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει η εταιρεία και αποτελεί τη νέα γενιά υποδομών στη σταθερή τηλεφωνία.
Κάλυψη 500.000 γραμμών

«Η ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από τη WIND είναι ένα πολύ μεγάλο τεχνολογικό και κατασκευαστικό έργο που έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αφορά την κάλυψη ως και 500.000 γραμμών σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο στην Καλαμάτα και προοδευτικά θα αυξάνονται οι περιοχές στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα καλύψει επίσης τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης» σημειώνει ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της WIND.
Η νέα τεχνολογία έρχεται να αντικαταστήσει τα καλώδια χαλκού και θα προσφέρει σύνδεση στο Internet με υπερ-υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση θα αγγίζουν και το 1 Gbps και θα είναι ικανή να μεταδίδει δεκάδες gigabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο –αφήνοντας πίσω κατά πολύ τις ταχύτερες συνδέσεις Internet που υπάρχουν σήμερα. Οι εντυπωσιακά μεγαλύτερες ταχύτητες Internet θα διαφοροποιήσουν και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην καθημερινότητα του χρήστη και αυτές είναι πολλές: από την αναβαθμισμένη εμπειρία του απλού browsing, μέχρι τη δυνατότητα θέασης τηλεοπτικού περιεχομένου High Definition σε live streaming, live gaming με πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα, εφαρμογές virtual reality, κ.λπ. Πρακτικά, με τις οπτικές ίνες περνάμε σε μια νέα γενιά Internet, μια εμπειρία πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει.
Δεν είναι όμως μόνο η προσωπική εμπειρία του χρήστη που θα αναβαθμιστεί. Η σύνδεση στο Διαδίκτυο με υπερ-ταχύτητες σε συνδυασμό με τη μεγάλη χωρητικότητα που προσφέρουν τα δίκτυα νέας γενιάς θα επηρεάσουν σημαντικά κάθε τομέα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κάποιες χαρακτηριστικές «λύσεις» που ευνοούνται από το υπερ-γρήγορο Ιnternet είναι και οι υπηρεσίες που προσφέρει ο κόσµος του IoT (cloud, mobile, social και information), το «έξυπνο» σπίτι, οι «έξυπνες» πόλεις ή οι «τηλε-υπηρεσίες», όπως για παράδειγμα η τηλεϊατρική.
Δεδομένης της έντασης με την οποία προχωρούν οι επενδύσεις της WIND για το δίκτυο οπτικών ινών, η νέα εμπειρία Internet τού αύριο δεν θα αργήσει. Οι εξελίξεις θα είναι εντυπωσιακές και οι δυνατότητες είναι άπειρες!
Η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη

Το τριετές επενδυτικό πλάνο της WIND για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FFTx) που έχει εγκριθεί και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφορά την κάλυψη ως και 500.000 γραμμών σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών και είναι μέρος του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της WIND σε όλη την Ελλάδα είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που θα δημιουργήσει μία τελείως νέα εμπειρία Internet με απεριόριστες δυνατότητες τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και τις επιχειρήσεις: υπερ-υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη videostreaming όπως 4K TV & VR.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ