Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το απόγευμα της Δευτέρας.

«Κλειδί για το QE η επιτυχής ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης»

Την ανάγκη «ισχυρής πολιτικής βούλησης» και «σταθερής εφαρμογής των συμφωνηθέντων» υπογράμμισε νωρίτερα ο Μπενουά Κερέ, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Μετξύ άλλων το στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι «η τραπεζική διοίκηση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις» ενώ πρόσθεσε ότι «η επίλυση του ζητήματος των NPLs θα βοηθήσει την ανάκαμψη της Ελλάδας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση των επενδύσεων αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη».

Οσον αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους ανέφερε ότι «όλα τα μέρη αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν θέματα βιωσιμότητας του» ενώ υπογράμμισε ότι «αναζητούμε λύσεις». Επίσης σημείωσε ότι «κλειδί για το QE είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Ξεκαθάρισε δε, ότι η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE αποτελεί αποκλειστικά απόφαση του ΔΣ που θα ληφθεί «σε πλήρη ανεξαρτησία» και πως θα πρέπει να βρεθεί λύση στο χρέος που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές.

Ο Μπενουά Κερέ ανέφερε ότι «η επιτυχία στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, είναι επιτυχία για την Ευρώπη».

Συνάντηση Στουρνάρα – Κερέ στην Τράπεζα της Ελλάδος

Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε τη Δευτέρα ο Μπερνουά Κερέ,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την εν εξελίξει αξιολόγηση, τα επόμενα βήματα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Κερέ στη συνέχεια συναντήθηκε με το προσωπικό της Τράπεζας, το οποίο ευχαρίστησε για την εξαιρετική συνεργασία με την ΕΚΤ, και απάντησε σε ερωτήσεις που του ετέθησαν από τους παρισταμένους.

Στην Αθήνα και το Νο2 της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ

Η β’ αξιολόγηση, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει το «δεξί χέρι» του Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το πρόγραμμα του, ο κ. Κερέ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Μπενουά Κερέ έχει πάρει θέση υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά
μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της
25ης Μαΐου 2016».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών την περασμένη Παρασκευή, εν όψει της επίσκεψής του, ο Μπενουά Κερέ υπογράμμισε ότι είναι εκτός συζήτησης ένα τέταρτο μνημόνιο, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα.

Όσον αφορά στην πορεία της β’ αξιολόγησης σημείωσε ότι η συζήτηση παραμένει ανοικτή σε όλους τους τομείς και χαμήλωσε τον πήχη για μια συμφωνία άμεσα, εκτιμώντας ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, χαρακτήρισε «παράγοντα αξιοπιστίας» τη συμμετοχή του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μπενουά Κερέ επισήμανε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα βασίσει τις αξιολογήσεις του και στην εσωτερική ανάλυση θα πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων προτού λάβει τις τελικές του αποφάσεις.