Ο αντιπρόεδρος της Κομισόν σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

«Δεν υπάρχει κανένας εύκολος δρόμος. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και χρόνος. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί νέο πρόγραμμα. Η Ευρώπη έχει στηρίξει την ελληνική πλευρά. Εχει παράσχει ανευ προηγουμένου βοήθεια. Πριν από έξι μήνες η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Πριν από οκτώ μήνες φαινόταν οτι η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο της ανάπτυξης. Οι ελληνικες αρχές υιοθέτησαν τα capital controls. Αυτό είναι άδικο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Θέλουμε να είμαστε τίμιοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Η σταθερότητα της ευρωζώνης δεν αμφισβητείται. Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τα δικά της εργαλεία για να εξασφαλίζει την σταθερότητα. Η θέση της Ελλάδας παραμένει στην Ευρώπη.»

«Οσον αφορά στο δημοψήφισμα, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι το ερώτημα όπως τέθηκε δεν είχε νομική βάση. Σχετιζόταν με τις προτάσεις των θεσμών, οι οποίες δεν είχαν επικυρωθεί από το Eurogroup. Το νόημα ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, για το αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συμπορευτεί με τις άλλες ευρωπαϊκες δυνάμεις. Οσον αφορά τις επαναδιαπραγματεύσεις είναι σαφές ότι η ΕΕ χρειάζεται εντολή από το Eurogroup. To πρόγραμμα του EFSF έχει εκπνεύσει. Υπάρχει στα χέρια μας το πρόγραμμα του ESM, αλλά χρειαζόμαστε εντολή από το Eurogroup.

Οσον αφορά την παραίτηση Βαρουφάκη, η επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί τούτου.»