Πτωτικά για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε απόλυτους αριθμούς, θα κινηθεί το δημόσιο χρέος το 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για σταθεροποίηση των μεγεθών, με ταυτόχρονη βελτίωση του προφίλ τους.
Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 318 δισ. ευρώ ή 177,7% του ΑΕΠ στο τέλος της φετινής χρονιάς μειωμένο κατά 1,13 δισ. σε σχέση με το 2013, ενώ για το 2015 αναμένεται περιορισμός του κατά 1,1 δισ. στα 316,9 δισ. ή 171,4% του ΑΕΠ.
Ο χρονικός ορίζοντας των λήξεων του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης στις 30/09/2014 εκτείνεται μέχρι το έτος 2057. Η ερχόμενη χρονιά πάντως είναι από τις πλέον δύσκολες, δεδομένου ότι λήγουν τίτλοι ονομαστικής αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. είναι έντοκα γραμμάτια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η χρηματοδότηση του Δημοσίου το 2015 θα συνεχίσει να υλοποιείται μέσω εκδόσεων βραχυπρόθεσμων τίτλων, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η σύναψη συμφωνιών repos για την κάλυψη των βραχυχρόνιων αναγκών ταμειακής ρευστότητας. Η προσπάθεια επανασύνδεσης με τις αγορές μέσω εκδόσεων νέων ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν τους επόμενους μήνες.
Σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι η έκθεση των επενδυτών στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικα τα τελευταία χρόνια. Υστερα από δύο πακέτα στήριξης από την τρόικα, το ποσοστό των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχει περιοριστεί στο 20% επί του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης έναντι 91% το 2009. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αντικατάστασής τους με δάνεια που ελήφθησαν από τον Μηχανισμό Στήριξης, τα οποία αποτελούν πλέον περίπου το 68% του χρέους.
Επιπλέον, η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει μετά την αναδιάρθρωσή του (PSI) το 2012 υπερδιπλασιαστεί στα 16,5 έτη έναντι 6,3 ετών το 2011, ενώ το 78% του χρέους λήγει έπειτα από 5 χρόνια λόγω της επιμήκυνσης των δανείων του μηχανισμού στήριξης και της έκδοσης νέων τίτλων στο πλαίσιο του PSI.