Ελαφρά μείωση του αριθμού των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας καταγράφει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αλλά η κατάσταση παραμένει δραματική. Στα 1.986 ανέρχονται τα κλειστά καταστήματα από τα συνολικά 6.377 που υπάρχουν στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε τέσσερις βασικούς δρόμους του Κέντρου τα ποσοστά των κλειστών καταστημάτων κυμαίνονται από 35% ως και 51% του αριθμού των συνολικών καταστημάτων που λειτουργούν σε αυτούς τους δρόμους. Πρόκειται για την Πανεπιστημίου όπου το 35% των καταστημάτων είναι κλειστά, τη Σταδίου με 36%, τη Χαριλάου Τρικούπη με 51% και την Εμμανουήλ Μπενάκη με 40% των καταστημάτων να έχουν βάλει λουκέτο.
Οπως επισημαίνει το ΙΝΕΜΥ, «επιβεβαιώνεται η παγίωση μιας δυσμενούς εικόνας (31,2%) η οποία επιδεινώνεται διαρκώς από τον Μάρτιο 2011 φτάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό (32,4%) τον Σεπτέμβριο του 2013. Αν και η τελευταία καταγραφή εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων-«λουκέτα» λαμβάνει τη μορφή της μόνιμης πλέον εικόνας». Το 31,2% των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «η μεγάλη αύξηση των κλειστών επιχειρήσεων σημειώνεται τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου το ποσοστό των λουκέτων εκτινάσσεται στο 32,4% από το 28,8%». Και τονίζεται ότι «το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά».
Σημαντική συγκέντρωση κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων παρατηρείται στο παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Μοναστηράκι, ενώ πολλά κλειστά καταστήματα παρατηρούνται και επί της Σταδίου/Πανεπιστημίου στο ύψος της Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη. Και η γενική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για μία ομοιόμορφη κατανομή των λουκέτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σημειώνει ότι «παρά τη σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας». Και προσθέτει πως «τα ποσοστά, το τελευταίο εξάμηνο, δείχνουν ότι πράγματι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάσχεσης των λουκέτων. Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ