Παρά την κρίση της ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις εκμεταλλευόμενη τον εξαγωγικό προσανατολισμό της, την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα –μεγάλο μέρος της παραγωγής απευθύνεται σε αγρότες –αλλά και τις επιδόσεις των θυγατρικών της στο εξωτερικό.
Περίπου το 67% της παραγωγής του ομίλου διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι ξένες θυγατρικές του συνέβαλαν το 2012 στο 55,7% των συνολικών πωλήσεων και στο 44,8% των κερδών προ φόρων, με αποτέλεσμα η εταιρεία από το Ηράκλειο να υπερκεράσει τις αδυναμίες της ελληνικής αγοράς.
Τα Πλαστικά Κρήτης ιδρύθηκαν το 1970 και ανήκουν στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής πλαστικών και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την παραγωγή προσθετικών για τον χρωματισμό των πολυμερών και την παραγωγή πλαστικών μεμβρανών για αγροτική χρήση.
Τεχνολογική καινοτομία


Η εταιρεία έχει έναν εξωστρεφή, διεθνή προσανατολισμό διατηρώντας θυγατρικές στη Γαλλία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Τουρκία και στην Κίνα.
Εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο. Από το Μάιο του 1999 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τα Πλαστικά Κρήτης ξεκίνησαν την παραγωγή προσθετικών βαφής των πλαστικών (masterbatches) το 1980. Χάρη στην προσήλωσή της στην ποιότητα και στην τεχνολογική καινοτομία η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν εκ των μεγάλων προμηθευτών masterbatches στον κόσμο.
Εκτός από προσθετικά βαφής και αγροτικές μεμβράνες, τα Πλαστικά Κρήτης κατασκευάζουν επίσης σωλήνες πολυαιθυλενίου, γαιομεμβράνες και ανακυκλωμένα πλαστικά.
Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί στην Ελλάδα ένα αιολικό πάρκο 12 MW, καθώς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 340 KW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2012 οι ενοποιημένες πωλήσεις έφτασαν τα 208,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 16,5 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο του 2013 οι πωλήσεις ανήλθαν στα 173 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012 και τα κέρδη EBITDA στα 22 εκατ. ευρώ από 19,8 εκατ. ευρώ.
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βρίσκεται ο τραπεζικός δανεισμός σε σχέση με τον τζίρο του ομίλου που προσεγγίζει τα 19 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος απασχολεί στην Ελλάδα 341 εργαζομένους και συνολικά 871 μαζί με τις θυγατρικές του εξωτερικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ