H αγορά της μπίρας ιδιαίτερα στις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επιχειρηματιών, πολυεθνικών ομίλων, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι συγκρούσεις ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Ακόμη και τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Η Μύθος Ζυθοποιία –ανήκει στον όμιλο της Carlsberg –κατόρθωσε στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, από τότε που άλλαξε ιδιοκτησία, όχι μόνο να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά, αλλά και να κερδίσει τη δεύτερη θέση με αξιόλογο μερίδιο –περίπου στο 17%. Και στόχος της είναι το 20% της αγοράς. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μπίρας στην Ελλάδα.

Προωθητικές ενέργειες
Στη διάρκεια του 2012 οι πωλήσεις της παρέμειναν σχεδόν σταθερές –διαμορφώθηκαν στα 84,751 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση μόλις κατά 0,3% σε σχέση με το 2011. Παράλληλα τα κέρδη προ φόρων τής Μύθος Ζυθοποιία το 2012 ανήλθαν σε 3,217 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας σχετική κάμψη σε σχέση με τη χρήση του 2011. Η πτώση στην κερδοφορία οφείλεται στις αποσβέσεις των αυξημένων επενδύσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία, καθώς και στις σημαντικές προωθητικές ενέργειες και την πολιτική προσφορώνπου υλοποιεί προς τους καταναλωτές. Ετσι, αποτέλεσμα των προσπαθειών της είναι η εκ νέου αύξηση του μεριδίου που κατέχει στην αγορά, που για το 2012 υπολογίζεται σε 16,8%. Παράλληλα η Μύθος Ζυθοποιία εμφανίζει βελτίωση στην εικόνα των δεικτών ρευστότητας και χρηματοοικονομικής θέσης στη χρήση του 2012. Ικανοποιητική είναι η πορεία και στη διάρκεια του 2013. Υπολογίζεται ότι τρέχει με διψήφια αύξηση του όγκου πωλήσεων και κερδοφορίας σε μια αγορά που κινείται πτωτικά με ποσοστό της τάξεως του 4%.
Μηδενικός δανεισμός


Στόχος της διοίκησης της εταιρείας με βάση την ακολουθούμενη στρατηγική είναι σε διάστημα τεσσάρων χρόνων η αύξηση των πωλήσεων κατά 31% και φυσικά η κερδοφόρος δραστηριότητα –απασχολώντας σήμερα 380 εργαζομένους. Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο των 50 εκατ. ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθεί ως το 2015. Ηδη, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό έχει ολοκληρωθεί το περίπου 80% των επενδυτικών της σχεδιασμών οι οποίοι αφορούν κυρίως τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μονάδας και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής.
Επίσης η εξαγωγική δραστηριότητα είναι σημαντική. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρεςενώ στόχος είναι στο διάστημα της τριετίας, από το 2013 ως και το 2016, η αξία των εξαγωγών της να ανέλθει από το 15% στο 20% των ετήσιων πωλήσεων. Μάλιστα έχει κατορθώσει να διαμορφώσει επώνυμη ζήτηση στις ξένες αγορές για την μπίρα Μύθος, η οποία παράγεται στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Σίνδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ