Αύξηση κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ εμφάνισαν μέσα σε ένα μήνα οι οφειλές του Δημοσίου σε τρίτους για να διαμορφωθουν στα τέλη Μαΐου 2012 σε 6,8 δισ. ευρώ.

Τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 6,28 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές του τρέχοντος έτους ήταν 5,89 δισ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Δημόσιο έχει προχωρήσει μέσα στο 2012 σε «άτυπη» στάση πληρωμών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα που δόθηκαν στη Δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι στις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η άμεση εξόφληση των οφειλών σε τρίτους προκειμένου να υπάρξει «αναθέρμανση» της ελληνικής οικονομίας.

Αλλωστε το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητέσεων με την τρόικα για να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των οφειλών με μετρητά, χάρη σε ειδικές δόσεις από το νέο πακέτο στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει ποσό 4 δισ. ευρώ κατά το β’ εξάμηνο του 2012 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 2,920 δισ. ευρώ

Στην πρώτη θέση της λίστας των κακοπληρωτών του Δημοσίου βρίσκονται για άλλη μια φορά τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης) που χρωστούν 2,920 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων υπαλλήλων που οφείλει 1,185 δισ. ευρώ.

Τα δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν 1,982 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 781 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των φορέων και των Υπουργείων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 837 εκατ. ευρώ.