Γεννήθηκαν σκλάβες. Μεγάλωσαν μέσα στον τρόμο και στη φτώχεια. Δεν μπόρεσαν ποτέ να εκφράσουν την γνώμη τους. Δεν τους επιτρεπόταν να έχουν καν γνώμη. Γιατί το χρώμα τους ήταν μαύρο.
Αυτές είναι οι ηρωίδες του μπεστ σέλερ «The help» που έκανε πάταγο στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στο σινεμά και ανήκει στις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν. Το «The help», που θα προβληθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τίτλο «Υπηρέτριες» (το μυθιστόρημα δεν έχει κυκλοφορήσει προς το παρόν στα ελληνικά), γράφτηκε από την Κάθριν Στόκετ και ανήκει στα πολυδιαβασμένα βιβλία των τελευταίων χρόνων στην Αμερική: τις τελευταίες 15 εβδομάδες δεν λέει να φύγει από την λίστα των μπεστ σέλερ των «New York Times».
Η ιστορία του μυθιστορήματος (που έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία σε σχέση με την συγγραφέα) τοποθετείται στη δεκαετία του 1960 στο Τζάκσον του Μισισιπή από το οποίο η Στόκετ κατάγεται.

Εκείνη την εποχή το να είσαι μαύρος και να ζεις στον Μισισιπή ήθελε τουλάχιστον κότσια. Ακόμη και οι τουαλέτες ήταν χωρισμένες σε «λευκών» και «μαύρων». Η Κού Κλουξ Κλαν ζούσε στιγμές μεγαλείου καίγοντας σπίτια μαύρων και οι τοπικές αρχές αδιαφορούσαν, όπως στην πλειονότητά τους όλοι οι ντόπιοι λευκοί.

Η δημοσιογράφος Ευγενία -Σκίτερ- Φέλαν, κεντρική ηρωίδα του «The help», δεν ανήκε στην πλειονότητα. Αντιθέτως, αποφάσισε να ρισκάρει πολλά, αφιερώνοντας τη ζωή της σε έναν φιλόδοξο στόχο. Να πείσει τις μαύρες υπηρέτριες της περιοχής ότι είχε έρθει η ώρα να εκφράσουν, για πρώτη φορά στη ζωή τους, αυτό που ένιωθαν.
Όλα ξεκινούν όταν προσεγγίζει την Αμπιλέιν, τη μαύρη υπηρέτρια του σπιτιού της καλύτερής της φίλης, και την πείθει να μιλήσει. Σιγά σιγά το παράδειγμα της πρώτης υπηρέτριας θα βρει απήχηση και τα στόματα των μαύρων υπηρετριών της περιοχής θα αρχίσουν να ανοίγουν. Αυτό προκαλεί προβλήματα ζωής και θανάτου, όχι μόνο για τις μαύρες που άνοιξαν το στόμα τους, αλλά και για τη λευκή που τις υποκίνησε.
Η Κάθριν Στόκετ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ίδια πόλη όπου διαδραματίζεται η ιστορία της, το Τζάκσον του Μισισιπή. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα με πτυχίο στην αγγλική φιλολογία και στη δημιουργική γραφή, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε στην έκδοση και στην προώθηση περιοδικών για εννέα χρόνια. Τώρα ζει στην Ατλάντα με τον άντρα της και την κόρη της. Το «Ενα όνειρο, δύο χρώματα», το πρώτο της μυθιστόρημα, έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.
Το φιλμ σκηνοθέτησε ο νεαρός σκηνοθέτης και ηθοποιός Τέιτ Τέιλορ του οποίου η πρώτη ταινία, «Pretty ugly people», γυρίστηκε το 2008 και δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Το καστ των ηθοποιών έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με την Εμα Στόουν στον ρόλο της δημοσιογράφου, την εξαιρετική Βαϊολα Ντέιβις στον ρόλο της Αμπιλέιν (η Ντέιβις ήταν η μαύρη μητέρα στην ταινία «Αμφιβολία» με τη Μέριλ Στριπ), την Μπράις Ντάλας Χάουαντρ, την Τζέσικα Τσαστέιν που γνωρίσαμε στο «Δέντρο της ζωής», και τη Σίσι Σπέισεκ.

Η ταινία «Υπηρέτριες» θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα την 1η Σεπτεμβρίου σε διανομή Feelgood Entertainment.