Γιατί πρέπει να σταματήσετε την γκρίνια – Βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω

Ούτε η καρδιά σας ούτε ο σύντροφός σας αντέχουν την γκρίνια...

Γιατί πρέπει να σταματήσετε την γκρίνια – Βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω

Ούτε η καρδιά σας ούτε ο σύντροφός σας αντέχουν την γκρίνια...

Δεν είναι μυστικό ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας συνδέονται άμεσα με την υγεία μας. Τώρα όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των… γκρινιάρηδων, των «απότομων» ανθρώπων ή εκείνων που δεν σταματούν να ανησυχούν, καλύτερα να αλλάξετε στάση, όπως αναφέρει και το vita.gr.

Αρχικά, πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, αποκάλυψε πως ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η διαρκής ανησυχία, η γκρίνια και η ευερεθιστότητα, έχουν συνδεθεί με πρώιμα σημάδια γήρανσης της καρδιάς. Η κακή διαχείριση ή η καταστολή του θυμού σχετίζεται επίσης με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, πεπτικές διαταραχές και λοιμώξεις.

Η πολλή γκρίνια όμως «τρώει» (και) το σύντροφο. Ερευνητές από το Lafayette College της Πενσυλβάνια υποστηρίζουν πως η αδιάκοπη μουρμούρα και η αρνητική κρητική προς το σύντροφό μας του ρίχνουν την ψυχολογία, αλλά βλάπτουν και την υγεία του. Μπορούν να «κόψουν» έως και πέντε χρόνια από το προσδόκιμο ζωής του!

Το κόλπο για να… το δείτε αλλιώς

Συνήθως το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν είμαστε θυμωμένοι είναι να μιλήσουμε σε κάποιον για τα προβλήματά μας, να γκρινιάξουμε ή ακόμα και να φωνάξουμε, ωστόσο, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο που ανέλυσαν 154 μελέτες 10.189 συμμετεχόντων συνολικά, διαφορετικών φύλων, φυλών, ηλικιών και πολιτισμών, λένε ότι ίσως αυτό να μην είναι η καλύτερη στρατηγική.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Psychology Review», οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να διαχειριστείτε το θυμό σας είναι οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, οι πρακτικές ενσυνδειδητότητας, η γιόκα ή απλά να μετρήσετε μέχρι το 10 πριν αντιδράσετε σε μια κατάσταση. Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτές οι τεχνικές είναι πολύ πιο αποδοτικές από τις φωνές και τα ξεσπάσματα, ενώ άλλες δραστηριότητες υψηλής έντασης που προηγουμένως νομίζαμε ότι μας βοηθούν να ηρεμήσουμε, όπως το τζόκινγκ, φαίνεται να «ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Απόρρητο