Επόμενος σταθμός Βιετνάμ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την χθεσινή του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα και τη συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, βρέθηκε σήμερα στο Ανόι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, Το Λαμ.

Το ταξίδι του ρώσου προέδρου στο Βιετνάμ ερμηνεύεται ως μια επίδειξη της διπλωματικής υποστήριξης που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ρωσία στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν οι δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της. Ακόμα και σήμερα η Ρωσία συνεχίζει να πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

Θερμά λόγια

Πούτιν και Λαμ δήλωσαν σήμερα ότι θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. Ο πρόεδρος του Βιετνάμ συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του, με τον ρώσο πρόεδρο να δηλώνει ότι η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι μία από τις προτεραιότητες της Ρωσίας.

«Συγχαρητήρια στον σύντροφό μας για τη συντριπτική υποστήριξη που έλαβε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, γεγονός που υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού» δήλωσε ο πρόεδρος Λαμ μετά την υποδοχή του Πούτιν στο κόκκινο χαλί.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επέκριναν την επίσκεψη Πούτιν στο Βιετνάμ σχολιάζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρήκε μία ευκαιρία να προωθήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε διπλωματική πρόκληση για το Βιετνάμ, την οποία, όμως, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει. Επέλεξε να απέχει από τα διάφορα ψηφίσματα στα Ηνωμένα Έθνη, που καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ωστόσο διατήρησε καλές σχέσεις με την Ουκρανία και έστειλε και βοήθεια στο Κίεβο. Μοιράζονται εξάλλου μια κληρονομιά από τη σοβιετική εποχή καθώς χιλιάδες Βιετναμέζοι έχουν εργαστεί και σπουδάσει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η επίσημη επίσκεψη Πούτιν υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες απομόνωσής του, κάτι που δεν εκπλήσσει τις Ηνωμένες Πολιτίες.

Εκτός από τους ιδιαίτερους ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, το δημόσιο αίσθημα στο Βιετνάμ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιο αμφίθυμο από ό,τι στην Ευρώπη. Από τη μία υπάρχει θαυμασμός για τον Πούτιν, τον ισχυρό άνδρα που αψηφά τη Δύση και από την άλλη σκεπτικισμός, που τροφοδοτείται εν μέρει από τα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι τηρούν το διεθνές δίκαιο.

Οι εσωτερικές αντιπαλότητες

Όπως αναφέρει το BBC το πόσο καιρό θα διατηρήσει το Βιετνάμ τις συντροφικές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ασαφές. Αναζητά ήδη εναλλακτικές πηγές στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά ο τερματισμός της σημερινής εξάρτησής του από τη Ρωσία θα πάρει χρόνια.

Μια σειρά από παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών στο Κομμουνιστικό Κόμμα πρόσφατα υποδηλώνουν έντονες εσωτερικές αντιπαλότητες για την επόμενη γενιά ηγετών και, ενδεχομένως, για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη καμία συζήτηση για το αν το Βιετνάμ σκοπεύει να αλλάξει την εξωτερική πολιτική του, να είναι δηλαδή μια φιλική προς όλους χώρα και να μην έχει εχθρούς.