Περιορισμένης εμβέλειας και με περισσότερα πολιτικά και γεωγραφικά, παρά δομικά χαρακτηριστικά είχε τελικά ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Οι πιο θεαματικές αλλαγές, οι οποίες είναι ενδεικτικές και των παρεμβάσεων που επέλεξε να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτές στα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας, ενώ έγιναν και πιο εκτεταμένες αλλαγές σε θέσεις υφυπουργών, με τοπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας, με την παράλληλη αναβάθμιση του Θοδωρή Λιβάνιου στη θέση του υπουργού θεωρείται συνέπεια και της διαρροής προσωπικών στοιχείων των εγγεγραμμένων για την επιστολική ψήφο, όπως και των προβλημάτων της διαδικασίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν πολλές άκυρες ψήφοι.

Οι αλλαγές στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνονται ως οι πλέον χαρακτηριστικές για τα μηνύματα προς την κυβέρνηση, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και ως ενδεικτικές για την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της ακρίβειας και του αγροτικού τομέα.

Παράλληλα, εισέρχονται στην κυβέρνηση στελέχη που θεωρούνται «σαμαρικής» επιρροής, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ σαφή τοπικά χαρακτηριστικά έχουν οι είσοδοι στην κυβέρνηση τριών Θεσσαλών πολιτικών (Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Κέλλας, Κατερίνα Παπακώστα), όπως και του Κώστα Γκιουλέκα, στη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.