Μακραίνει η λίστα των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ, με θύματα κυρίως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Τα στοιχεία, δε, είναι σοκαριστικά: Την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί 70 θανατηφόρα ατυχήματα και 140 πολύ σοβαρά, με κάποιους εργαζόμενους να είναι πολύ βαριά τραυματισμένοι, να έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς ενώ άλλοι να έχουν καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, πριν μερικές ημέρες στην περιοχή της Νεάπολης Βόλου. Υπάλληλος του δήμου υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια, όταν κατά την διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων έπεσε πάνω της καυστικό υγρό που περιείχε ο κάδος τον οποίο επιχείρησε να αδειάσει στο απορριμματοφόρο. Η πολύτεκνη εργαζόμενη φορούσε την ώρα της εργασίας προβλεπόμενο καπέλο κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Μαγνησίας, η υπάλληλος θα χρειαστεί πλαστικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες που της έχουν προκληθεί.

Μία εβδομάδα πριν από αυτό περιστατικό, εργαζόμενος στο δήμο Χανίων είχε παρόμοιο ατύχημα, με χημικά που εκτοξεύθηκαν πάνω του ενώ ένα μήνα νωρίτερα στη χωματερή στο Σχιστό φιάλη υγραερίου που είχε πεταχτεί στα σκουπίδια εξερράγη, με τα θραύσματα να βρίσκουν την εργαζόμενη που στεκόταν 80 μέτρα μακριά.

Τέτοια περιστατικά, δυστυχώς, είναι καθημερινά, επισημαίνει στο CityHub ο Γραμματέας Οργανωτικού της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ-ΟΤΑ, Χρήστος Ευθυμίου. Γιατί, όμως, θρηνούμε τόσους ανθρώπους εν ώρα εργασίας; Οι αιτίες είναι πολλές, λέει ο κ Ευθυμίου. «Είμαστε στο 2024 και δυστυχώς μιλάμε ακόμη για περιπτώσεις δήμων που στέλνουν…γυμνούς τους εργαζομένους τους στη δουλειά, μην παρέχοντας δηλαδή τα βασικά είδη ατομικής προστασίας στους υπαλλήλους τους, όπως φωσφοριζέ γιλέκα, μάσκες, γάντια, παπούτσια και κράνη. Αρκετοί δήμοι, δε,  ″κρύβονται″ πίσω από τις καθυστερήσεις των διαγωνισμών. Και το πιο εξωφρενικό είναι πως βάσει της νομοθεσίας, οι δήμοι καλούνται να κάνουν αποδεκτή την πιο φθηνή προσφορά και όχι τα πιο ασφαλή ή ποιοτικά μέσα ατομικής προστασίας».

Υπάρχουν, ωστόσο, δημοτικές Αρχές, όπως αυτή των Χανίων, που στους διαγωνισμούς που πραγματοποιούν για τα μέσα ατομικής προστασίας, έχουν αλλάξει τις προδιαγραφές, με βασικό στόχο την ποιότητα. «Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στα παπούτσια, τα κράνη και τα γυαλιά του προσωπικού, είναι τα πιο σημαντικά μέσα. Ιδίως στα κράνη φροντίζουμε να είναι τα κατάλληλα, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα αφορούν το κεφάλι», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας, με τους ανθρώπους στις υπηρεσίες να κάνουν διπλοβάρδιες, ελλείψει προσωπικού. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν στα απορριμματοφόρα εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ για κοινωφελή εργασία, οι οποίοι είναι, όμως, ακατάλληλοι καθώς δεν έχουν περάσει την απαραίτητη εκπαίδευση. Άνθρωποι 65 και 70 ετών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους».

Όπως επισημαίνει ο κ Φραγκιαδάκης, κάθε φορά που έρχεται μια νέα…φουρνιά εργαζομένων στον δήμο και πριν την έναρξη της σύμβασής τους, περνούν από εκπαίδευση μίας εβδομάδας, προκειμένου να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι τη φύση της δουλειάς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, η κακή κατάσταση των οχημάτων στους δήμους, με τα παλιά οχήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι καν συντηρημένα και κυκλοφορούν με φθαρμένα ελαστικά, αποτελεί βασική αιτία εργατικών ατυχημάτων.