Πάνω από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ φέρεται να έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, με αποτέλεσμα να κοινοποιήσουν πληροφορίες της κάρτας τους καθώς και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε ένα τεράστιο δίκτυο εικονικών διαδικτυακών καταστημάτων, τα οποία παρουσιάζονται με έδρα την Κίνα.

Διεθνής έρευνα από τον Guardian, τη γερμανική «Die Zeit» και τη γαλλική «Le Monde» ρίχνει φως στον τρόπο που λειτουργούσε η εν λόγω απάτη, την οποία το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute θεωρεί «από τις μεγαλύτερες του είδους της», καθώς φαίνεται πως έχουν στηθεί έως και 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες (e-shops).

Μια σειρά δεδομένων που εξετάστηκαν τόσο από δημοσιογράφους όσο και από ειδικούς στους υπολογιστές δείχνουν ότι η εν λόγω απάτη είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη, «έξυπνη» τεχνολογικά και συνεχίζεται ακόμη.

Οι εγκέφαλοι της απάτης κατάφεραν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες εικονικά διαδικτυακά καταστήματα τα οποία φαίνονται να προσφέρουν «γενναίες» εκπτώσεις  σε εξεζητημένες μάρκες όπως  Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες.

Οι ιστοσελίδες οι οποίες ήταν μεταφρασμένες σε πολλές γλώσσες, από τα αγγλικά έως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ιταλικά, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί με στόχο να παρασύρουν τους αγοραστές ώστε να δώσουν τα χρήματά τους και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι ιστότοποι αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με τις φημισμένες μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους ανέφεραν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Η καλοστημένη απάτη φαίνεται να κρατά από το 2015, καθώς τα πρώτα εικονικά e-shops είχαν δημιουργηθεί πριν από εννέα χρόνια, ενώ όπως σημειώνεται στην έρευνα μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο «παραγγελίες», όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων.

Αν και δεν ήταν όλες οι πληρωμές επιτυχείς, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως η ομάδα των απατεώνων είναι πιθανό να προσπάθησε να αρπάξει έως και 50 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου. Πολλά από τα συγκεκριμένα e-shops έχουν κλείσει, όμως περισσότερα από 22.500 εξακολουθούν να λειτουργούν.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν κοινοποιήσει το e-mail τους, ενώ 476.000 εξ αυτών έχουν δώσει στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας που αυτές διαθέτουν. Οι απατεώνες κατάφεραν να κρατήσουν παράλληλα, ονόματα, e-mails, καθώς και τους ταχυδρομικούς κώδικες των θυμάτων τους.

Πηγή: theguardian.com