Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 71 ετών, ορκίστηκε σε μια ιδιαίτερη τελετή που έγινε στο Κρεμλίνο (μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας) για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα για μια ακόμη εξαετία, την ώρα που η σχέση της χώρας του με τη Δύση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη. Ενδεικτικό της σχέσης που έχει η Μόσχα με τη Δύση είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μποϊκόταραν την τελετή ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κι όμως υπήρξαν χώρες της ΕΕ που εκπροσωπήθηκαν στην τελετή, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Γαλλία. Τι έγινε; Θα πείτε. Άλλαξε κάτι από το αυστηρό εμπάργκο κατά της Ρωσίας; Όχι βεβαίως…

Η Ελληνίδα πρέσβης στη Μόσχα Αικατερίνη Ξαγοράρη ήταν η δεύτερη φορά που πήγαινε στο Κρεμλίνο για να συναντήσει τον Πούτιν. Η πρώτη ήταν όταν έδωσε τα διαπιστευτήριά της και ο Πούτιν της εξέφρασε τότε την ελπίδα οι ελληνορωσικές σχέσεις να αναγεννηθούν. Αυτή τη φορά όμως πήγαινε στην τελετή της ορκωμοσίας του. Η ελληνική κυβέρνηση, μαθαίνω στάθμισε τα γεγονότα για μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική και αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από την πρέσβη μας. Άλλωστε δεν υπήρχε κανένας λόγος, όπως μου είπαν διπλωματικές πηγές να επιβαρυνθούν κι άλλο οι ελληνορωσικές σχέσεις για μια τελετή ορκωμοσίας. Διατηρήθηκε έτσι ένας δίαυλος επικοινωνίας χωρίς να αλλάξει κάτι στην πολιτική της χώρας μας έναντι της Ρωσίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

***

Το κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ για την ακρίβεια

Κι όμως ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές θα γίνει. Όχι όμως τηλεοπτικό, όπως το είχαμε συνηθίσει, αλλά… κοινοβουλευτικό. Θα είναι μια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ακρίβεια (πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα) όπου θα μοιάζει με ντιμπέιτ, αφού γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Μόνον που ο κ. Κασσελάκης ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός κόμματος, θα παρακολουθήσει τη συζήτηση είτε από το γραφείο του στη Βουλή, ή από τα έδρανα των επισήμων.

***

Οι Χρυσαυγίτες που ζητούν να αποφυλακιστούν

Ο θόρυβος που προκάλεσε η αποφυλάκιση υπό όρους του αρχηγίσκου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, να είστε σίγουροι ότι θα έχει και συνέχεια. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι 2 πληροφορίες που έμαθα και θα δώσουν συνέχεια στο θέμα.

Η πρώτη πληροφορία είναι ότι ο Εισαγγελέας, θα ασκήσει Έφεση στην απόφαση του Δικαστηρίου της Λαμίας, οπότε ο Μιχαλολιάκος μπορεί ξανά να επιστρέψει στο κέντρο αποκατάστασης που βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια. Η δεύτερη πληροφορία είναι πως και ο Κασιδιάρης, επειδή προφανώς ζήλεψε από την επιστροφή στο σπίτι του Μιχαλολιάκου, κατέθεσε και αυτός αίτημα αποφυλάκισης (αίτημα για υπό όρους αποφυλάκιση).

Τις εκλογές του Ιουνίου δεν τις προλαβαίνει, καθώς η απόφαση της αποφυλάκισης χρειάζεται χρόνο για να εξεταστεί, αλλά ίσως να προλάβει τα μπάνια του λαού το καλοκαίρι. Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα μικρό θέμα: Στον Κασιδιάρη ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση των Σπαρτιατών, ποινικό αδίκημα που έχει τελεστεί ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Επίσης ο πειθαρχικός του φάκελος στη φυλακή δεν είναι αυτό που λέμε… «αγγελικά πλασμένος», είναι γεμάτος από παραπτώματα.

Όλοι λοιπόν οι καταδικασμένοι για εγκληματικές ενέργειες Χρυσαυγίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης εντός του 2024. Όλοι πλην τριών, ήτοι: Ο Παναγιώταρος που δεν είχε τότε προφυλακιστεί, ο Παππάς, που είχε κρυφτεί για να μην προφυλακιστεί και ο Λαγός που άργησε να φυλακιστεί.

Σε κάθε εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει στο θέμα, το μόνο σίγουρο είναι το πως η κυβέρνηση έδωσε στην κεντροαριστερά ένα ζήτημα ώστε να τις ξυπνήσει τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά που μάλλον ήταν εν υπνώσει.

***

Ήρθε η ώρα της αποκάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων

Από την Πρωτομαγιά που άρχισε να ισχύει ο νέος ποινικός κώδικας, κρίνεται πλέον και η τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας «Νοβάρτις». Μπορεί πλέον ο εκάστοτε εισαγγελέας να αποφασίσει εάν θα εξακολουθήσουν να παραμένουν προστατευόμενοι μάρτυρες ή όχι. Δηλαδή για πρώτη φορά δίνεται με την δικαστική οδό η δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στις καταθέσεις των οποίων στήθηκε ολόκληρη η σκευωρία εναντίον 10 πολιτικών προσώπων αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζω ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι «θα τους πάει έως το τέλος», το ίδιο και οι Άδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και άλλοι. Υπενθυμίζω ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, βρίσκεται ήδη στην φυλακή με τις κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής ενέργειας. Τι θα γίνει; Μόλις αποκαλυφθούν δικαστικά οι ταυτότητές τους, τότε θα ακολουθήσει ένα μπαράζ μηνύσεων και αγωγών εναντίον τους από τους πολιτικούς και το ενδιαφέρον θα είναι να μάθουμε ποιοι και πώς τους έβαλαν να κάνουν τέτοιες καταθέσεις.

***

Γιατί πάνε οι Κύπριοι στα κατεχόμενα

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ο συνωστισμός που παρατηρείται στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στην πράσινη γραμμή της διαιρεμένης Λευκωσίας για να περάσουν στα κατεχόμενα.

Κυριακή του Πάσχα και δεκάδες Κύπριοι περνούσαν στα κατεχόμενα, για να αγοράσουν προφανώς μαϊμού τσάντες, ρούχα και παπούτσια, να παίξουν στα τουρκοκυπριακά καζίνο, να βάλουν αμφίβολης ποιότητας βενζίνη στα αυτοκίνητά τους και να αφήσουν τα λεφτά τους στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ανάμεσά τους και ξένοι τουρίστες που μάλλον πηγαίνουν στα κατεχόμενα από περιέργεια. Είναι βέβαια ανησυχητικό το θέαμα, αλλά δεν είδα πουθενά κάποια προσπάθεια να ανακοπεί αυτό το πέρασμα στα κατεχόμενα.

***

Η βενζίνη στην Κύπρο και η βενζίνη στην Ελλάδα

Και μια και είμαστε στην Κύπρο, θα πρέπει να σας πω ότι οι Κύπριοι διαμαρτύρονται ότι η βενζίνη είναι ακριβή. Μάλλον θα είναι από αυτούς που δεν γνωρίζουν την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα. Στην Κύπρο η βενζίνη (αμόλυβδη) πωλείται προς 1.539 το λίτρο, το πετρέλαιο 1.579 και εδώ στην Ελλάδα φτάνει σχεδόν στα 2 ευρώ και στα νησιά έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Ενημέρωσα τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την τιμή της βενζίνης στην Κύπρο και ξέρετε τι μου απάντησε; «Ρώτα» (σ.σ. προφανώς τους Κυπρίους) « και για την τιμή ρεύματος 0,35/kwh!!!» και ο υπουργός έκλεισε εκεί το θέμα.

***

Η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» και το… ANADOLU

Μαθαίνω ότι χθες, Τρίτη 7 Μαΐου 2024, ξεκίνησε η τουρκική άσκηση «DENIZ KURDU» (δηλαδή «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» στα ελληνικά). Πρόκειται για άσκηση αρκετά μεγάλης κλίμακας, με συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, η οποία θα λάβει χώρα σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι τις 18 του τρέχοντος μηνός. Οι Τούρκοι μάλιστα ανακοίνωσαν ότι το γνωστό μας πια, αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο «ANADOLU» θα είναι η ναυαρχίδα τους. Θα με ρωτήσετε; Επικρατεί ανησυχία εις τας Αθήνας; Όχι, μου λένε οι πηγές μου. Διότι καταρχάς η υπόψη άσκηση έχει ανακοινωθεί από πέρυσι μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) (επομένως την περιμέναμε) και κατά δεύτερον το Πολεμικό μας Ναυτικό πάντα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, έτοιμο να επέμβει, εάν χρειασθεί.

Και ένα τελευταίο: το 2023 οι Τούρκοι δεν πραγματοποίησαν την άσκηση αυτή. Οι ίδιοι ισχυρίζονται λόγω του «καλού» κλίματος με την Ελλάδα. Εγώ να σας θυμίσω ότι είχαν προηγηθεί οι σεισμοί τον Φεβρουάριο του 23, στην Ανατολική Τουρκία και το κόστος αποκατάστασης ήταν δυσθεώρητο. Όσον αφορά το ANADOLU, οι επιτελείς πολύ συχνά το σχολιάζουν ως εξής: «Μέγα πλοίο, μέγιστος στόχος».