Από υπερπολυτελείς κατοικίες δίπλα στο κύμα και απρόσκοπτη θέα μέχρι mainstream διαμερίσματα για οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων, περίπου 2.000 νέα σπίτια θα χτιστούν στην Αθηναϊκή Ριβιέρα την επόμενη τριετία όπου κυριαρχεί η νέα «smart city» στο mega project του Ελληνικού.

Ας σημειωθεί ότι οι big business των μεγάλων «παικτών» στην αγορά κατοικίας στα νότια προάστια έχει χρώμα πράσινο, δηλαδή κατασκευή σπιτιών υψηλής ενεργειακής κλάσης, είτε στο πάνω «ράφι» (πολυτελείς κατοικίες) είτε στο μεσαίο (σπίτια για οικογένειες με μέσα προς υψηλά εισοδήματα).

Τη μερίδα του λέοντος έχει φυσικά η Lamda Development, καθώς έως τα Χριστούγεννα του 2026 θα έχουν κατασκευάσει 1.500 διαμερίσματα.

Η Little Athens, που θα δημιουργηθεί στο έργο του «The Ellinikon», αποτελεί τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, με περισσότερα από 1.000 διαμερίσματα, που αναπτύσσονται σε πολλαπλά σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών, σχεδιασμένα από Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες.

Ταυτόχρονα συστάθηκε η κοινή εταιρεία Ellinikon Park Tower Α.Ε. των Brooklane και Lamda που θα τρέξει το νέο project του Πύργου Μεικτής Χρήσης ύψους 150 μέτρων, ένα έργο άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Βάσει του σχεδιασμού το έργο θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων (166 δωμάτια και 80 δωμάτια τύπου condos, τα οποία θα διατεθούν για πώληση) και 130 «επώνυμες» κατοικίες.

Σημειώνεται ότι η Lamda έχει ήδη έχει προχωρήσει στις προπωλήσεις όλων των οικιστικών projects στο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή των 171 διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη Riviera Tower, των 115 τριώροφων κατοικιών (The Cove Residences) και των 28 οικοπέδων για βίλες (The Cove Villas), με τα έσοδα να ανέρχονται σε 1,118 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών στο τέλος του καλοκαιριού τουλάχιστον 10 condos θα έχουν φτάσει στον πρώτο όροφο, όπως ανέφερε ο κος Οδυσσέας Αθανασίου, ενώ την ίδια ώρα, με ταχείς ρυθμούς προχωράει η κατασκευή του Riviera Tower, του υψηλότερου πράσινου οικιστικού ουρανοξύστη στη Μεσόγειο.

«Τον Αύγουστο ο πύργος θα έχει φτάσει τα 17 μέτρα», σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Αθανασίου, σημειώνοντας πως ήδη οι πρώτοι όροφοι είναι ορατοί από την λεωφόρο Ποσειδώνος.

Η σχεδίαση του Riviera Tower, ύψους 200 μέτρων και 50 ορόφων, έχει γίνει από το διεθνώς φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners και η κατασκευή του έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία Bouygues Bâtiment International και Intrakat.

Ας σημειωθεί ότι έως το τέλος Μαρτίου του 2024 είχαν εισπραχθεί από πωλήσεις ακινήτων 641 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 537 εκατ. ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις και 104 εκατ. ευρώ από τη διάθεση οικοπέδων, με το project του Ελληνικού να καταφέρνει εντός 2,5 ετών από την υπογραφή μεταβίβασης της έκτασης στη Lamda να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών ύψους 65 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 67 εκατ. ευρώ.

8.000 νέες κατοικίες μέχρι και το 2037

Υπενθυμίζεται ότι στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν συνολικά 8.000 νέες κατοικίες μέχρι και το 2037.

Κατά την πρώτη φάση του έργου, ήτοι μέσα στην επόμενη διετία, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή 1.500 κατοικιών, ενώ οι υπόλοιπες 6.500 θα κατασκευαστούν σε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2027-2037. Η συνολική επιφάνεια των οικιστικών έργων θα ανέλθει σε 1,2 εκατομμύρια τ.μ., εκ των οποίων τα 900.000 τ.μ. από το 2027 και μετά.

Marina Residences by Kengo Kuma

To νέο συγκρότημα «Marina Residences by Kengo Kuma» που αναπτύσσει η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ του Τρύφωνα Νάτση δίπλα στη μαρίνα Αγίου Κοσμά θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στη χρονιά.
Πρόκειται για 20 πολυτελείς κατοικίες, οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής, διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και πλήρως φυλασσόμενους με ιδιωτική είσοδο.
Το έργο εντάσσεται στη διπλή επένδυση από πλευράς της ΑΕΕΑΠ για κατοικία και ιδιωτική λέσχη, σε συνέχεια της συμφωνίας με τη Lamda Development. Η επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.

Apollo Hills

Εν τω μεταξύ, τέσσερα χρόνια μετά την απόκτηση της έκτασης των περίπου 80 στρεμμάτων στη Βούλα και έπειτα από τρεις προσφυγές του ομώνυμου δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Henderson Park και Hines ανακοίνωσαν την έναρξη της κατασκευής του Apollo Hills, ενός πρωτοποριακού έργου οικιστικής ανάπτυξης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το έργο μέχρι πρότινος ήταν γνωστό με την επωνυμία Project Voula.

«Το συγκεκριμένο οικιστικό συγκρότημα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Hines στην Ελλάδα και της αφοσίωσης στα ποιοτικά έργα και στη διαχρονική αρχιτεκτονική» αναφέρει ο Πολ Γομόπουλος, Senior Managing Director και Επικεφαλής της Hines Greece, σημειώνοντας ότι το Apollo Hills τοποθετεί την Αθήνα στον διεθνή χάρτη για τους απαιτητικούς αγοραστές κατοικιών.

Οι επενδυτές έχουν παραχωρήσει περισσότερα από 11.000 τ.μ. για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκων στην περιοχή.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, αναμένεται να αναπτυχθούν περί τις 350 κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές και υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Οι τιμές

Αυτή τη στιγμή οι τιμές πώλησης των πολυτελών κατοικιών στο Apollo Hills ξεκινούν από 8.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν πάνω από 12.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για την πώληση των κατοικιών του Apollo Hills, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται με την Greece Sotheby’s International Realty, στην πλατφόρμα της οποίας έχουν ήδη αναρτηθεί τέσσερις διαφορετικοί τύποι κατοικιών με εμβαδό από 125 τ.μ. έως 343 τ.μ.

Το προφίλ των επενδυτών

Η Henderson Park είναι ένα διεθνές private equity διαχείρισης ακινήτων, που έχει επενδύσει περίπου 13 δισ. δολάρια για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου εμβληματικών real estate assets σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία έχει παρουσία σε μητροπόλεις και αναπτυγμένα αστικά κέντρα σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Το τρέχον χαρτοφυλάκιό της εταιρείας περιλαμβάνει γραφεία, logistics, πολυκατοικίες, φοιτητικές κατοικίες, ξενοδοχεία και λιανικό εμπόριο, καθώς και έργα real estate development.

Από την άλλη, η Hines, η οποία έκανε την απόβασή της στην Ελλάδα το 2017 με την εξαγορά του ξενοδοχείου Grand Hyatt, είναι μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων, ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Σήμερα δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και διαχειρίζεται σχεδόν 87,1 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης που αφορούν κατοικίες, logistics, λιανικό εμπόριο, γραφεία και κτήρια μεικτής χρήσης.

Μεγάλη κινητικότητα

Και η Prodea, που κάνει ντεμπούτο στον οικιστικό κλάδο, με στόχο την ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση (Build to Sell – BtS) και ενοικίαση (Built to Rent – BtR), διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον για τα νότια προάστια.

Η ΑΕΕΑΠ διαθέτει οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελληνικού , στο οποίο δρομολογείται η ανάπτυξη διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 2.800 τ.μ.

Την ίδια ώρα η Άβαξ προχωράει στην αξιοποίηση ιδιόκτητου οικοπέδου επιφάνειας 2,2 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού για την ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών.

Σημαντική δραστηριότητα στον τομέα των οικιστικών ακινήτων παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα και η ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke με έμφαση στο Ελληνικό, τη Γλυφάδα, την Αργυρούπολη και τη Βούλα.

Tο «Athens Triton», που αποτελεί το μεγαλύτερο μέχρι τώρα project της QG Investments, βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου, στην παλιά ψυχιατρική κλινική «Κασταλία»,.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο οικιστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει 38 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα από 120 έως 640 τ.μ., καθώς και με πολυτελείς χώρους ανέσεων συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ. που θα διαθέτουν επίσης γυμναστήρια, πισίνες, spa, wellness area, private lounge bar.

Ένα ακόμη συγκρότημα συνολικά 67 πολυτελών εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων πρόκειται να κατασκευαστεί από την εταιρεία QG Investments του στο πρώην οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος στο Παλαιό Φάληρο

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικιών στα νότια προάστια

Τα κύρια γενικά χαρακτηριστικά της περιοχής που αφορούν την κτηματαγορά είναι για την πλειοψηφία των δήμων τα εξής:

-Πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη θάλασσα.

-Σχετικά χαμηλοί συντελεστές δόμησης και επάρκεια κοινοχρήστων χώρων.

-Καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση (γραμμή Μετρό και γραμμή Τραμ).

-Καλής ποιότητας και μικρής μέσης ηλικίας κτιριακό δυναμικό (μικρού και μεσαίου μεγέθους κτίρια).

-Σημαντικός αριθμός κατοικιών προς διάθεση, κυρίως νεόδμητων, πολύ καλής ή πολυτελούς κατασκευής μεγάλου σχετικού μεγέθους. Για παράδειγμα στη Γλυφάδα, ένα στα τρία ακίνητα που διατίθενται σήμερα προς πώληση αφορά νεόδμητη κατασκευή.

-Οι αξίες των ακινήτων κινούνται στα άνω όρια του εύρους αξιών κατ’ αρχάς στην Αττική και κατ’ επέκταση πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos, μεταξύ των 5 πιο ακριβών περιοχών της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι 4 βρίσκονται στα νότια προάστια. Πρόκειται για τις Βουλιαγμένη, Βούλα, Γλυφάδα και Άλιμο.

Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την ενοικίαση, καθώς τα νότια προάστια πρωταγωνιστούν και πάλι. Συγκεκριμένα η Βουλιαγμένη έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ., ενώ ακολουθεί η Γλυφάδα και το Ελληνικό.

Πηγή: ΟΤ