Η πολιτική ιστορία δεν θα αφιερώσει μάλλον και πολλές σελίδες για τους Σπαρτιάτες, το κόμμα του Βασίλη Στίγκα, που εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 με ποσοστό 4,68% και 12 βουλευτές αποτελώντας την πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας.

Και αυτό, διότι όπως ξαφνικά εμφανίστηκε μετά από την ανοιχτή στήριξη του έγκλειστου στις φυλακές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, έτσι προβλέπουν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές ότι και θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.

Η φθίνουσα πορεία

Το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στη συμμετοχή του κόμματος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και η ενδεχόμενη εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στις εθνικές εκλογές, η οποία εφόσον προκύψει θα φέρει ανακατατάξεις στη Βουλή, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στους Σπαρτιάτες, το κουφάρι των οποίων καραδοκούν να κατασπαράξουν τα υπόλοιπα κόμματα της ακροδεξιάς «πατριωτικής» πολυκατοικίας.

Η στάση της Δικαιοσύνης ήταν το κερασάκι στην τούρτα της παρακμής αυτού του κόμματος, καθώς η εσωτερική διαμάχη των βουλευτών του με τον Στίγκα, με αφορμή όπως πιθανολογείται την διαχείριση της διόλου ευκαταφρόνητης κρατικής επιχορήγησης, είχε κάνει προ πολλού το 4,68% των βουλευτικών εκλογών να μοιάζει μακρινό όνειρο, ακόμη και αν μπορούσαν να λάβουν μέρος στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, οι Σπαρτιάτες έλαβαν μόλις το 1,3%στην εκτίμηση ψήφου.

Οι «μνηστήρες»

Πού πήγαν λοιπόν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών το τελευταίο διάστημα και πού θα πάνε μετά το «μπλόκο» των ευρωεκλογών;

«Το μεγαλύτερο κόμμα του ευρύτερου »πατριωτικού» χώρου είναι η Ελληνική Λύση του κ.Βελόπουλου. Είναι αυτονόητο ότι εισπράττει οφέλη από την φθίνουσα πορεία των Σπαρτιατών κάτι που εξηγεί το πώς έχει καταφέρει η Ελληνική Λύση να σταθεροποιηθεί σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις σε διψήφια ποσοστά» σχολίαζε στο ΒΗΜΑ εκλογικός αναλυτής.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι οι εικόνες ντροπής στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου και του ανεξάρτητου πλέον αλλά πρώην Σπαρτιάτη Κωνσταντίνου Φλώρου μπορεί να δυσκολέψουν προσωρινά την μετακίνηση της εκλογικής πελατείας.

Η ΝΙΚΗ μπορεί να αποτελέσει επίσης έναν σταθμό των ψηφοφόρων αυτών αλλά σε μικρότερο βαθμό κατά τον ίδιο. «Η ΝΙΚΗ συγκεντρώνει ποσοστά που την κάνουν να πιστεύει βάσιμα ότι στις 9 Ιουνίου θα εκλέξει σίγουρα έναν ευρωβουλευτή» συμπληρώνει.

Για το πιο έμπειρο μάτι ωστόσο φαίνεται να υπάρχει και μια τρίτη επιλογή που μπορεί μάλιστα να καρπωθεί και την μερίδα του λέοντος. Αυτή δεν είναι άλλη από την Φωνή Λογικής. Το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου στην ίδια μέτρηση της Opinion Poll λαμβάνει το 1,7% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ μέχρι πρόσφατα οι μετρήσεις το έδειχναν ακόμη και κάτω από το 1%.

Κατά άλλους αναλυτές η Αφροδίτη Λατινοπούλου γνωρίζει πλέον να κινείται με άνεση τον χώρο της άκρας δεξιάς, ενώ η ίδια έχει φροντίσει να διατηρεί απέναντι στον Ηλία Κασιδιάρη μια στάση που πιστεύει ότι θα την ευνοήσει. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η δημόσια δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κόψει από τις εκλογές το κόμμα του πρώην Χρυσαυγίτη βουλευτή.

Μπορεί να περιμένει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν έχει γίνει αποδέκτης αντισυστημικής ψήφου ή ψήφου διαμαρτυρίας και δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα υπό την ηγεσία Κασσελάκη ορισμένοι να καλοβλέπουν ένα τέτοιο σενάριο. Αλλωστε, σε μια εκλογική αναμέτρηση όλα τα «κουκιά» έχουν τη σημασία τους.

Φάνηκε αυτό από την τρικυμία που προκάλεσαν στην αξιωματική αντιπολίτευσης οι δηλώσεις του εξαδέλφου του προέδρου του κόμματος Β. Κασσελάκη που κινήθηκαν στην λογική «ψήφοι να ‘ναι και από όπου να ‘ναι», τις οποίες αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Πάντως ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν κατηγορηματικός. Απάντησε με ένα ξερό όχι στο ρώτημα αν τον ενδιαφέρουν οι ψήφοι του ακροδεξιού μορφώματος.

Την ίδια ώρα, η δήλωση του Στίγκα προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον κόμμα με αξιοπρέπεια, καθώς όπως ανέφερε δεν κατέθεσε υπόμνημα για να μπλοκάρει την κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ να το πω και αυτό, γιατί δεν φοβάμαι, έχει αξιοπρέπεια με τον Κασσελάκη, που δεν κατέθεσε υπόμνημα, έχει αξιοπρέπεια και αυτό είναι καλό».

Ωστόσο η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν στο προεδρείο της Βουλής για τη διαδικασία, απάντησε στον Βασίλη Στίγκα τονίζοντας πως «κατατέθηκε επιστολή σας θυμίζω». «Για υπόμνημα λέω, όπως έκαναν οι άλλοι», της απάντησε εκείνος από τη μεριά του.

«Τίποτα δεν λέγεται τυχαία» σε περίοδο προεκλογική αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές. Διευκρινίζουν πάντως και αυτό έχει τη σημασία του ότι ο κ. Στίγκας είναι σε κόντρα με τον Κασιδιάρη συνεπώς είναι αμφίβολη η βαρύτητα των όποιων δηλώσεων του.

Υπάρχει τέλος ένας παράγοντας ικανός να καθορίσει τη στάση των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών. Η πεποίθηση στη βάση αυτού του μορφώματος ότι «πρώτος και μεγαλύτερος εχθρός είναι ο Μητσοτάκης». Συνεπώς έχει νόημα η υπερψήφιση αυτού που μπορεί να αποτελέσει ένα θανάσιμο αντίπαλο του.