Η Taylor Swift έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν όπου κι αν πάει – σε τεράστιες σκηνές και γεμάτα στάδια παγκοσμίως κατά την περιοδεία – υπερπαραγωγή Eras Tour, στα φετινά βραβεία Grammy, ακόμη και στο Superbowl. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ωστόσο, παραδόξως πρωταγωνιστεί και στον αμερικανικό πολιτικό διάλογο.

«Δεν θα είναι η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, δεν θα είναι η εκλογική νοθεία, η σεξουαλική επίθεση ή ο χορός με τον Τζέφρι Έπσταϊν, […]. Αυτό που τελικά θα ρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας στρατός από οργισμένους Swifties (σ.σ. φαν της Τέιλορ Σουίφτ)», είπε ο Τζίμι Κίμελ την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του, σατιρίζοντας το πρόσφατο ρεπουμπλικανικό μένος ενάντια στην Τέιλορ. Ωστόσο, στην κατά τα άλλα υπερβολική αυτή ατάκα, κρύβεται μία δόση αλήθειας – κάτι που γνωρίζει τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι ποιο σημείο όμως μπορεί μία ποπ σταρ να επηρεάσει την πορεία της αμερικανικής δημοκρατίας;

Υποστήριξη από τα «πιο τρελά τους όνειρα»

Μέχρι τώρα η Τέιλορ Σουίφτ δεν έχει -ακόμη- ανακοινώσει δημόσια ποιον υποστηρίζει στις επερχόμενες εκλογές, αλλά δεν είναι δύσκολο για κάποιον να μαντέψει – ο πολιτικός της προσανατολισμός είναι γνωστός.

Πρώτη φορά εκφράστηκε το 2018, όταν η 28χρονη τότε Τέιλορ υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στην πολιτεία της (το παραδοσιακά «κόκκινο» Τενεσί) με μία ανάρτηση στο Instagram.

Στη συνέχεια, το 2020, υποστήριξε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, ενώ δήλωνε μέσω του Twitter στον Τραμπ πως «θα σε διώξουμε από το Λευκό Οίκο».

Δεδομένου λοιπόν του «μπλε» παρελθόντος της αλλά και των συχνών της τοποθετήσεων σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ (θέσεις που προωθούν οι Δημοκρατικοί), ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του ευελπιστούν πως θα έρθει σύντομα μία δημόσια δήλωση υποστήριξης από την Τέιλορ, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο πηγές από τον Λευκό Οίκο. Υποστήριξη βγαλμένη από τα «πιο τρελά όνειρα» των Δημοκρατικών, όπως τη χαρακτηρίζουν οι New York Times, χρησιμοποιώντας τον τίτλο του τραγουδιού της, «Wildest Dreams».

Η επιδραστικότητα

Πράγματι, μία δημόσια δήλωση υποστήριξης από την πιο δημοφιλή καλλιτέχνη στον πλανήτη αυτή τη στιγμή θα έδινε μία ώθηση στην καμπάνια του 81χρονου Τζο Μπάιντεν.

Η Τέιλορ Σουίφτ είναι το πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ (πρώτη φορά που τη θέση αυτή έχει ένας καλλιτέχνης), ένα από τα πιο επιδραστικά άτομα στον πλανήτη με 280 εκ. ακολούθους στο Instagram και 95 εκ. στο Χ, δισεκατομμυριούχος και κατά 70% αγαπητή στο αμερικανικό εκλογικό σώμα.

Ενδεικτικό της επιδραστικότητάς της πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ψήφου, η τραγουδίστρια ενθάρρυνε τους θαυμαστές της στο Instagram να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Ο επίσημος οργανισμός, το Vote.org, σημείωσε περισσότερες από 35.252 νέες εγγραφές μέσα σε μόνο μια μέρα, 23% περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Έχει ωστόσο τόση επιρροή ώστε να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα; Αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.

Η υποστήριξη διαφόρων σελέμπριτι σε κόμματα και πολιτικούς, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ είναι μια συνήθης τακτική. Μάλιστα, ακαδημαϊκές μελέτες έχουν πράγματι αποκαλύψει μια σύνδεση μεταξύ των διασημοτήτων και της δραστηριότητας των ψηφοφόρων.

Για παράδειγμα, μελέτη που εξέτασε την υποστήριξη της Όπρα Γουίνφρεϊ για τον Μπαράκ Ομπάμα πριν από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών το 2008, αποκάλυψε ότι απέφερε 1 εκατομμύριο επιπλέον ψήφους στον Ομπάμα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον Guardian, είναι απίθανο η γνώμη της Τέιλορ Σουίφτ να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για ψηφοφόρους που διχάζονται για το αν θα ψηφίσουν τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν –αν υπάρχουν τέτοιοι.

Αυτό όμως που μπορεί να κάνει, είναι το να ωθήσει τον κόσμο να ψηφίσει. Και αν η ρεβάνς μεταξύ των δύο πολιτικών που απέχει ακόμη εννέα μήνες αποδειχθεί οριακή, το εκλογικό σώμα της Τέιλορ μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κινητοποίηση πιο αδιάφορων ψηφοφόρων ή εκείνων που δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές – και να δώσει τη νίκη και πάλι στο δημοκρατικό πρόεδρο.

«Σίγουρα θα εμπνεύσει θαυμαστές της που ανήκουν στο ίδιο πολιτικό φάσμα με εκείνη να πάνε να ψηφίσουν και να υποστηρίξουν δυναμικά τους υποψηφίους που υποστηρίζει» εξηγεί στην El Pais η Δρ. Άντρεα Γκόντρφι Φλιν, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Παράλληλα, το ABC News τονίζει πως πολλοί από τους φανς της Τέιλορ θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά – μία δημογραφική ομάδα-κλειδί για τις επερχόμενες εκλογές.

«Νέοι που μπορεί να μην ασχολούνται με την πολιτική, αν δουν το είδωλό τους να ασχολείται ενεργά, είναι πολύ πιθανότερο να κινητοποιηθούν», αναφέρει στο αμερικανικό κανάλι η Δρ. Τζάνα Μόργκαν, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Τενεσί.