Στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες που θα έχει σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και στο μεταναστευτικό στρέφεται το ενδιαφέρον της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ σύμφωνα με τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΒΗΜΑ, αλλά και να καλέσουν για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ» αναφέρει, ενώ τονίζεται ότι καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα, στα συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να εργαστεί με εταίρους για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα και την εφαρμογή της απόφασης 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων μέσω της επίτευξης άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης των ομήρων, καθώς και της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη .

Σαφής είναι η αναφορά που γίνεται στον Λίβανο. Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η ΕΕ «υπενθυμίζει την ισχυρή υποστήριξή της στον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και αναγνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο Λίβανος στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα μέρη να δεσμευτούν για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή υποστήριξης για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων» σημειώνεται.

Όσον αφορά στους Σύρους, το προσχέδιο των συμπερασμάτων θα καλέσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της βοήθειας της ΕΕ στους Σύρους πρόσφυγες και εκτοπισμένους στη Συρία και στην περιοχή.

Αύριο στις 18.00 η τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ

Μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, αύριο στις 18.00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις του Ιράν. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, η τηλεδιάσκεψη θα διαρκέσει περίπου δύο με τρεις ώρες. Να σημειωθεί ότι εφόσον πρόκειται για τηλεδιάσκεψη δεν αναμένονται επίσημα συμπεράσματα. Οι υπουργοί εξωτερικών ωστόσο θα ξανασυναντηθούν στο Λουξεμβούργο στις 22 Απριλίου για το τακτικό συμβούλιο, όπου ουσιαστικά η ΕΕ θα έχει καταλήξει ήδη προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.

Προσθήκες στα συμπεράσματα για την Τουρκία

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στα συμπεράσματα της Τουρκίας στο τελευταίο προσχέδιο υπάρχουν προσθήκες. Τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».
« Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο» αναφέρει το προσχέδιο.