Προσπάθεια να σβήσει η φωτιά που άναψε στην Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drone φαίνεται ότι κάνει η Τουρκία.

Ο υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είχε επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στέλνοντας μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές ο ΥΠΕΞ της Άγκυρας επεσήμανε ότι δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά της η Τεχεράνη του απάντησε ότι ήταν μια επιχείρηση απάντηση στο Ισραήλ και ότι δεν σκοπεύει να υπάρξει συνέχεια.

Ενδεικτικοί οι τίτλοι των εφημερίδων

Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη εξέλιξη καλύπτεται εκτενώς στα τουρκικά ΜΜΕ, όπως και όλα όσα συμβαίνουν από το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, τόσο τα ρεπορτάζ που υπάρχουν όσο και οι τίτλοι στα περισσότερα ΜΜΕ θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι ιδιαίτερα προσεγμένοι.

Χαρακτηριστικά τι ανέφεραν τέσσερα ιστορικά έντυπα στην πρώτη τους σελίδα

  • Μιλιέτ: «Ιστορική εξέλιξη στη Μ.Ανατολή»
  • Χουριέτ: «Χτύπησε και το Ιράν»
  • Σαμπάχ: «Αντίποινα από το Ιράν στο Ισραήλ»
  • Τουρκιγέ: «Πρώτη επίθεση του Ιράν»

Η στάση της Βρετανίας με φόντο την Κύπρο

Αν αξίζει κάτι να σχολιαστεί είναι η αναφορά των τουρκικών ΜΜΕ για εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας στην αναχαίτηση τον ιρανικών drones.

Ο λόγος που γίνεται αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός το Ισραήλ δέχτηκε βοήθεια από βάση της Μεγάλης Βρετανίας στη Νότια Κύπρο για να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν.