Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι γνωστό και ακολουθεί τις τάσεις πολλών άλλων δυτικών κοινωνιών. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας έχουν πολύ ενδιαφέρον για όσους χαράσσουν πολιτικές για τους νέους και την οικογένεια.

Σε έρευνα της διαΝΕΟσις που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ των Δελφών, φαίνεται ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να θεωρούν θεμέλιο της κοινωνίας την οικογένεια, η οποία αποτελεί μέγιστη αξία. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις έρευνες ένα συγκλονιστικό στοιχείο. Το 24% των νέων απάντησε ότι έχει άλλες προτεραιότητες και όχι τη δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιών.

Τα στοιχεία έχουν ως εξής: Η απογραφή του 2021 έδειξε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας σε σύγκριση με το 2001 κατά 0,88% και η Ελληνική Στατιστική Αρχή εκτιμά ότι ως το 2050 ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας θα πέσει από 10,8 εκατομμύρια κατοίκους σε 9,7 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακόμα και αν αυξηθεί η γονιμότητα το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού δεν θα λυθεί. Όταν στην αναλογία του πληθυσμού αυξάνονται οι άνω των 65 ετών και συρρικνώνονται οι νέοι εργάσιμης ηλικίας, διαμορφώνονται συνθήκες κατάρρευσης του ασφαλιστικού, των συστήματων υγείας και πρόνοιας, ακόμα και η προσδοκία για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι ειδικοί έχουν προτείνει διάφορες λύσεις, η κυβέρνηση λαμβάνει ορισμένα μέτρα, όμως αν το δημογραφικό δεν αναδειχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα είναι πολύ πιθανό το 24% που αδιαφορεί στην προοπτική απόκτησης παιδιών να αυξηθεί και να ανατινάξει κάθε σχεδιαζόμενη πολιτική.