Άμυνα των τριών στην ευθεία, ταχυδυναμικοί πλάγιοι που καλύπτουν όλη την πλευρά κι άμεσες επιθέσεις που δεν προϋποθέτουν πολλές πάσες ή αυξημένη κατοχή μπάλας. Θεωρητικά η Λίβερπουλ του Ρούμπεν Αμορίμ θα είναι μια άλλη ομάδα απ’ αυτήν του Γιούργκεν Κλοπ, εφόσον πρώτα ευδοκιμήσει η -σε πρώτη φάση- προφορική συμφωνία που διέρρευσε την Τρίτη από γερμανικές πηγές.

Ο 39χρονος Πορτογάλος φαίνεται πως είναι ο εκλεκτός των «κόκκινων» προκειμένου να διαδεχθεί τον Γερμανό συνάδελφό του που αποχωρεί και, δεδομένης της σφοδρής επιθυμίας των δύο πλευρών να συνεργαστούν, η ρήτρα που προβλέπει το συμβόλαιό του με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν θα υψώσει τείχος εμποδίζοντας τις εξελίξεις. Ο Αμορίμ θα φροντίσει να μαλακώσει τις αντιστάσεις των προϊσταμένων του στα «λιοντάρια» και ν’ αρπάξει αυτήν την τεράστια ευκαιρία που του προσφέρεται για την καριέρα του.

Μικρός, αλλά θαυματουργός

Πρόκειται για προπονητή με πολύ βραχύβια πορεία στους πάγκους, διάρκειας μόλις έξι ετών, αλλά με δείγματα γραφής που τον έχουν κατατάξει μεταξύ των πιο εξελίξιμων τόσο της πορτογαλικής σχολής όσο και της γενιάς του γενικότερα. Δημιουργεί κατά βάση συμπαγή σύνολα που απειλούνται λιγότερο απ’ όσο δημιουργούν, αλλά επιμένουν και παίρνουν με πείσμα και υπολογισμένο ρίσκο το αποτέλεσμα που ζητούν.

Πρωτοδούλεψε στην Κάζα Πία, προτού μεταπηδήσει στην Μπράγκα και μέσα σ’ ένα δίμηνο πάρει «μεταγραφή» για τη Σπόρτινγκ με συμβόλαιο 3,5 ετών και καταβολή αντιτίμου που έφτασε τα 20 εκατομμύρια. Προπονητής πρωταθλητισμού, έχει μετατρέψει τον δεύτερο πόλο της Λισαβόνας σε κυρίαρχο της χώρας και του έχει ήδη χαρίσει τέσσερις εγχώριους τίτλους.

Σε αυτά τα επιτεύγματα ξεχωρίζει φυσικά το πρωτάθλημα του 2021, 19 χρόνια από το αμέσως προηγούμενο, το οποίο η Σπόρτινγκ κατέκτησε με πέντε βαθμούς διαφορά από την Πόρτο. Λογικό ήταν οπότε να του απονεμηθεί ο τίτλος του προπονητή της χρονιάς εντός των τειχών. Την ίδια σεζόν τα «λιοντάρια» είχαν ήδη πανηγυρίσει το Λιγκ Καπ κι ακολούθως το Σούπερ Καπ, προτού διπλασιάσουν τα τρόπαια στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της χώρας.

Με αποτελεσματικότητα στην άμυνα και παραγωγικότητα στην επίθεση, χάρη στο 3-4-3 που είναι αδιαπραγμάτευτο, η Σπόρτινγκ έγινε στα χέρια του μια απολύτως ισορροπημένη ομάδα. Μετά μάλιστα το πρόσφατο 2-1 επί της Μπενφίκα αποσπάστηκε τέσσερις βαθμούς και βαδίζει εκ του ασφαλούς προς την κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος σε τέσσερα χρόνια δεδομένου ότι η αδιάφορη Πόρτο δύσκολα θα του σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη φάση.

Εφέτος, με «πολιορκητικό κριό» τις εκθαμβωτικές επιδόσεις του Σουηδού φορ Βίκτορ Γκιόκερες (22 γκολ) διαθέτει την κορυφαία επίθεση του πρωταθλήματος και την μακράν καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κλοπ

Σε περίπτωση που «κλειδώσει» το μεγάλο deal με τη Λίβερπουλ και μετακινηθεί από το καλοκαίρι στο Άνφιλντ, ο Αμορίμ θα ήθελε πολύ ν’ αποχωρήσει από τη Σπόρτινγκ με το πρώτο νταμπλ της έπειτα από από 22 χρόνια. Η ομάδα του έχει ήδη προκριθεί στον τελικό του κυπέλλου και περιμένει σ’ αυτόν μια εκ των Πόρτο-Γκιμαράες.

Κι αν στη Σπόρτινγκ θ’ αφήσει, όπως και να έχει, παρακαταθήκη που δεν είχε παραλάβει από τους προκατόχους του, στη Λίβερπουλ θα αναγκαστεί να κουβαλήσει στους ώμους του όλη την πίεση που δημιουργείται αναπόφευκτα στον διάδοχο του Κλοπ αντέχοντας το βάρος των υψηλών προσδοκιών. Ο Αμορίμ δεν είναι όσο «ανοικτός» είναι ο Γερμανός και μιλά με φειδώ στον Τύπο, αλλά δεδομένα θα χρειαστεί, ποντάροντας στη σχέση εμπιστοσύνης με τους παίκτες του, να επικοινωνήσει το έργο του στο γήπεδο, διατηρώντας τη Λίβερπουλ στην ελίτ.