Η δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου με τη συνομιλία της άτυχης Κυριακής και του αστυνομικού στο κέντρο της Αμεσης Δράσης, συγκλόνισε την κοινωνία και προκαλεί αλλά και απαιτεί εξηγήσεις. Κατάφερε ο παρανοϊκός σύντροφός της να τη δολοφονήσει, σε κλάσματα δευτερολέπτου, μπροστά στα μάτια ολόκληρου του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων!

Το πρωτοφανές επεισόδιο απέδειξε όχι μόνον την ανικανότητα και ανευθυνότητα των αστυνομικών ακόμη και για… έμμεση δράση, αλλά και την εκπαιδευτική τους ανεπάρκεια. Ο… ευφυής ισχυρισμός «το περιπολικό δεν είναι ταξί» στάθηκε η βασική αιτία της απώλειας μιας νέας γυναίκας, που παρότι είχε την πρόνοια να ζητήσει την αναγκαία και σωστή βοήθεια, έχασε δραματικά τη ζωή της.

Με δεδομένη την εκτίμηση ότι η Ελληνική Αστυνομία διακρίνεται ανάμεσα στις καλύτερες παγκόσμια, δύο ζητήματα, πιστεύω, θα πρέπει να απασχολήσουν την πολιτεία, εκτός της αναγκαίας σωστής εκπαίδευσης των αστυνομικών. Το πρώτο είναι, αν ο αριθμός τους στα Τμήματα δεν είναι επαρκής, πρόβλημα που δικαιολογεί όχι μόνον ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και υπερκόπωση των υπηρετούντων, η οποία μπορεί, εξίσου, να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. Ομως, υπερηφανευόμαστε, ως χώρα, ότι είμαστε στις πρώτες θέσεις από πλευράς αριθμού αστυνομικών. Επομένως, είναι απαραίτητη η ανασύσταση της Αστυνομίας, και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας.

Το δεύτερο είναι ότι επανειλημμένα ακούσαμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι υπάρχει πρωτόκολλο με συγκεκριμένες ενέργειες, που οφείλουν οι αστυνομικοί να ακολουθούν, όταν έχουν μπροστά τους μια γυναίκα που κινδυνεύει.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, ενώ και νόμοι και πρωτόκολλα υπάρχουν, συστηματικά αγνοούνται ή παραβιάζονται. Η έλλειψη οργάνωσης και πειθαρχίας, μάς χαρακτήριζε παλαιόθεν! Ο Τόμας Αλεξάντε Σλέζακ στο βιβλίο του Τι οφείλει η Ευρώπη στους Ελληνες – Η θεμελίωση του πολιτισμού της Ευρώπης στην ελληνική αρχαιότητα, τονίζει ότι τις έννοιες της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του πολιτικού στοχασμού, και πολλές άλλες η Ευρώπη τις οφείλει στην αρχαία Ελλάδα. Και η εκτίμηση αυτή του διαπρεπούς καθηγητή αναγνωρίζεται παγκόσμια. Ομως, στην οργάνωση του κράτους, τους νόμους, αλλά και την πειθαρχία οι Ελληνες δεν πρωτοστάτησαν, διδάχθηκαν από τους Ρωμαίους, οι οποίοι δεν αμφισβήτησαν ποτέ την πολιτισμική οφειλή τους στην Ελλάδα, που τους είχε κυριολεκτικά γοητεύσει.

H σωστή λειτουργία της πολιτείας απαιτεί οργάνωση, και η σωστή οργάνωση απαιτεί αξιολόγηση όλων των εργαζομένων από τη βάση μέχρι την κορυφή. Η αξιολόγηση αυτή όταν δεν εφαρμόζεται, ιδιαίτερα σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια και την ζωή των πολιτών, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Και το δυσάρεστο είναι ότι η «αξιολόγηση», και μόνον στο άκουσμα της λέξης, προκαλεί ταραχή! Θα αναθέσουμε άραγε τελικά το έργο αυτό στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ελπίζοντας ότι θα αποδώσει καλύτερα το ρομπότ από τον homo sapiens;

Ας μη λησμονούμε ότι ο Καποδίστριας, όταν πρώτος προσπάθησε να οργανώσει με τρόπο ιδεώδη, ακόμη και για την εποχή μας, την Ελλάδα, η ανταμοιβή από την χώρα του ήταν ολέθρια. Μήπως, λοιπόν, το παράδειγμά του φοβίζει τους σύγχρονους κυβερνήτες;

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.