Τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ Μίντλετον ήρθε να αναζωπυρώσει μια σημείωση του πρακτορείου φωτογραφιών Getty Images στο βίντεο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, με το οποίο απευθύνθηκε στο κοινό σχετικά με την μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

Ειδικότερα, το πρακτορείο σημειώνει στο εν λόγω βίντεο ότι «αυτό το απόσπασμα βίντεο παρασχέθηκε από έναν τρίτο οργανισμό και ενδέχεται να μη συμμορφώνεται με τη συντακτική πολιτική του Getty Images».

«Φυσικά το βίντεο της Κέιτ Μίντλετον ήταν ψεύτικο. Το σημείωμα του Getty υποδηλώνει ότι το βίντεο δεν ήταν πραγματικό», έγραψε χρήστης στο Χ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαδίδουν εικασίες πως το βίντεο της Κέιτ Μίντλετον έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι νέες εικασίες για την Κέιτ ώθησαν το Getty να εξηγήσει τους λόγους πίσω από την εν λόγω σημείωση. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο τρόπος με τον οποίο επισημάνθηκε το βίντεο είναι μια συνήθης πρακτική για περιεχόμενο που παραδόθηκε από τρίτους, σε αυτή την περίπτωση το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι το Παλάτι αποκάλυψε ότι τα στούντιο του BBC κατέγραψε το βίντεο της Κέιτ, μόλις δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του. Μάλιστα, τα BBC Studios εξέδωσαν μια σύντομη δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι γύρισαν το βίντεο.

Γιατί επιμένουν οι θεωρίες συνωμοσίας

Ο Quassim Cassam, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, ο οποίος εξειδικεύεται σε θεωρίες συνωμοσίας, εξήγησε πως τέτοιου είδους φήμες είθισται να τροφοδοτούνται από στοιχεία που τις διαψεύδουν. «Δεν μπορούν να σταματήσουν, γιατί τα στοιχεία εναντίον τους αντιμετωπίζονται και αυτά, ως μέρος της συνωμοσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η Whitney Phillips, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών πλατφορμών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, ανέφερε πως αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας για ψυχαγωγικούς λόγους. «Το είδος της αχαλίνωτης εικασίας σε συνδυασμό με τις θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να αποτελούν και ένα διασκεδαστικό μυστήριο. Παράλληλα, μπορεί να είναι και ένα είδος απόσπασης προσοχής για τους συμμετέχοντες. Βέβαια, αυτό δεν προκαλεί μεγάλη ή και καμία σημασία για το πρόβλημα ή την αγωνία που μπορούν να προκαλέσουν στους εμπλεκόμενους», σημείωσε.

Μία βρετανική εταιρεία, η Logically, που ασχολείται με την παραπληροφόρηση, παρατήρησε μία τάση στο διαδίκτυο, σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ. Πιο συγκεκριμένα, οι συνωμοσιολόγοι συγκλίνουν πλέον με αυτούς που σχολιάζουν απλά για διασκέδαση. «Αποτελεί μια ευκαιρία για άτομα που ασχολούνται τακτικά με τις θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε ο Joe Ondrak, αναλυτής της Logically.

Στέλεχος του X, σχολίασε πως και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φέρουν ευθύνη για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν. Δηλαδή, οφείλουν να «αναλάβουν την ευθύνη» για το «βλαβερό αφήγημα» που κυκλοφορεί. «Τα κυρίαρχα μέσα έχουν διαδώσει υπερβολικά αυτή την αφήγηση. Κατά συνέπεια, κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Οφείλει να εκφράσει τη λύπη του και να ζητήσει συγγνώμη από την Κέιτ Μίντλετον και την οικογένειά της. Και να τους παραχωρήσει την ιδιωτικότητα που τους αξίζει», δήλωσε ο Jo Benarroch, επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας του X.