Όπως τραγουδά ο ίδιος στο «Το φεγγαράκι πρόβαλε» (σε στίχους του Νίκου Παπαχατζή από το άλμπουμ «Με δυο ρολόγια») : Έλα να κάνουμε γιορτή εγώ, λαούτο εσύ βιολί / να ταξιδέψουμε τη γη, εγώ κουπί κι εσύ πανί», ετοιμάζει την γιορτή του με τραγούδια που στηρίζονται σε «γέφυρες» και «δεσμούς» ανάμεσα στις μουσικές Δύσης και  Ανατολής με επίκεντρο τη μουσική παράδοση του Αιγαίου.

Ξεκινώντας το 1987 με τους Λαθρεπιβάτες, για να ακολουθήσει από το 1993 την προσωπική του διαδρομή, η οποία μάς έφερε τραγούδια όπως μεταξύ άλλων είναι τα «Ανάθεμά σε», «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Καράβια Χιώτικα», «Κράτα για το τέλος», «Ν΄ αγαπάς», «Πόνος άπονος», «Στο κάστρο το παλιό», «Στη Σέριφο ήσουν πουλί», «Κερύνεια», «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Του παραδείσου λεμονιά», «Βαθιές αναπνοές» κ.α.

Μαζί με το μουσικό σύνολο Μαΐστρος, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Πάνου Δημητρακόπουλου και σε καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής του Μιχάλη Κουμπιού, στη συναυλία του θα κάνει στάση στις προσωπικές στιγμές της διαδρομής του για να μας θυμίσει ότι η συναυλία δεν παύει να είναι μια μεγάλη γιορτή.

Λίγο πριν αρχίσει αυτή η γιορτή, ο Παντελής Θαλασσινός μιλά στο tovima.gr για τη συναυλία, την προσωπική του διαδρομή και τη σχέση του με τη μουσική.

Τριάντα χρόνια στο τραγούδι (μέσω της προσωπικής διαδρομής). Τι έχετε αποκομίσει, τι κερδίσατε και τι χάσατε (αν χάσετε);

«Έχω αποκομίσει πάρα πολλά πράγματα πρώτα απ’ όλα πείρα. Μετά  κάποια μυστικά της μουσικής τα οποία δε φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να μπω μέσα και δε φανταζόμουν ότι υπήρχαν μέσα μου. Έγινα πιο ευαίσθητος με τη μουσική αλλά και πιο αναίσθητος σε αυτά που δεν με ενδιέφεραν. Κέρδισα έναν κόσμο, έχασα έναν άλλον, αυτόν που αναλώνεται στα εύκολα και στις συνάφειες.»

«Κοίταζα τα τραγούδια μου κι όχι την αποδοχή τους.»

Σε αυτή τη διαδρομή σας, σκεφθήκατε ποτέ να τα παρατήσετε; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

«Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω, για το λόγο του ότι δεν με ενδιέφερε το τι υπήρχε παρά κάτω. Κοίταζα τα τραγούδια μου κι όχι την αποδοχή τους. Όταν δημιουργώ δεν έχω στο μυαλό μου άλλο αποδέκτη εκτός απ΄ τον εαυτό μου.»

Πότε νιώθετε ικανοποιημένος από τις δουλειές σας;

«Οταν μου αρέσει το αποτέλεσμα την άλλη μέρα. Όταν ακούω ένα τραγούδι μου και ακούγεται και τραγουδιέται ύστερα από πολλά χρόνια αυτό είναι δικαίωση για έναν δημιουργό να γράφει κλασσικά τραγούδια»

Αν κυκλοφορούσατε ένα συλλεκτικό μουσικό άλμπουμ,  ποια κομμάτια τα δικά σας ή άλλων καλλιτεχνών θα συμπεριλαμβάνατε;

«Πρώτα απ’ όλα το «Αξιον Εστί» αλλά και τα «Μαλαματένια Λόγια», «Μια Πόλη μαγική», «Πρωινο τσιγάρο»,  «Η Μαρκίζα», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι»,  «Αρχόντισσα», κ πολλά άλλα ‘’ηρωικά’’ , απ τα δικά μου το ‘’Ν αγαπά τα βουνά κ τα πέλαγα’’»

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική και το τραγούδι;

«Να φτιάχνουν ορχήστρες να παίζουν ομαδικά. Να ευχαριστιούνται τη μουσική παίζοντας και να μην περιμένουν κριτική από κανέναν. Όπως δεν μπορείς να πεις σε κανέναν μη χορεύεις, έτσι δεν μπορείς να πεις και στον άλλον μην παίζεις και μην τραγουδάς. Τι μουσική να την έχουν όχι ως επάγγελμα αλλά για την ευχαρίστηση τους. Να είναι παράλληλη στη ζωή τους.»

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας και ποιους θα δούμε πάνω στη σκηνή;

«Με τιμούν με την παρουσία τους αυτή τη συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας η Γλυκερία ο Γεράσιμος Ανδρεάτος η Μελίνα Κανά και απ τους Λαθρεπιβάτες που παίζαμε παλιά ο Γιάννης Νικολάου. Στην συναυλία θα ακουστούν δικά μου τραγούδια τραγουδισμένα από αυτούς τους ανθρώπους είτε τραγούδια άλλων που είχα την τιμή. να έχω εγώ τραγουδήσει.»

«Ο δημιουργός επηρεάζεται από τις κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις.»

Ποια η σχέση του δημιουργού με τα τρέχοντα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά δρώμενα; Οφείλει να παίρνει θέση – είτε μέσω του έργου του είτε μέσω δηλώσεων – ή όχι;

«Ο δημιουργός επηρεάζεται από τις κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις. Ο δημιουργός πρέπει να είναι κοινωνός δίκαιος και φωνή των φίλων του. Πρέπει να εκφράζεις την προσωπική σου γνώμη χωρίς να σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος γιατί δεν παύεις να είσαι μία προσωπικότητα και μία μονάδα μέσα στον κόσμο.»

Πώς ξεκίνησε η διαδρομή σας; Θυμάστε που πρωτοεμφανιστήκατε και τι παίξατε;

«Η Διαδρομή μου ξεκίνησε σαν κιθαρωδός στις μπουάτ στον Πειραιά και της Αθήνας παίζοντας ελληνικό ρεπερτόριο μεγάλων δημιουργών και αργότερα ως Λαθρεπιβάτες με το Γιάννη Νικολάου. Στην μπουάτ ΖΥΓΟΣ της Πλάκας με την Χάρις Αλεξίου και τον  Χάρυ Κλυνν»

Ταλέντο, δουλειά ή τύχη;

«Νομίζω ότι και τα τρία είναι πάρα πολύ σημαντικά όταν κάποιο λείπει μόνο τα άλλα δύο δεν μπορούν να κενού κάτι άρτιο.»

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Να γράψω ένα ακόμη καλύτερο τραγούδι. Να τελειώσω τη δουλειά με 10 τραγούδια για τα 50 χρόνια της κατοχής στην Κύπρο και κάποτε να μπορέσω να κυκλοφορήσω τα επόμενα μου τραγούδια και τα λαϊκά μου τραγούδια που είναι περί τα 20.»

INFO   Παρασκευή 5 Απριλίου Ώρα: 20.30 Christmas Theater Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Βεϊκου 137)

Συντελεστές

Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο

Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι

Δημήτρης Εμμανουήλ: κρουστά

Παντελής Θαλασσινός: κιθάρα

Διονύσης Θεοδώσης: κλαρίνο, καβάλ, φλογέρες

Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο

Γιώργος Μακρής: γκάιντα

Σωτήρης Μαργώνης: βιολί

Νίκος Μέρμηγκας: λαούτο, λάφτα, μπουζούκι

Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Καρυώτης

Ηχολήπτης stage: Ευτύχιος Γιαννακούρας