Η Πρωταπριλιά ξημέρωσε στην Ελλάδα με την είδηση πως ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον 23χρονο Αμερικανό Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ. Μάλιστα η πληροφορία διοχετεύτηκε στο διαδίκτυο από τον insider του Athletic, Σαμς Τσαράνια, άρα η πιθανότητα να ήταν ένα καλογραμμένο ψέμα, ένεκα της ημέρας, ήταν απειροελάχιστη.

Η επιβεβαίωση ήρθε, εκ των υστέρων, από την ίδια την ομάδα της Θεσσαλονίκης που πήρε το ρίσκο να υπογράψει έναν σπουδαίο πλην όμως με βεβαρυμμένο παρελθόν και «λερωμένο» ποινικό μητρώο περιφερειακό από το NBA.

Ευκαιρία του Πόρτερ να ξεσκουριάσει

Παίκτης των 19.3 πόντων, των 5.7 ασίστ και των 5.3 ριμπάουντ στην πιο πρόσφατη από τις τέσσερις σεζόν του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη θα ήταν ανέφικτο να υπογράψει -τη δεδομένη περίοδο- σε μια ομάδα των playouts της ελληνικής Basket League, αν μαζί του δεν έφερνε κι όλα όσα τον έχουν «στιγματίσει». Επί της ουσίας ο Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ είναι «εξοστρακισμένος» από το NBA κι ανενεργός για σχεδόν ένα χρόνο, αναζητώντας βαλβίδα επανεκκίνησης.

Ο νεαρός γκαρντ (1.93) έψαχνε καιρό για μια νέα ευκαιρία και ο ΠΑΟΚ, που δεν είχε τίποτα να χάσει δεδομένου πως η χρονιά του είναι σχεδόν τελειωμένη, τού την έδωσε. Ό,τι πάρει από τον Πόρτερ κέρδος θα ‘ναι. Κι αν η απόκτησή του αποδειχθεί μια «φούσκα», θα τον στείλει από εκεί που τον έφερε.

Ένας άγρυπνος νέος στο Σιάτλ

Ο Πόρτερ είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, από εκείνες που μόνο ο ίδιος γνωρίζει το τι «κοχλάζει» βαθιά μέσα στην ψυχή του. Γιατί δεν είναι μόνο ένα ή δύο τα περιστατικά εκρήξεων και βίαιης συμπεριφοράς – εντός ή εκτός παρκέ.

Ομολογουμένως το οικογενειακό background του είναι από εκείνα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφήνουν τα σημάδια τους. Γεννημένος στο Σιάτλ στις 4 Μαΐου του 2000, ο Αμερικάνος γκαρντ μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς ο πατέρας του Μπράιαν Κέβιν, που το 1993 είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για την εμπλοκή του σε δολοφονία 14χρονης, έχασε ζωή του από πυροβολισμό σε μπαρ το 2004. Έκτοτε ο μικρός έμεινε μόνο με τη μητέρα του Αγιάνα που την έκανε εικόνισμα για το γεγονός πως «με ενέπνευσε να επιμείνω και να συνεχίσω». Ένας άγρυπνος νέος στο Σιάτλ.

Το μπάσκετ για τον πιτσιρικά που ψήλωσε και δυνάμωσε απότομα ήταν μια πόρτα σε μια άλλη ζωή. Το Rainier Beach της περιοχής ήταν ένα φημισμένο λύκειο, από το οποίο είχαν κάνει τα πρώτα βήματά τους επαγγελματίες παίκτες όπως ο Νταγκ Κρίστι, ο Νέιτ Ρόμπινσον, ο Τζαμάλ Κρόφορντ ή ο Ντεζούντε Μάρεϊ, κι η ένταξή του σε αυτό έμοιαζε με τεράστια ευκαιρία πο όφειλε ν’ αρπάξει.

Δυστυχώς όμως παρά το πλούσιο ταλέντο του και το γεγονός πως «γίνομαι καλύτερος επιθετικά και αμυντικά», η πνευματική ωρίμανση για την οποία τον συμβούλευσε ο μέντοράς του Τζαμάλ Κρόφορντ δεν συμβάδιζε με τη σωματική ανάπτυξή του. Έλεγε στα 18 του, ως μέλος της εθνικής των ΗΠΑ, πως «είμαι ο τύπος που μαθαίνει», αλλά τα σοβαρά λάθη του υπήρξαν επαναλαμβανόμενα.

Το πρώτο δείγμα θυμού

Μέχρι σήμερα ο Πόρτερ έχει αποτύχει να δαμάσει το θηρίο που κρύβει μέσα του κι ενίοτε ξεσπά. Τον Ιανουάριο του 2019, στα μέσα της πρώτης -και μοναδικής- κολεγιακής σεζόν του στο Σάουθερν Καλιφόρνια, ο πρωτοετής γκαρντ τέθηκε εκτός ομάδας εξαιτίας «προσωπικής συμπεριφοράς». Ανακοινώνοντας την ποινή ο κόουτς Άντι Ίνφελντ δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είχε προηγηθεί, ωστόσο ο Πόρτερ έσπευδε να ζητήσει συγγνώμη για όσα του είχαν καταλογιστεί δηλώνοντας ένας Τρώας για πάντα και πως οι πληροφορίες ότι θα αποδεσμευτεί ήταν ψευδείς.

Ίσως τον είχε επηρεάσει ένας τραυματισμός που του είχε φρενάρει το ορμητικό ξεκίνημά του στο NCAA, ίσως να μην του άρεσε ο περιορισμένος ρόλος του όταν επανήλθε. Το συμβάν πάντως δεν επηρέασε τόσο πολύ το μέλλον του. Έχοντας δηλώσει συμμετοχή στο draft ήταν ο τελευταίος εκ των παικτών που άκουσαν το όνομά τους από τον κομισάριο Σίλβερ στον πρώτο γύρο (Νο30) παίρνοντας ένα ρούκι συμβόλαιο από τους Καβαλίερς.

Το τροχαίο, το όπλο και το ντουλάπι

Κι αν στην πρώτη χρονιά του αγωνίστηκε σε 50 ματς με 10 πόντους ανά 23.2 λεπτά παραμονής στο παρκέ δημιουργώντας προσδοκίες για εκτόξευση, πριν καν από την έναρξης της δεύτερης όλα ανατράπηκαν. Τον Αύγουστο κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε συμπλοκή και επίθεση σε γυναίκα που καβγάδιζε με την αδερφή του στο Κλίβελαντ και παρότι δεν του αποδόθηκαν κατηγορίες, είχε ήδη αρχίσει να τίθεται σε δυσμένεια.

Ακολούθησε, ούτως ή άλλως, η εμπλοκή του τον ερχόμενο Νοέμβριο σε τροχαίο ατύχημα που οδήγησε στη σύλληψή του. Σύμφωνα με τον φάκελο που άνοιξε από την Αστυνομία, ο Πόρτερ είχε κάνει αναίτια χρήση όπλου, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και ποσότητα κάνναβης. Ένα μήνα αργότερα το δικαστήριο τον απάλλασσε από τις κατηγορίες, χρεώνοντάς του μόνο επικίνδυνη οδήγηση και αποτυχία ελέγχου του οχήματός του, παρόλα αυτά οι Καβαλίερς δεν τον προστάτευσαν.

Αντιθέτως τον Γενάρη του 2021 βρήκαν την αφορμή που έψαχναν για να τον θέσουν στην trade list, κι ενώ δεν είχε παίξει ακόμη σε κάποιο ματς, ύστερα από την έντονη δυσφορία του στο γεγονός πως το ερμάριό του δόθηκε στον νεοαποκτηθέντα Τορίν Πρινς. Ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ των Καβς, Κόμπι Άλτμαν, δεν του προσέφερε άλλο συγχωροχάρτι, όντας ήδη απηυδισμένος με την αγενή συμπεριφορά του και τρεις ημέρες αργότερα τον έστειλε στο Χιούστον.

Σηκώθηκε κι έφυγε από το γήπεδο

Στα 26 παιχνίδια που πρόλαβε να αγωνιστεί ως το τέλος της σεζόν, αφού πρώτα έπρεπε να περάσει τα τεστ στη θυγατρική της G-League, είχε καλά νούμερα. Στις 29 Απριλίου μάλιστα έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του NBA με τουλάχιστον 50 πόντους και 10 ασίστ στον ίδιο αγώνα. Την προηγούμενη βέβαια τού είχε επιβληθεί πρόστιμο 50.000 δολαρίων για την έξοδό του σε σπριπτιζάδικο του Μαϊάμι, σε μια περίοδο που απαγορευόταν η συναναστροφή των παικτών με περισσότερα από 15 άτομα εξαιτίας κορωνοϊού.

Η επόμενη φορά που από τον κρατήρα του ξεπήδησε καυτή λάβα ήταν την Πρωτοχρονιά του 2022. Τότε που σε αγώνα με τους Νάγκετς, τσακώθηκε με τον βοηθό προπονητή Τζον Λούκας και σηκώθηκε κι έφυγε από το γήπεδο έχοντας προηγοημένως εκτοξεύσει μπουκάλι νερού μέσα στ’ αποδυτήρια.

Ο προπονητής Στίβεν Σάιλας, αν και θέλησε να τον δικαιολογήσει λέγοντας πως «αναγνωρίζει τα λάθη του και προσπαθεί να μην τα κάνει ξανά», δεν του χαρίστηκε και τον απέκλεισε από το επόμενο παιχνίδι, διότι «αυτό είναι το καλύτερο για την ομάδα». Όπως εξήγησε ο «Πόρτερ είχε χάσει την ψυχραιμία του και πέρασε τη γραμμή. Καθένας είναι υπεύθυνος γι’ αυτό που κάνει».

Πέταξε συμβόλαιο 82 εκατ. αλλά…

Αλήθεια είναι πως οι Ρόκετς θέλησαν να τον στηρίξουν, να επενδύσουν πάνω του και να τον εμπιστευτούν. Αφότου ο Πόρτερ έγραψε το πρώτο triple double της καριέρας του (30 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 12 ασίστ), ανταμείφθηκε το φθινόπωρο του 2022 με επέκταση συμβολαίου για τέσσερα χρόνια. Αυτή προέβλεπε συνολικές απολαβές 82.5 εκατομμυρίων δολαρίων! Τι καλύτερο δηλαδή προκειμένου να αισθανθεί σημαντικός.

Δείχνοντας τη διάθεση να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, οι αριθμοί του παρέπεμπαν σ’ έναν ολοκληρωμένο πλέον κόμπο γκαρντ που μπορούσε να κάνει τα πάντα. Να σκοράρει, να οργανώνει, να παίζει άμυνα και να μαζεύει ριμπάουντ. Πλησίαζε πια στο πρότυπό του: το κράμα Χάρντεν – Γουέστμπρουκ – Λεμπρόν.

Σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν και συνελήφθη για την κακοποίηση της συντρόφου του, Κίσρι Γκόντρεζικ. Με βάση το κατηγορητήριο, η κοπέλα είχε υποστεί κάταγμα στον αυχένα μετά από απόπειρα στραγγαλισμού της κι έφερε ακόμη βαθύ σχίσιμο στο δεξί μάτι της ύστερα από χτύπημα. Κατά τους εισαγγελείς, η αθλήτρια του WNBA γλίτωσε από τη μανία του Πόρτερ όταν βγήκε αιμόφυρτη στον διάδρομο του ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης κι έγινε αντιληπτή από τρίτους.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο κατέθεσαν πως η Γκόντρεζικ εντοπίστηκε μέσα στα αίματα. Υπό το βάρος των όσων είχαν δει το φως της δημοσιότητας, οι Ρόκετς ήταν φυσικό να τον θέσουν άμεσα εκτός οργανισμού και τον έβγαλαν δια παντός από το κάδρο. Ούτε καν τού επέτρεψαν να προπονείται μόνος του.

Ένα μήνα αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου, τον έστειλαν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ που τον αποδέσμευσαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι τίτλοι των Μέσων ενημέρωσης περιέγραφαν έναν αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα που «είχε διαλύσει την καριέρα του» και τον οποίο το NBA τον «διέγραφε» ολωσδιόλου.

Ο Πόρτερ ήταν συνεργάσιμος με τις Αρχές, δήλωσε αθώος, αλλά εν τέλει δεν απαλλάχθηκε των κατηγοριών. Υπήρξε ωστόσο συμβιβασμός τον Ιανουάριο του 2024 και δεν κατέληξε στη φυλακή. Αφού εκ των υστέρων η Γκόντρεζικ έκανε λόγο για καβγά λιγότερο των δέκα δευτερολέπτων, ο 23χρονος ομολόγησε την ενοχή του για το πλημμέλημα της απερίσκεπτης επίθεσης σε τρίτο βαθμό και της παρενόχλησης σε δεύτερο βαθμό κι εντάχθηκε σε ειδικό πρόγραμμα διάρκειας 26 εβδομάδων με την προϋπόθεση ότι δεν θα συλληφθεί εκ νέου.

Φυσικά ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ακριβώς ποιον παίκτη φέρνει στη Θεσσαλονίκη για το τελευταίο κομμάτι της χρονιάς. Έναν παίκτη των 15.3 πόντων καριέρας αλλά και των 116.200 δολαρίων σε πρόστιμα, των σοβαρών καταγγελιών και των συλλήψεων.