Νέες ιστορικά υψηλές κορυφές κατακτά η τιμή του χρυσού, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι το ράλι δεν έχει ακόμα τελειώσεις καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο με ρυθμό ρεκόρ.

Μιλώντας στο CNBC, ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική της Citi, εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικά εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο χρυσός σήμερα διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε αντίθεση με τα επιτόκια

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η Macquarie έχει προβλέψει επίσης ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν και αναγνώρισαν ότι οι φυσικές αγορές χρυσού έχουν αυξήσει τις τιμές, οι στρατηγικοί αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των 100 δολαρίων στις τιμές σε «σημαντικές αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης».

«Οι κεντρικές τράπεζες, που αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Αυτές οι αγορές ενίσχυσαν τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, ανέφεραν στο CNBC παρατηρητές της αγοράς.

Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σύγκριση με τα ομόλογα, καθώς δεν πληρώνουν τόκο, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο διαβρώνει τη γυαλάδα του χρυσού σε τιμή του δολαρίου για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Φυσική ζήτηση

Η ισχυρή φυσική ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

«Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές. Ωστόσο, οι αγορές κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί», δήλωσε ο Doshi.

Η Κίνα είναι ο κύριος μοχλός τόσο για τη ζήτηση των καταναλωτών όσο και για τις αγορές χρυσού από  την κεντρική τράπεζα, και η χώρα δεν είναι πιθανό να επιβραδύνει.

Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023. Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, με τις μεμονωμένες επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές , δήλωσε η WGC.

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καθαρός καταναλωτής χρυσού, κερδίζοντας 130 τόνους χρυσού το 2023.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη καθαρή αγορά χρυσού το 2023, με 76,51 τόνους  από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS).

Ενώ η MAS δεν αποκάλυψε τον λόγο της επενδυτικής απόφασης, ο Fan υπέθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο το φάσμα ήταν επιφυλακτικές για τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. «Πιθανότατα προσάρμοζαν τις κατανομές αποθεματικών σύμφωνα με τις απόψεις τους για τον κίνδυνο», είπε.

Αγορές λιανικής

Οι ισχυρότερες τιμές του χρυσού οδηγήθηκαν επίσης από τις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων.

Εκτός από το ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον περισσότερο χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό αγορών χρυσού λιανικής.

«Σε επίπεδο καταναλωτών λιανικής, η Κίνα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ισχυρή ζήτηση για χρυσό πέρυσι, καθώς τα άτομα στράφηκαν προς τον χρυσό για να διαφοροποιηθούν από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Fan.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023. Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, αύξηση 10% από το 2022.

Παράλληλα με την Κίνα, η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στην Ινδία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είπε ο Smallwood, ειδικά κατά τη διάρκεια της γαμήλιας περιόδου της Ινδίας, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

«Ο χρυσός είναι πάντα η υψηλότερη μορφή δώρου αξίας που μπορείτε πραγματικά να κάνετε σε κάποιον στην Ινδία. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο μέρος της σεζόν του γάμου», είπε.

Η Τουρκία

Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση χρυσού της Τουρκίας πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε αυτή του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του WGC.

Ο αμείλικτος καταναλωτικός πληθωρισμός, οι περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις και η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους ώθησαν τη ζήτηση της Τουρκίας για το κίτρινο μέταλλο.

«Η Τουρκία κατέγραψε επίσης ισχυρή λιανική ζήτηση, με τους επενδυτές να συσσωρεύονται σε χρυσό κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους για να προστατεύσουν από πιθανή αστάθεια της τουρκικής λίρας», πρόσθεσε ο Φαν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία εκτινάχθηκε πρόσφατα στο 67,07% τον Φεβρουάριο. Η τουρκική λίρα έχασε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου το περασμένο έτος και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.