«Προφανώς ήταν λάθος» αποκρίθηκε στη συνέντευξή του στο MEGA ο Στέφανος Κασσελάκης για τον νόμο που το 2016 είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείοντας τους αρχηγούς κομμάτων κι εν γένει τα πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.α) από τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε εταιρία εδρεύει στο εξωτερικό και η απάντησή του αυτή ήταν αναπόφευκτο να γεννήσει αντιδράσεις. Ιδίως από τη στιγμή που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός πως ενώ «είχε 5 χρόνια να αλλάξει το νόμο», δεν μπήκε στη διαδικασία να τον καταργήσει.

Εκείνο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το είχε φέρει στη Βουλή πριν από οκτώ χρόνια με στόχο να απαλείψει όποια σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα κι «ας έρθει ο καθένας αντιμέτωπος με τις ευθύνες του» – όπως είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο νόμος Τσίπρα

Τι ακριβώς προέβλεπε εκείνη η διάταξη του περίφημου άρθρου 8; Ότι «στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Τώρα ο κ. Κασσελάκης, αν και ενημέρωσε πως έχει ήδη μεταβιβάσει όλες τις μετοχές του και πως θα πληρώσει το όποιο πρόστιμο τού αναλογεί εφόσον κριθεί παράτυπος από τη Δικαιοσύνη δεδομένης της εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί για την ταμειακή διευκόλυνση στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την άποψη ότι θα συναινούσε σε μια διαμόρφωση του πλαισίου – ενδεχομένως δε στην κατάργησή του. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα επιτρέπει εμπλοκή σε offshore εταιρίες με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς «αυτός ο νόμος δημιουργήθηκε για να μην βγάζουν Έλληνες πολιτικοί μαύρα χρήματα έξω, όχι για να βάζουν τα άσπρα οι ομογενείς μέσα», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του απόλυτα νομοταγή.

Μητσοτάκης: «Νόμος για συγκεκριμένους λόγους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη θίξει το ζήτημα, μετά από ερώτηση, λέγοντας στο ΣΚΑΪ ότι ο νόμος αυτός «δεν είχε πολλή λογική» όταν ήρθε στο Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Κι αυτό διότι «έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους».

Ο ίδιος και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, βέβαια προσαρμόστηκαν στο ισχύον πλαίσιο και το αντίστοιχο ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων είκοσι ημερών για τις επαγγελματικές δραστηριότητές του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αν ο πρωθυπουργός δεν έθεσε φανερά ζήτημα κατάργησης του νόμου Τσίπρα, δεν έκρυψε τις αντιρρήσεις του για το τι πρέπει να ισχύει και το τι όχι.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ως αυτός που ζητούσε επιμόνως απαντήσεις για τα αστακοκάραβα του Στέφανου Κασσελάκη, αρκέστηκε να πει την Πέμπτη ότι «εμείς δεν υποκαθιστούμε τις αρχές ούτε την Επιτροπή πόθεν έσχες. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ». Επί της ουσίας όμως άφησε υπόνοιες για τη συνολική στάση της Κουμουνδούρου στο θέμα, που επί Τσίπρα ψηφίζει νόμο και ζητά απόλυτη εφαρμογή αλλά επί Κασσελάκη εμφανίζεται αντίθετη και επιδιώκει εξαιρέσεις.

Δουδωνής: «Δεν θα είμαστε επισπεύδοντες»

Η πρώτη αντίδραση του ΠαΣοΚ επί του ζητήματος εκφράστηκε δια του Παναγιώτη Δουδωνή. Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο βουλευτής Επικρατείας ανέφερε πως εκ της Χαριλάου Τρικούπη δεν πρόκειται να κατατεθεί κάποια νέα πρόταση νόμου. «Δεν θα είμαστε επισπεύδοντες» σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «αν μπούμε σε μια συζήτηση θα το συζητήσουμε».

Ζήτησε πάντως περισσότερες απαντήσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη και για το πόθεν και για το έσχες. «Όταν είναι ένας τόσο εμβληματικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον ξέρει ο κ. Κασσελάκης όταν είναι πρόεδρος, εκτός και αν δεν ξέρει τίποτα. Γενικά όσον αφορά στην περιουσιακή κατάσταση και την επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Κασσελάκη πρέπει να έχουμε περισσότερη γνώση, είναι αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε το σκοτάδι σε σχέση με το θέμα αυτό. Πρέπει να μας πει περισσότερα, δεν θα τον καταδικάσουμε επειδή είναι πλούσιος, πρέπει όμως να ξέρουμε ποιες είναι οι δραστηριότητές του αυτές».