Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο τραγουδιστής Έρικ Κάρμεν.

Ο ερμηνευτής του τραγουδιού «All by myself» και επί σειρά ετών «The Raspberries» έφυγε από τη ζωή χθες, Δευτέρα 11/3, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλής τη δεκαετία του ’70 ερμηνεύοντας ποικίλα τραγούδια με το συγκρότημά του. Τη δεκαετία του ’80 ο ίδιος ξεκίνησε τη σόλο καριέρα με soft ροκ μουσική.

Η είδηση του θανάτου του Έρικ Κάρμεν κυκλοφόρησε από την προσωπική του σελίδα, όπου το δημοσίευσε η σύζυγός του, Έιμι Κάρμεν. «Ο γλυκός, αγαπημένος και ταλαντούχος Έρικ πέθανε στον ύπνο του, το Σαββατοκύριακο», έγραφε η ανακοίνωση. Ενώ συμπληρωματικά ανέφερε, «του έφερνε μεγάλη χαρά να γνωρίζει, για δεκαετίες, ότι η μουσική του άγγιξε τόσο πολύ κόσμο και είναι η τελευταία του κληρονομία».

Ποιος ήταν ο Έρικ Κάρμεν και οι «The Raspberries»

Ο Έρικ Κάρμεν γεννήθηκε στο Κλίβελαντ, στις 11 Αυγούστου του 1949. Μερικά χρόνια αργότερα, στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί το ροκ, με ποπ επιρροές συγκρότημα, «The Raspberries», στο οποίο θα γίνει ο frontman του.

«The Raspberries»

Το 1972 θα ξεκινήσουν τη δισκογραφική τους δουλειά με την κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ τους, που περιλαμβάνει το τραγούδι «Go All the Way». Το συγκεκριμένο κομμάτι θα θεωρηθεί προκλητικό, αν και ο ειδήμων της ροκ μουσικής, Dave Swanson, θα το χαρακτηρίσει ως «το οριστικό power pop τραγούδι όλων των εποχών». Ο λόγος που προέβη σε αυτό το χαρακτηρισμό, είναι επειδή το εν λόγω άσμα αποτελεί το πέρασμα από τη χαλαρή φωνητική μουσική  του ’60, σε μία μουσική, όπου κυριαρχεί η κιθάρα του ’70.

Ο Dave Swanson έγραψε, «(Οι «The Raspberries») Κατάφεραν να πάρουν τα καλύτερα μέρη και ιδέες από την προηγούμενη δεκαετία και να τα μεταμορφώσουν σε κάτι νέο, αλλά οικείο».

Το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος ήταν το «Fresh», το οποίο κυκλοφόρησε επίσης το 1972. Αυτό το άλμπουμ τους περιλάμβανε δύο επιτυχίες στα Top 40, «I Wanna Be With You» και «Let’s Pretend».

Χαρακτηριστικό στοιχείο των «The Raspberries» ήταν τα ασορτί κουστούμια τους και η καθαρή εικόνα τους. Κάποιοι από το κοινό τους θεωρούσε για αυτό το λόγο πασέ. «Σχεδόν κάθε συγκρότημα είχε μαλλιά μέχρι τη μέση και γένια, με σκισμένα τζιν. Έμοιαζαν με ένα μάτσο χίπις. Και ήθελα να απομακρυνθώ όσο πιο μακριά μπορούσα», είπε ο Έρικ Κάρμεν σε μια συνέντευξη του 2017 στην Observer.

Το συγκρότημα, ωστόσο κατάφερε να αποκτήσει σημαντικές διακρίσεις. Μάλιστα, κάποτε ο Τζον Λένον είχε φωτογραφηθεί με πουκάμισο των «The Raspberries». Ενώ παράλληλα, θα περνούσαν αρκετά χρόνια για να φανεί η επιρροή του συγκροτήματος στη ροκ μουσική.

Έρικ Κάρμεν

Ο Έρικ Κάρμεν μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1974, ο ίδιος ξεκίνησε σόλο καριέρα. Τότε έστρεψε το ενδιαφέρον του καθαρά στη soft ροκ μουσική, και το τραγούδι του «All by myself» έγινε το νούμερο 2 στα μουσικά charts. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1988, επίσης το τραγούδι του «Make Me Lose Control» έφτασε να γίνει το νούμερο 3.

Τη δεκαετία του ’80, δύο από τα τραγούδια του που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, προήλθαν από soundtrack ταινιών. Το 1984 για το «Footloose» συνέγραψε το «Almost Paradise», το οποίο ηχογραφήθηκε από τους Mike Reno και Ann Wilson. Παράλληλα, το 1987 για το «Dirty Dancing», έγραψε και τραγούδησε το «Hungry Eyes».

Ο Έρικ Κάρμεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένος, ενώ αγαπήθηκε πολύ από τους συναδέλφους του. Πολλά από τα τραγούδια του διασκευάστηκαν και ερμηνεύτηκαν από ετερόκλητους μουσικά καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσαν η Celine Dion, η οποία ερμήνευσε με το δικό της μοναδικό τρόπο το «All by myself». Ακόμη, ο John Travolta τραγούδησε το «Never Gonna Fall in Love Again» με μεγάλη επιτυχία. Αλλά φυσικά, θα πρέπει να αναφερθεί και ο Shaun Cassidy με το αλησμόνητο «That’s Rock ‘n Roll» σε μία άρτια εκτέλεση.

Το 1989, αρχίζει να εμφανίζεται με τον Ringo Starr και το συγκρότημα «All-Starr».

Η επιστροφή των «The Raspberries»

Το 2004, οι «The Raspberries» επανενώθηκαν και έκαναν μία μεγάλη περιοδεία. Ένα σόου από εκείνη την περιοδεία εμφανίστηκε σε live άλμπουμ 28 τραγουδιών, κυκλοφορεί το 2017. Το άλμπουμ φέρει τον τίτλο «Raspberries Pop Art Live».

Ο Έρικ Κάρμεν έδειχνε αισιόδοξος με το αντίκτυπο των «The Raspberries». «Οι κριτικοί της ροκ μουσικής το κατάλαβαν, όπως και τα 16χρονα κορίτσια. Αλλά ξέρετε, στον 18χρονο που του αρέσουν οι «Megadeth» δε θα άρεσε ποτέ ο ίδιος δίσκος, που αρέσει στην αδερφή του», σημείωσε ο τραγουδοποιός σε συνέντευξή του, το ίδιο έτος.

Στη συνέχεια της ίδιας συνέντευξης, διηγήθηκε τη συνάντησή του με τον Μπρους Σπρίνγκστιν. «Περπάτησα στο καμαρίνι του πριν από μια παράσταση και έγραφε το set list. Κοιταχτήκαμε και οι δύο για μερικά λεπτά. Ένιωθα πολύ άβολα που ήμουν στο fan end, λοιπόν ένιωθα λίγο ανόητος. Αλλά ο Μπρους με κοίταξε και λέει, «Ξέρεις, ενώ έγραφα το «The River» το μόνο που άκουγα ήταν οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Woody Guthrie and The Raspberries».