Η πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», μια καταγραφή της ζωής της ελληνίδας υψιφώνου, αλλά και της παρακαταθήκης που άφησε στην πολιτιστική μας κληρονομιά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Επιχειρώντας να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέθηκε με την Ελλάδα, η ταινία των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών του Έτους Κάλλας, για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση της θρυλικής ελληνίδας σοπράνο. Καθότι πέρσι ήταν το έτος Μαρίας Κάλλας το ΦΝΘ σε συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αποφάσισαν την οργάνωση ενός αφιερώματος για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης που ήταν παρών στην προβολή μαζί με τους κ.κ. Αλέξανδρο Καμπούρογλου, Διευθυντή Προγραμμάτων Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και Σοφία Δήμτσα, Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΦΝΘ κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στο ντοκιμαντέρ.

Η ταινία παρουσιάζει την περίοδο όπου η Μαρία Κάλλας βρισκόταν στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησε τις σπουδές της και τραγούδησε υπέροχους ρόλους, οι οποίοι τη σημάδεψαν στην υπόλοιπη καριέρα της, αλλά και στην επάνοδό της το ’60- ’61 με τη «Νόρμα» και τη «Μήδεια» στην Επίδαυρο. «Από τα λεγόμενά της προσδιορίζει αυτή την εποχή ως πάρα πολύ σημαντική και μιλά με ευγνωμοσύνη για τη σχέση που είχε με την Εθνική Λυρική Σκηνή» είπε ο κ. Κουμεντάκης, «επομένως, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια περίοδο που δεν είναι και τόσο γνωστή και ευχαριστούμε τη ΔΕΗ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους συμπαραστάτες μας». Η ταινία είναι μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ESCAPE, με την υποστήριξη της ΔΕΗ, του νέου Στρατηγικού Συνεργάτη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο κ. Κουμεντάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ομοφοβικά και βίαια επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Μαρτίου λέγοντας πως «ο φόβος δεν πρέπει να μας εγκλωβίσει. Πιστεύω ότι ο καθένας με τον τρόπο του μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Ζούμε σε μια εποχή όπου δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν μας αφορά, ότι έχουμε με κάτι πιο σημαντικό να ασχοληθούμε. Αυτά είναι τα σημαντικά και με αυτά θα ασχοληθούμε».